Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nadbiskup Puljić domaćin – Prirodne ljepote zadarskih otoka fascinirale crkvene dostojanstvenike

23.09.2018. 06:30
Nadbiskup Puljić domaćin – Prirodne ljepote zadarskih otoka fascinirale crkvene dostojanstvenike


Zadarski nadbiskup dr. Želimir Puljić od 18. do 25 rujna je domaćin osmorici studenta koji su zajedno s njim diplomirali teološke znanosti na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu prije čak 45 godina, 1973. Sad su to ljudi životne dobi od 72 do 75 godina koje su prirodne ljepote obale Pašmanskog kanala, otoka Pašmana i Tkona, kažu, fascinirale, oduševile.
Susreti se održavaju svake treće godine, a prethodni je 2016. bio u Šri Lanki, otočnoj zemlji u Indijskom oceanu, poznatoj po starom nazivu Cejlon, u kojoj danas živi oko 20 milijuna stanovnika.
– Sva ta bratska druženja krasi iskrena zahvalnost, radosna eklezijanost – temeljni čimbenik vjeroučiteljske službe te kršćanska solidarnost, kazao je mons. Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.
Puljić je kolege studente Papinskog sveučilišta Urbaniana, koje pripada Kongregaciji za evangelizaciju naroda, u četvrtak odveo na izlet na otok Pašman u Tkon, u narodu zvanog Kun.
– Gosti su u s izuzetnim zanimanjem razgledali izložbu “Vjetar Mediterana – jadranske tradicijske barke”, izbor iz bogatog opusa Luciana Kebera, kazao je Goran Mušćet, načelnik, koji je s don Valterom Kotlarom, župnikom, dočekao i bio domaćin crkvenim dostojanstvenicima.
Nakon izložbe u popularnoj kristalnoj dvorani Škraping centra zadarski nadbiskup mons. Puljić i njegove studentske u župnoj crkvi sv. Tome apostola iz 12. stoljeća su s pažnjom i s radošću slušali dio crkvenih pjesama iz kunjske pasionske baštine u savršenom izvođenju Pučkih pivača crkve sv. Tome Apostola.
– Pučki pivači okupljeni u KUD-u Kunjka aktivni su na čuvanju i afirmaciji glagoljaškog crkvenog pjevanja i ostale baštine Tkona, Pašmana i okolice, rekao je Mušćet.
Riječ je o mješovitoj skupini od 30-ak članova, a njihova je posebnost u tome što pjevaju u dva glasa, prvo muškarci pa žene. Svaki utorak vježbaju, a svaku nedjelju u 11 sati pjevaju na misi u crkvi sv. Tome Apostola. Voditelj je glazbenik Bepo Rušev iz Kali, već legendarni voditelj crkvenih zborova i klapa.
– Osim nastupa koje priređuju diljem Hrvatske, glagoljaško pučko crkveno pjevanje zaštitili su oznakom Hrvatski otočki proizvod (HOP) te su izdali multimedijalnu monografiju (CD i DVD) pod nazivom “Tkon – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji”. Dobitnici su i godišnje nagrade Općine Tkon, ponosno će Mušćet istaknuvši kako su se žitelji Tkona i Ugrinića s vidnom ponosom i radošću družili s crkvenim dostojanstvenicima.
Kad pjevaju u crkvi živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život. Oni na jednostavan pučki način unose u srce vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost, rečeno je u obraćanjima župnika Kotlara i o. Joze Milanovića, monaha iz benediktinskog samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, koji je najavljivao i stručno objašnjavao svaku izvedenu pjesmo kunjskih pučkih pivača.
Okupljenim prijateljima, diplomantima Urbaniane 1973., koji svojom praksom susreta potvrđuju činjenicu da su jedno u Crkvi, mističnom Tijelu Kristovu, želimo da očuvaju svoje bratske spone, da preko sebe osobno ojačaju mrežu prijateljstva naših krajevnih crkava i naroda koje predstavljaju, a sve na korist Jedne, Svete, katoličke i Apostolske Crkve kojoj služe, poruka je upućena vitalnim studentima teoloških znanosti iz 1973.
 


Diplomati iz Vijetnama, Šri Lanke, Ugande, Tajvana, Burundije, Indije, Njemačke
Na susret su kod mons. Puljića, koji od petero braće i sestara ima jednoga brata svećenika, pristigli sa svih strana svijeta: mons. Agustine Kasujja iz Ugande, apostolski nuncij u Belgiji i Luksemburgu; mons. Lin Chi Nan Bosco, biskup u Tainanu na Tajvanu; mons. Emmanuel Fernando, biskup u Mannari na Šri Lanki; Gabriel Baregensabe, župnik u Bujumburi, glavnom gradu, Burunde, siromašne države u istočnoj Africi bez izlaza na more; Francis Ho Ngoc Thinh; Thomas Vithayathil, župnik u južnom Calamasseriju u Indiji; Diem Nguyen Trung iz Vijetnama, župnik u Braunschweigu u Njemačkoj; John Paruthiyil, laik u zrakoplovnoj tvrtki Delta Airlines Frankfurt u Njemačkoj.
 


Dobrodošlica u zemlji svjetskih nogometnih viceprvaka
U prigodnoj brošuri na talijanskom jeziku, "Incontro della generazione a Zadar 2018.", nadbiskup Puljić je između ostalog istaknuo:
"Na ovakvim susretima pruža nam se mogućnost da se prisjetimo prošlih godina koje nam je Gospodin dao da u njima zajedno živimo, učimo i molimo. To iskustvo zajedništva i crkvenosti nas je sve obogatilo. Radostan sam što se susret događa u gradu Zadru, u državi Hrvatskoj, čija je nogometna reprezentacija ove godine osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Znam da ste svi navijali baš za nas! Hvala! Želim vam, draga braćo, toplu dobrodošlicu i želim vam ugodne dane zajedništva u starom gradu Zadru, na obali čistog, lijepog i plavog Jadranskog mora.“