Mjesečno osmero nove djece s teškoćama u razvoju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Mr. sc. Tamara Ciciliani, logopedica koja radi s djecom s teškoćama u razvoju u Kabinetu za ranu intervenciju

Promicanje dječjih prava - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, naziv je projekta čija priprema je u tijeku, a kojemu je glavni cilj osiguranje učinkovite provedbe standarda EU u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji, doznajemo u Kabinetu za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije. Ovaj projekt, ukupne vrijednosti 130.186 eura, koji je u 94,79-postotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, nastojat će, među ostalim, osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji kroz obrazovanje i institucionalnu koordinaciju svih relevantnih sudionika.

Vodič za roditelje djece s teškoćama

- Kroz ovaj projekt posebno će se nastojati podići svijest javnosti o pravima i potrebama male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, a među aktivnostima je i osnivanje Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, kaže mr. sc. Tamara Ciciliani, logopedica koja radi s djecom s teškoćama u razvoju u Kabinetu za ranu intervenciju i koja ističe kako je ovaj projekt od velikog značaja za područje Zadarske županije, tim više što se mjesečno u Kabinet u prosjeku javlja osmero nove djece kojima treba pomoć stručnjaka, a samo u razdoblju od 18. kolovoza do 10. rujna priključilo se desetero djece s teškoćama u razvoju.

Projektne aktivnosti, doznajemo dalje, uključuju i izradu vodiča za roditelje djece s teškoćama kako bi se na jednom mjestu objedinili savjeti o tome gdje mogu dobiti pomoć i koja su njihova prava. Inače, partneri Društva Naša djeca Zadar, nositelja ovog projekta su, osim Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije, još Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA, Zadarska županija, Grad Zadar, Udruga socijalnih radnika - Volonterski centar Zadar i Udruga odgajatelja "Maraška" Zadar.

Od siječnja 2014. godine, kada je Kabinet za ranu intervenciju osnovan, u njegov je rad uključeno 220 djece i njihovih obitelji. Prigoda da se šira javnost upozna s radom Kabineta bio je i nedavni Dan otvorenih vrata kada je svima zainteresiranima prezentiran rad Kabineta i njihovih projekata, te među ostalim, istaknuto kako je u prvih pet mjeseci ove godine u terapijski/savjetodavni rad uključeno 80 djece, te još 42 djece uključeno je u ranu razvojnu procjenu, od čega se s 36-ero djece već radi.

U Kabinet za ranu intervenciju uključena su djeca do treće godine života, rijetko i nešto starija, s različitim poteškoćama u razvoju, a u rad s njima i njihovim obiteljima uključeni su stručnjaci različitih profila - defektolozi, logopedi i psiholozi koji nastoje što kvalitetnije obaviti procjenu svakog pojedinačnog slučaja, te svakome djetetu pristupiti individualnom terapijom i najučinkovitijim metodama otklanjanja ili ublažavanja poteškoća.

Napomenimo još kako se u Kabinetu pružaju brojne usluge - od poticanja emocionalnog razvoja, rane psihomotoričke stimulacije, jezično- govornog poticanja, pa do potpomognute komunikacije, programa rane oralno-motoričke stimulacije i usvajanja vještina hranjenja, te edukacijske radionice za grupe roditelja i stručnjake. Sve usluge koje se djeci i roditeljima pružaju u Kabinetu su besplatne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno