Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dan Državnog arhiva u Zadru – krajem godine online i prvih tisuću matičnih knjiga

22.09.2018. 06:10
Dan Državnog arhiva u Zadru – krajem godine online i prvih tisuću matičnih knjiga


U okviru programa oblježavanja Dana Državnog arhiva u Zadru, jučer je ova središnja zadarska arhivska ustanova otvorila svoja vrata najširoj javnosti kako bi je upoznala sa svojim radom na čuvanju i obradi bogate i vrijedne arhivske građe.


Knjiga, izložba, obilazak
Trodnevni program obilježavanja dana svoga osnutka, kada je 20. rujna 1624. godine osnovan Arhiv generalnog providura u Zadru kao preteča današnjeg Državnog arhiva, obuhvatio je predstavljanje knjige "Plemstvo Kraljevine Dalmacije 1814. – 1918.", te otvorenje izložbe "Pietro Nobile – istarski motivi početkom 19. stoljeća", a jučer je Arhiv organizirao po prvi put i Dan otvorenih vrata, o čemu ravnatelj Državnog arhiva u Zadru dr. sc. Ante Gverić kaže:
– Dan otvorenih vrata Državnog arhiva u Zadru organizirali smo s ciljem upoznavanja kulturne, ali i šire zadarske javnosti s važnošću Arhiva i posla na obradi i upravljanju arhivskom građom, kao i davanjem na korištenje svima kojima su potrebni podaci iz naših bogatih arhivskih fondova i zbirki, kaže ravnatelj Gverić, te dodaje kako građani na ovaj način imaju prigodu obići prostore Arhiva i upoznati se "uživo" sa svim segmentima rada u ovoj zadarskoj ustanovi kulturne i povijesne važnosti. Tako su se građani jučer mogli upoznati s arhivskim trezorom gdje se čuva najstarije reprezentativno gradivo, fotolaboratorijem za digitalno simanje gradiva, te restauratorsko-konzervatorskom radionicom. Također, pružena im je i mogućnost da po povoljnim cijenama, popustom od 50 posto, kupe neku od 27 knjiga u izdanju Državnog arhiva u Zadru ponuđenih ovom prigodom na prodaju.


Arhiv godišnje obiđe oko 400 osoba
– Više o važnosti i radu Arhiva šira javnost tijekom godine ima prigodu doznati i kroz naše izložbe, ali i kontinuirane posjete studentskih i drugih skupina koje organiziramo, pa tako godišnje na ovaj način Arhiv obiđe oko 400 osoba, kaže dalje ravnatelj Gverić, te dodaje da se građani često bolje upoznaju s radom Arhiva tek u trenutku kada im zatreba neki dokument.
Kao trenutačno najveći projekt zadarskog Državnog arhiva ravnatelj Ante Gverić ističe digitalizaciju matičnih knjiga. Ovaj opsežan posao započeo je prije dvije godine, a koncem ove ili početkom sljedeće godine na online stranici Arhiva naći će se prvih tisuću matičnih knjiga od ukupno 2.500 koliko ih Arhiv posjeduje.
Tijekom jučerašnjeg Dana otvorenih vrata zainteresirane građane sa svime što ih je zanimalo upoznale su arhivistice Dubravka Kolić i Ivana Burić, te u fotolaboratoriju Tomislav Vrsaljko i Željka Tomaš, a u restauratorskoj radionici Jurica Badžoka, Eneida Škara i Marcela Ostojić.
Državni arhiv u Zadru s oko šest stotina arhivskih fondova i zbirki u ukupnoj količini od sedam tisuća dužnih metara arhivskoga gradiva, te fondom arhivske knjižnice koja obuhvaća preko pedeset tisuća knjiga, rukopisa, časopisa i novina, tako je i ovom prigodom ukazao na činjenicu da arhivsko gradivo nije namijenjeno samo proučavateljima povijesti već je koristan i nezaobilazan izvor građe za najširi krug stručnjaka, kao i tzv. običnih građana.