Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski ribolovci zablistali na Svjetskom prvenstvu – seniorima bronca, juniori obranili zlato

22.09.2018. 06:22


 Na 54. svjetskom prvenstvu u lovu iz usidrene brodice za seniore, koje je održano u Setubalu (Portugal), hrvatska reprezentacija u sastavu Ivan Galzina, David Bajlo, Marko Sikirić, Angelo Kosović (svi članovi zadarskog Zubaca) te David Pinezić (Meduza, Rovinj) i Siniša Budisavljević (Tunera, Jadranovo), pod vodstvom izbornika Saše Rašovića u konkurenciji 15 zemalja osvojila je treće mjesto (devet bodova) u ekipnoj konkurenciji. Zlatni su bili Španjolci (četiri boda), a srebrni Talijani (sedam bodova). Odličan uspjeh u pojedinačnom dijelu natjecanja ostvario je Ivan Galzina koji je bio treći u konkurenciji 83 ribolovca. U tri natjecateljska dana u kojima se lovilo po pet sati Galzina je osvajao 16., treće i osmo mjesto te se s 27 bodova probio do brončane medalje. Drugi je to najveći Galzinin doseg u pojedinačnim nastupima nakon što je lani na SP-u u Salima bio drugi. Svjetski prvak postao je Talijan Mauro Salvatori (16 bodova) dok je drugi bio Španjolac Jose Barcelo (22 boda). Od ostalih hrvatskih predstavnika Pinezić je bio sedmi, Bajlo 16., a Budisavljević 25. Pravi pothvat trećeg dana natjecanja ostvario je Angelo Kosović, svjetski juniorski prvak iz 2015. godine. Kosović je prva dva dana bio rezerva, no trećeg dana dobio je priliku umjesto Sikirića i postao senzacionalni pobjednik dana.
– Kosović, koji je i na nekoliko prethodnih natjecanja bio rezerva, napravio je čudo. Imati najbolji ulov dana i u barci pritom pobijediti višestrukog svjetskog prvaka Talijana Marca Volpija doista je prvorazredni uspjeh – istaknula je Ela Galzina, tajnica ŠRD Zubatac.
No, kako u ukupan redoslijed ulaze samo oni koji su nastupili sva tri dana Kosović i Sikirić nisu bili među 64 ribolovaca koji su dobili svoje mjesto u završnom plasmanu. Obojica su ostali među 19-oricom "ispod crte". Sikirić tako nije uspio obraniti lanjsku titulu svjetskog prvaka iz Sali gdje je Hrvatska i ekipno bila zlatna. No, dvije bronce iz Portugala itekako su veliki uspjeh koji je "podebljan" sjajnim učinkom juniora. Naime, u Setubalu je u isto vrijeme održano i 18. Svjetsko prvenstvo do 21 godine. Od pet hrvatskih reprezentativaca četvero je iz Zadra, Lovre Milin i Estera Bajlo, koji su članovi Zubaca te Marin Ćurko i Luka Gredičak koji nastupaju za Nebojsiju iz Kaštel Kambelovca. Iz Zubaca je i trenerica Tea Radil (izbornik je Matteo Jugovac) dok je peti član reprezentacije bio Dilan Mileta (Galeb, Raša). Među četiri nacije Hrvatska je ekipno osvojila prvo mjesto (baš kao i lani u Salima), ispred Portugala i Italije, a Milin je pojedinačno bio drugi. U tri dana Milin je osvajao deveto, drugo i četvrto mjesto. Milin, koji se se nakon nekoliko godina pauze vratio u reprezentaciju, ostvario je tako rezultat karijere. Od ostalih hrvatskih natjecatelja Mileta je bio peti, Bajlo šesta, Gredičak 10., a Ćurko 14. među 21 natjecateljem. Uvjerljivo zlatni, s dvije pobjede u tri dana bio je Portugalac Raul Melgaco.
 


SP s obale u Walesu
Za manje od mjeseca dana u Walesu je na rasporedu Svjetsko prvenstvo u lovu štapom s obale. Nastupit će obje seniorske reprezentacije sa šest članica i članova Zubaca. U ženskoj konkurenciji to su: Ardena Bajlo, Nikolina Kotlar, Tea Radil, Ela Galzina, a kod muškaraca nastupit će Nino Jukić i Dubravko Pejdo.