Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oduševljeni izletnici: Zeleni raj pokraj manastira Krupa

23.09.2018. 17:32
Oduševljeni izletnici: Zeleni raj pokraj manastira Krupa


Niti sat vremena vožnje automobilom od Zadra na putu prema Južnom Velebitu, u blizini Kaštela Žegarskog, nalazi se manastir na rječici Krupi pored kojeg se krije prekrasno izletište.
Omeđeno rječicom, s jedne strane, te velebnim topolama s druge, izletište predstavlja idealno mjesto za obiteljski bijeg od gradske vreve i sparine.
Ugodna vožnja kroz slikovito zadarsko zaleđe u kojem se isprepliću dalmatinski krš, zelene livade, pogled na more te Velebit, dovodi nas do predivnog zelenog krajolika. Put dalje ide uskim cesticama koje vode uzbrdo i nizbrdo te preko malih kamenih mostova na kojima se ne mogu mimoići dva automobila.
Automobilom je moguće doći do samog izletišta što ga čini idealnim za obitelji s malom djecom koja odmah mogu početi s igrom i uživanjem u netaknutoj prirodi.
Na livadi je izgrađen i jedan veliki komin kojega mogu koristiti izletnici.
Izletište održavaju monasi obližnjeg samostana koji se brinu o okolišu, ali i apeliraju na izletnike da iza sebe ostave sve čisto te da pokupe smeće. Oni su i izgradili komin kako bi omogućili izletnicima sigurno roštiljanje u prirodi. Naime, prije su izletnici radili roštilj s otvorenim plamenom, što nije bilo sigurno te su iz samostana odlučili napraviti komin kako bi roštiljanje bilo sigurnije.
Osim toga, na prostranoj livadi nekoliko je drvenih stolova i klupa te izletnici mogu sjesti, odmoriti i objedovati.
Doznajemo kako je ovo izletište sve češći izbor kako domaćih, tako i stranih posjetitelja koji žele uživati u miru, šumu čiste vode i šuštanju visokog drveća. Voda iz rječice je toliko čista da je monasi koriste za piće, tako da se u ovom dijelu vodotoka ne smije kupati. Ipak, u blizini ima mjesta gdje je voda plića i mirnija, ali zbog niske temperature, samo najhrabriji se odlučuju ugaziti i osvježiti se. Ipak, idealna je za ohladiti piće.
Zelena trava, na kojoj nekada pasu ovce, idealna je kao poligon za brojne igre te se tako može igrati nogomet, badminton ili bacati frizbi, a poslije staviti dekice ili ručnike te se odmoriti i odahnuti u sjeni visokih stabala.