Barijere nestaju ali posao još nije gotov

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti
Ove godine u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije promovirali su povodom Europskog tjedna mobilnosti temu: "U invalidskim kolicima kroz Zadar"
Vedran SITNICA
Članovi udruge imali su prilike predstavnicima Grada Zadra iznijeti konkretne probleme

Povodom Europskog tjedna mobilnosti u Udruzi tjelesnih  invalida Zadarske županije, održana je konferencija za medije, na kojoj  se novinarima obratio dopredsjednik Udruge Željko Županović.

- Svake godine ovim povodom promoviramo neku određenu temu, a  ove je godine to 'U invalidskim kolicima kroz Zadar'. Ova tema nam se  činila jako bitnom, jer mnogi zdravi ljudi, koji hodaju, pa i ja sam, koji  sam invalid osamdeset posto, ponekad ne razumijemo da i jedna stepenica, jedna mala prepreka može puno toga zasmetati onome tko je u kolicima, i oni to vide drugim očima. To je kampanja koju provodimo za  naše oboljele od mišićne distrofije i ostalih nereumatskih bolesti, a kojom želimo ukazati na izjednačavanje prava osoba s invaliditetom na  mobilnost i na karti grada Zadra, kazao je Županović te prikazao takvu  kartu na kojoj se u ovoj Udruzi još od 2002. godine prati kako se ovo stanje razvija, zahvalivši se Gradu Zadru na razumijevanju.

Barijere nestaju

- Mnoge arhitektonske barijere su uklonjene, ali svi znamo da je to jedan dugotrajan proces i da se na probleme ukazuje u dogovoru, a zato  smo i ovdje. Tako želimo i u budućnosti u suradnji s Gradom, malo-pomalo, micati barijere, istaknuo je Županović koji je podsjetio i na povijesni pregled nastanka Europskog tjedna mobilnosti.

Okupljenima se obratio i tajnik Udruge Filip Jadrijev.

- Mi već godinama uspješno radimo s našim Gradom i Županijom,  trudimo se iz dana u dan i iz godine u godinu poboljšati stanje. I mogu  reći da kad ukažemo na neki problem, u dogledno vrijeme to se i popravi. Naravno, to sve i košta. Naravno i mi imamo još problema, ali te probleme rješavamo sve više i više i nadamo se da će ovo u budućnosti postati grad koji će u cijelosti biti dobrodošao za osobe s invaliditetom, u  kojem neće biti niti jedne prepreke i gdje ćemo se moći normalno kretati, kao i sve druge osobe, kazao je Jadrijev te podsjetio:

- Treba naglasiti da kada smo počeli 2002. godine imali smo svakakve  barijere. Naši članovi i građani su nam počeli javljati, a mi smo se  uključili i počeli mapirati i iz dana u dana situacija je išla na bolje.

Članovi Udruge ovom su prigodom mogli iznositi svoja iskustva i  obratiti se sa svojim problemima predstavnicima Grada Zadra i to Vladimiru Paleki, voditelju odsjeka za nadzor komunalnih usluga i Silviju  Marceliću, višem referentu za promet, koji su također bili nazočni i s kojima u Udruzi redovito surađuju.

"Kočnica" spomenička baština

Govoreći o stanju na Poluotoku, predstavnici Udruge Županović i Jadrijev izrazili su svoje razumijevanje da je riječ o staroj povijesnoj jezgri u  kojoj se često jednostavno ne može intervenirati zbog spomeničke baštine i za neke zgrade i prostore jedino će rješenje biti izmještanje na druge  lokacije gdje će se moći osigurati pristup osobama s invaliditetom

Također se ovom prigodom apeliralo na predstavnike lokalne samouprave da se razmotri pomoć za nabavu uređaja za iskašljavanje koji je od  ključne važnosti oboljelima od mišićne distrofije i neuromišićnih bolesti.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno