Keramika koja slavi boga Dioniza u Muzeju antičkog stakla

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
HELENISTIČKA RELJEFNA KERAMIKA
Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također ima i geometrijskih motiva
Arif SITNICA
Izloženi predmeti su presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima

U Muzeju antičkoga stakla u četvrtak je otvorena izložba Helenistička reljefna keramika iz Sikula. Ta je izložba nastala kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, antičkog nalazišta iz 2. st. pr. Kr. do 5. st. pos. Kr., smještenog na zapadu Kaštelanskog zaljeva. Posebnost ove vrste keramike je proizvodnja u kalupima, reljefnost i bogatstvo motiva. Pretpostavlja se kako se proizvodila u Sikulima, u dva osnovna oblika – krater, što je posuda za miješanje vina i vode, te čaše odnosno zdjelice, posude iz kojih se pilo vino. Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također ima i geometrijskih motiva. Izloženi predmeti su presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima, a na panoima prikladno su opisani proizvodnja i nalazišta na istočnoj obali Jadrana.

Ovo je prva izložba Muzeja grada Kaštela u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno