Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Započela druga ovogodišnja D- Marin Farr 40 regata

20.09.2016. 22:00
Započela druga ovogodišnja D- Marin Farr 40 regata


Probnim plovom u zadarskom akvatoriju službeno je započela D-Marin Farr 40 Zadar Regatta, koja će od 21. do 24. rujna okupiti neke od najboljih svjetskih posada u klasi Farr 40. Tijekom četiri dana regate jedrilice će sudjelovati u maksimalno jedanaest utrka, koje će se održavati svaki dan od 10 do 16.30 sati.
– Dogus grupa i D-Marin već godinama ulažu značajna sredstva u razvoj jedriličarstva i nautički turizam u Hrvatskoj. Smatramo da se upravo kroz organizaciju međunarodnih natjecanja, kao što je D-Marin Farr 40 Zadar Regatta, dodatno nadograđuje turistička destinacija te jača njen nautički potencijal. Ove regate vidimo kao početak, a u budućnosti želimo dovesti regate još sofisticiranijih klasa te na taj način ojačati poziciju Hrvatske na svjetskoj nautičkoj karti, izjavio je Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru, dodajući kako je predanost promociji jedrenja i razvoju jedriličarskog sporta Dogus grupa pokazala prošle godine kada je D-Marin postao sponzor jedriličarske posade Fantela-Marenić.
– Suradnju s našim zlatnim olimpijcima ćemo nastaviti i u sljedećoj godini kako bismo im dali podršku u osvajanju novih trofeja, najavio je Baykan.
Predstavnici Farra 40 prošle su godine obišli sve marine na Jadranu i odlučili se upravo za D-Marin marine u Šibeniku i Zadru koje su se pokazale kao najbolje za organizaciju ovakvog događaja. Tako su dvije hrvatske marine, uz Anconu, postale dio Farr 40 Adriatic Circuit prvenstva 2016. Wolfgang Schaffer, potpredsjednik Farr 40 Organization naglasio je kako se regate u ovoj klasi održavaju se već 19 godina u 40 zemalja svijeta.
– Iznimno smo uzbuđeni što se Hrvatska pridružila elitnom društvu zemalja domaćina regata u ovoj klasi s čak dvije utrke. Hrvatska obala doista je jedna od najljepših na svijetu, rekao je Schaffer.
Uzbudljivo jedrenje na D-Marin Farr 40 Zadar regati očekuje i Šime Fantela, koji je rekao kako Zadar ima idealne uvjete za jedrenje, pogotovo u ovom dijelu godine.
– Jako sam zadovoljan što se Farr 40 regata održava u zadarskom akvatoriju, jer ovaj grad to zaslužuje i smatram da je ovo početak procvata jedrenja u Zadru. Farr 40 je respektabilna flota s vrhunskim brodovima i odličnim posadama i uvjeren sam da će ljudi uživati gledati regatu, dodao je Fantela.
– Atraktivni sadržaji, poput Farr 40 regate, doprinose poboljšanju turističke ponude izvan sezone i pozitivno utječu na razvoj lokalne zajednice. Vjerujem da se uz kontinuirana ulaganja u objekte visoke kategorije, poboljšanje kvalitete usluge i organizaciju događaja poput ovog možemo pozicionirati kao još poželjnija turistička destinacija, rekao je Ante Martinac, načelnik općine Sukošan.
D-Marin Farr 40 Zadar Regatta treća je i posljednja u sklopu Adriatic Circuit prvenstva 2016. godine. Prva regata u sklopu prvenstva održana je u svibnju u Šibeniku, dok je druga postaja bila Ancona, gdje je regata održana u srpnju.