U osam mjeseci podijelili kredita koliko u cijeloj prošloj godini

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
HBOR povoljnim kreditima podržava i potiče poduzetnike

U HGK Županijskoj gospodarskoj komori u Zadru održan je treći ovogodišnji info dan. Voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju Mira Krneta predstavila je kreditnu aktivnost HBOR-a tijekom prvih osam mjeseci ove godine, u četiri dalmatinske, te posebno u Zadarskoj županiji. Nazočne poduzetnike također je upoznala s izmjenama i dopunama kreditnih programa HBOR-a, uključujući programe mikrokreditiranja, financijskog restrukturiranja, kreditiranja poduzetnika s okvirnim kreditima ugovorenima s poslovnim bankama i leasing društvima. Poduzetnici, koji se natječu za EU fondove, upoznati su s mogućnostima financiranja projekata.

- Na našu veliku radost, u osam mjeseci odobrili smo preko 50 pojedinačnih kredita u vrijednosti 200 milijuna kuna. Dakle, već u prvih osam mjeseci ove godine, podijelili smo kredita koliko u cijeloj prošloj godini, a na razini 2015. bit će to 67 posto više plasiranih sredstava. Dodatno koristimo priliku da potaknemo poduzetnike da se prijave na natječaj EU fondova jer za to imamo jako dobre izvore predfinanciranja i međufinanciranja. Posebice jer je aktualan natječaj za turizam, tj. za gradnju i opremanje. Zatvaranje finacijske konstrukcije uz pomoć HBOR-ovih sredstava ne bi trebao biti problem. Riječ je o kamatama koje smo ove godine smanjili za jedan postotak i iznose 2,3 i 5 posto. To je kamata koja je prihvatljiva i iza investicije i za kreditiranje obrtnih sredstava. Kad je riječ o kreditiranju obrtnih sredstava kamate iznose 3 i 4 posto, rekla je Mira Krneta.

Poduzetnici kod HBOR-a mogu koristiti sredstva nakon što su projekt prijavili za EU fondove. Dakle, nakon aplikacije slijedi prijava za korištenje sredstava HBOR-a uz vlastita sredstva, a u trećem koraku je povlačenje bespovratnih sredstava i kasnije vraćanje HBOR-ovog kredita po dogovorenim uvjetima. Inače, Od 2013. do kraja kolovoza 2015. HBOR je odobrio 835 milijuna kuna kredita, od čega se 80 posto odnosi na investicijska ulaganja. Najveći interes bio je po programima Malo i srednje poduzetništvo, Turizam, te Priprema izvoza. Kod financiranja leasingom odobreno je 18 pojedinačnih odobrenja u vrijednosti oko 8,5 milijuna kuna.

U pojedinačnim razgovorima s poduzetnicima, koji su su uslijedili nakon prezentacije, mogli su se doznati načini financiranja pojedinačnog projekta poduzetnika, potrebnoj dokumentaciji te o načinu podnošenja kreditnog zahtjeva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno