Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Igra “Strašne žene” – svjetski hit potekao iz Zadra

23.09.2018. 07:05
Igra “Strašne žene” – svjetski hit potekao iz Zadra


Šesti Kalibar bestival uz niz književnih programa koje će prezentirati Zadranima od 27 do 29. rujna, donosi i jednu neočekivanu zanimljivost – prezentaciju društvene igre Strašne žene.
Festival se otvara izložbom Strašnih žena, a zadnji dan festivala u programu je predstavljanje igre i turnir, te se sam festival zatvara sa slušaonicom na temu Strašnih žena. Strašne žene su društvena igra koja se sastoji od 60 karata s ilustracijama žena koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu.
Treći dan festivala počinje predstavljanjem igre i turnirom, pa će posjetitelji moći upoznati, te i sami zaigrati ovu igru. Iza Strašnih žena stoji cijeli tim vrijednih kreativaca, a u Zadru će ih predstaviti Zadrani Gabrijela Ivanov i Želimir Periš.
Gabrijela Ivanov smislila je Strašne žene i glavna je voditeljica i realizatorica projekta.


Što su Strašne žene?
Gabrijela: Strašne žene su zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. “For most of history, Anonymous was a woman”, napisala je Virginia Woolf, a istinitost ovih riječi potvrđuje se svaki puta kada nekoga upitate da nabroji 5 fizičarki, redateljica ili filozofkinja. Upravo je cilj društvene igre Fierce Women razbiti stereotipe i predrasude o sposobnostima, interesima i postignućima žena te učiniti njihov rad vidljivim osnažujući tako nove generacije strašnih žena.
Otkud takvo strašni ime i kako ste se odlučili da je baš društvena igra najpogodniji medij za prezentaciju ideje Strašnih žena?
Gabrijela: Naziv igre dolazi od naziva istoimene i najpopularnije rubrike na portalu VoxFeminae.net, a čiji edukativni tekstovi ističu žene koje su zadužile svijet svojim djelovanjem.
Kad sam se zapitala na koji način bi što više ljudi moglo saznati o njima, bilo mi je jasno da to mora biti jednostavan i zabavan način. Kako i sama volim društvene igre, ideja da od rubrike na portalu napravimo društvenu igru se učinila izvrsnom, pogotovo jer sam na edukaciji koju sam tad pohađala o društvenom poduzetništvu čula preporuku da ne treba izmišljati nešto novo i neviđeno, već da se društvene inovacije i dobri poduzetnički pothvati mogu izroditi iz nečeg dobrog što već dugo radite, samo ako to pametno postavite u neki novi format koji će biti prijemčljiviji za širu publiku.
 


Igra je nastala zahvaljujući velikoj podrški, pa je tako na kampanji prikupljeno preko 500 prednarudžbi iz cijelog svijeta što je osiguralo proizvodnju igre.
Gabrijela: Napravili smo prototip igre krajem 2017 i odlučili smo da ćemo ići crowdfunding u ožujku 2018, povodom Dana žena. Postali smo viralni hit, mediji su nas jako dobro popratili i u petnaestak dana skupili smo ciljani iznos od 25 tisuća dolara kojime smo tiskali 1000 primjeraka.




Je li uspjeh Strašnih žena pokrenuo i nove ideje i planove?
Gabrijela: Da, puno je planova i posla. Igra je dobila talijansku verziju i uskoro kreće distribucija po Italiji. Širiti ćemo priču, raditi dodatne karte i prilagođavati paket određenim zemljama ili područjima. Razvijamo i dodatni set prijedloga igara koje edukatori mogu koristiti uz karte u svojim edukacijama o rodnoj ravnopravnosti, te ćemo predstavljati Hrvatsku u studenome na međunarodnom TOOLFAIR sajmu u Splitu gdje će biti predstavljeni inovativni alati za neformalno učenje. Razvijamo i mobilnu aplikaciju koja će za početak ponuditi kviz znanja o Strašnim ženama. Pripremamo i dvije komplementarne stvari vezane uz igru za sljedeću godinu, ali nek to za sada ostane tajna 🙂
 


Želimir Periš autor je pravila igre i jedan od organizatora KaLibar bestivala.


Kako se priča o Strašnim ženama uklapa u KaLibar bestival, književni festival?
Želimir: KaLibar bestival, koji nazivamo festivalom književnosti i kulture uvijek je bio festival okrenut prvenstveno knjizi, ali je uz književnost prezentirao i druge forme umjetnosti. Svaki je bestival dosad imao likovne izložbe, koncerte, projekcije filmova, neki čak i kazališne predstave. Ta raznovrsnost medija izražavanja nam je jako važna, jer tako i samoj književnosti dajemo nove povode i načine čitanja i razumijevanja. Igra, kao novi umjetnički medij, posebno je zanimljiva jer je žanr koji postaje sve značajniji u društvenom ali i umjetničkom smislu.


Može li igra doista umjetnički medij?
Želimir: Itekako. Kultura je živo tkivo koje se stalno razvija i otkriva nove načine komunikacije s publikom. Igre su zapravo jedan amalgam raznih umjetničkih žanrova. Igra tako kombinira priču s vizualnom interpretacijom, ilustracijom ili animacijom, zvukom, i svemu tome još dodaje jedan aspekt koji drugi mediji često nemaju – interaktivnost. Igra je još jedan umjetnički mediji, koji je zapravo već ušao u našu kulturu na velika vrata. Danas industrija elektroničkih igara nosi više prihoda nego donedavno neprikosnoveno prva – filmska industrija. Kao što je onomad radio oteo od popularnosti knjizi, pa je „Video killed the radio stars“, tako su sad igre srušile Hollywood.
Doduše, to sve vrijedi za elektroničke igre, no igre kao medij su vrlo divergentne. Društvene igre, gdje spadaju Strašne žene, imaju vrlo jaku scenu i podršku zajednice i nikako nisu samo usputna zabava. Upravo su Strašne žene dokaz tome – to je jedan multimedijalan umjetnički proizvod koji kombinira umjetničke ilustracije, važnu temu i vrhunsku zabavu na najbolji mogući način, a uz to je društveno angažiran i socijalno svjestan. Bolje ne može!
 


OSAM ILUSTRATORICA
Strašne žene ilustriralo je osam hrvatskih ilustratorica, koja su natječajem izabrane između ček 60 pristiglih autora. Ilustratorice su: Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović, a radovi će se moći pogledati u Indie bar&caffe–u za vrijeme trajanja KaLibar bestivala.
 


PORIJEKLO IMENA
Na portalu VoxFeminae.net već deset godina postoji rubrika Strašne žene u kojoj se na rođendane objavljuju tekstovi o njima i njihovim postignućima. Ta je rubrika nastala još u prvim danima portala na inspiraciju književnice Milene Benini koja je tada na svom blogu pisala tekstove za rođendane žena i završavala bi tekst sa usklikom: Strašna žena!