Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kada Zadrani kolo vode

21.09.2020. 08:31


Pravu katastrofu pred 116 gledatelja u dvorani na Mavrincima doživjeli su košarkaši Adria Oil Škrljeva na otvaranju nove sezone u HT Premjer ligi izgubivši od Sonik Puntamike 31 razlike, rezultatom 62:93, prenosi HKS. No, katastrofa domaćih nije iznenađenje. Nikakvo. Dva su osnovna razloga. Škrljevo je uvijek neugodan protivnik, pogotovo u svojoj dvorani, ali Škrljevo kvalitetom ne spada u rang Sonik-Puntamike. Barem u ovom trenutku, iako možda nije baš tolika razlika realna. No, drugi razlog je mnogo važniji. Puntamičani su igrali fantastično. Osim što su u prijelaznom roku složili vrlo kompetentnu i potentnu momčad, očito su i posložili kemiju u momčadi, a to se moglo vidjeti i u pripremnim utakmicama. Škrljevo se držalo u prvoj dionici i jedan kraći period u drugoj. Tih 15-ak minuta je bilo dovoljno Puntamičanima da »osjete« utakmicu, riješe nervozu i krenu igrati svoju igru. A kada su krenuli igrati svoju igru, Škrljevo nije moglo ništa. Sonik je jako dobra momčad. Imaju čvrstoću, imaju energiju, imaju iskustvo. Imaju snagu pod košem. Imaju i mladost. I imaju i dobrog i iskusnog trenera. Josip Jukić je na otvorenom ugovoru i nadamo se da će ostati što duže. Doduše Marino Šarlije nije niti zaigrao i s njim, Jukićem i Cvitkovićem imaju ogromnu širinu i snagu u reketu. Mogu držati veliku energiju u obrani. A kada i Vladović se vrati u formu, dobivaju ekstra kvalitetu. Jako dobro.
Zadar se poigrao sa Šibenkom. Konačnih 40 koševa razlike najbolje oslikava razliku u kvaliteti, ali i u igri između ove dvije momčadi. Ima šibenska momčad i dosta dobrih i iskusnih igrača u rosteru. No, to je u ovom dvoboju izgledalo katastrofalno. Nešto se trudio naš Ivan Vraneš koji se borio pod košem i zabio Zadru 18 koševa. Ostatak momčadi je izgledao katastrofalno. Recimo, bivši igrač Zadra Henrik Širko je za tricu gađao 0:11.
Zadar… Prvo, kao što smo napomenuli, razlika u kvaliteti je velika. Momčad Veljka Mršića ima niz kvalitetnih igrača, ogromnu širinu na svim pozicijama i 12 igrača koji u svakom trenutku mogu nešto dati. No, koliko svaki od tih 12 igrača mogu dati u jačim i važnijim utakmicama, tek će se vidjeti. Duje Brala je imao najviše minute, čak 31. U redu, teško je očekivati da bi Brala toliko igrao da je bila egal utakmica, ali svejedno je bilo lijepo vidjeti mladog zadarskog igrača u ozbiljnoj ulozi.
Ono što je i prije ove utakmice bilo jasno, Dominik Mavra će držati konce igre u svojim rukama. Martin Junaković je propustio radi ozljede ovaj dvoboj i sigurno će biti koristan na back-up playu. Worku Eyassu ima dio kreacije, a veliki dio kreacije, a pogotovo koševa trebao bi donijeti Justin Carter. Dominik Gilbert je startno krilo i s njim postoji obrambeni zid, a obrana je jača strana i Janu Palokaju, a Brala je jako solidno odradio u tom segmentu. Ako ostane Darko Planinić, za Zadar nema zime. To je moć na terenu u reketu, a s njim će bolje igrati i njegov brat (također) Jure, a i Jonathan Galloway, igrač koji će trebati napraviti određen napadački napredak, no u ostalim segmentima je koristan. Domagoj Vuković i Aleksandar Bursać su četvorke, a jedino što bi rado vidjeli one prave skakačke i efikasne predstave Vukovića. U ovoj utakmici to nismo vidjeli. Nadamo se da hoćemo uskoro.
U petak bi Zadar trebao igrati s Cibonom. I to s određenim brojem navijača. Ali kako je ta utakmica pod znakom pitanja, nećemo ju još detaljno najavljivati. U svakom slučaju, + 71 dvaju zadarskih klubova lijep je početak sezone. Nastavilo se…