Zračna luka Zadar jedina u Hrvatskoj u srpnju zabilježila blagi minus

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SVI IMALI POVEĆANJE
Autor: 
Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog srpanjskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 692 tisuće, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od šest posto u odnosu na srpanj prošle godine
Arhiva ZL
Zračna luka Zadar bila je žrtva nekoliko štrajkova zaposlenika Ryanaira i otkazivanja letova

Hrvatske zračne luke u sedam mjeseci prihvatile su gotovo šest milijuna putnika ili 11,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo u srpnju putnika je bilo gotovo dva milijuna ili 7,4 posto više nego u lanjskom srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog srpanjskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 692 tisuće, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od šest posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Najveći rast ZL Pula

Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik sa 470,5 tisuća putnika ili sedam posto više nego u lanjskom srpnju, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća sa 378,1 tisućom putnika ili 8,1 posto više.

S većim porastom, od 14 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 171,5 tisuća putnika koje je u srpnju prihvatila, a po broju od 111,1 tisuće putnika slijedi Zračna luka Zadar, no time je i jedina među svim lukama u blagom minusu u odnosu na lanjski srpanj, od 0,8 posto.

Najznačajniji porast broja putnika od 33 posto, zabilježila je pak u srpnju Zračna luka Rijeka sa 41,3 tisuće putnika, a slijede zračne luke Osijek s nešto malo više od osam tisuća putnika ili 15,5 posto više, te Brač s nešto više od šest tisuća putnika ili porastom od 27,4 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj sa 829 putnika u plusu od 18,4 posto u odnosu na srpanj 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u srpnju su Njemačka, UK, Francuska, Norveška, Švedska, Italija, Danska, Španjolska, Nizozemska i Švicarska, a iz svih tih zemalja, osim iz Švedske, je i bilo više putnika nego u lanjskom srpnju.

Takvi porasti sa tih, ali i drugih stranih tržišta dijelom se mogu objasniti i povećanim brojem sezonskih aviolinija prema i iz Hrvatske, u čemu veliki udjel ima i udruženo oglašavanje odnosno sredstva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica te privatnog turističkog sektora sa stranim partnerima, avio prijevoznciima i touroperatorima. Velik dio sezonskih avio linija bit će dostupan do kraja listopada.

Porast operacija i teretnog prometa

Porast broja putnika u svim zračnim lukama i u srpnju i u sedam mjeseci ove godine pratio je porast broja operacija zrakoplova i teretnog prometa, odnosno podaci DZS-a pokazuju da je ukupno u srpnju na zračnim lukama bilo 19,5 tisuća operacija zrakoplova ili 6,6 posto više, dok je to na razini sedam mjeseci bilo 69,4 tisuće operacija ili 7 posto više.

Tereta je na zračnim lukama pak u srpnju bilo ukupno 1.157 tona ili čak 25,5 posto više nego u srpnju 2017., a iznimno velik porast, od gotovo 51 posto, luke su ukupno zabilježile u sedam mjeseci sa gotovo 7.000 tona tereta.

Grafikoni DZS-a pokazuju i da se, unatoč povećanju broja avio linija ove godine, i dalje na zračnim lukama zadržala slična krivulja prometa kao i u prethodne tri godine (od 2015.), odnosno vršni promet ili najviše putnika bi na tim lukama bilo upravo sezonski, od travnja do rujna, da bi u ostalim mjesecima godine to bilo znatno manje, ili otprilike manje od 300 tisuća putnika po mjesecu ili u prosjeku oko 150 tisuća putnika. To je bio i slučaj ove godine u prva tri mjeseca.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)