Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S obzirom na koronu, prekrasni Nin iz sezone izvukao maksimum

21.09.2020. 08:45


Gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, ujedno i predsjednik Turističke zajednice grada Nina, ocjenjuje ovogodišnju sezonu, s obzirom na korona okolnosti, uspješnom, iznad očekivanja.
– Turistički rezultati na području Grada Nina premašili su naša očekivanja jer je preko 50 posto turističkih noćenja odličan rezultat s obzirom na okolnosti i epidemiološku situaciju povezanu s pandemijom koronavirusa, te brojna ograničenja koja smo imali – zatvorene ugostiteljske objekate, zabranu okupljanja, a time i otkazivanja rezervacija. Vrijedi istaknuti da svi zaraženi koji su bili kod nas nisu s našeg područja, već su izabrali Nin za mjesto izolacije, kaže gradonačelnik Ćurko.


Turistički promet u gradu Ninu
Naime, prema podacima Turističke zajednice, u gradu Ninu je od 1. siječnja do 31. kolovoza zabilježen turistički promet od 584.958 turističkih noćenja, što je 52% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Promet se odvijao u turističkim mjestima Ninu, Zatonu, Grbama, Ninskim Stanovima, Poljica Brigu i Žeravi. Uvijek je važno istaknuti najveći komercijalni subjekt ninskog turizma koji je ujedno jedan od najboljih hrvatskih kampova – Kamp Zaton s apartmanskom ponudom unutar Zaton Holiday Resorta. Kako su objekti Kampa Zatona i Zaton Holiday Resorta u vlasništvu »Turisthotela« d. d. Zadar izgrađeni na teritoriju turističkih destinacija Nina i Zatona, a cjelovito u administrativnim granicama Grada Nina, turistički se promet prema postignutoj promemoriji stoga statistički vodi po pola unutar evidencija Turističke zajednice Grada Nina i Turističke zajednice mjesta Zaton. U promatranih osam mjeseci istaknuta noćenja realizirana su boravkom 67.889 turista, što je gotovo 50% dolazaka u odnosu na isto razdoblje protekle godine, od toga je domaćih turista bilo 10.435, te 57.454. stranih gostiju.


Povećava se ponuda i potražnja kuća s bazenima
U privatnom smještaju na području Grada Nina (Nin, Grbe, Ninski Stanovi, Poljica Brig, Žerava i Zaton) ukupno je boravilo 37.640 turista što je 58% dolazaka u odnosu na lani i ostvareno je 277.963 noćenja što je 61% noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Od toga su domaći gosti ostvarili 42.629 te strani gosti 235.334 noćenja. Domaćih dolazaka bilo je 6.733, dok je stranih dolazaka bilo 30.907.
U Ninu je u privatnim apartmanima i vilama s bazenima boravilo 14.317 turista koji su ostvarili 110.751 noćenja što je 65% dolazaka u odnosu na lani, a ostvareno je 67% noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Od toga su domaći gosti ostvarili 19.323 te strani gosti 91.428 noćenja. Domaćih dolazaka bilo je 2.892, dok je stranih dolazaka bilo 11.425.
U privatnom smještaju u Zatonu boravilo je 9.764 turista koji su ostvarili 70.467 noćenja, što je 65% dolazaka u odnosu na lani, a ostvareno je 68% noćenja u odnosu proteklu sezonu. Od toga su domaći gosti ostvarili 15.804 te strani gosti 54.663 noćenja. Domaćih dolazaka bilo je 2.583, dok je stranih dolazaka bilo 7.181.
Svake godine se u ruralnom prostoru Grada Nina povećava ponuda kuća s bazenima i bilježi se povećana potražnja za tim smještajnim kapacitetima posebno u doba COVID 19 krize. Privatni smještaj Grba ostvario je turistički promet od 302 turista i 2.068 noćenja što je 49% dolazaka i 53% noćenja u odnosu na lani. U Ninskim Stanovima bio je 121 turist i 1.229 noćenja što je rezultiralo sa 44% dolazaka i 58% noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Istovremeno je u Poljica Brigu evidentirano 347 turista i 3.195 noćenja, a što je 70% dolazaka i 93% noćenja u odnosu na 2019. godinu. Privatna ponuda u Žeravi s ostvarenih 324 turista i 2.213 noćenja, što daje sliku od 59% dolazaka i 84% noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine.




Predvode gosti iz Njemačke
U strukturi ostvarenih turističkih noćenja na području Grada Nina najviše je bilo gostiju iz Njemačke, zatim domaćih turista, slijede turisti iz Poljske, Češke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Nizozemske te Bosne i Hercegovine.
Iako je turistički promet u privatnim apartmanima, kućama za odmor, a posebno onima s bazenima kojih na području Grada Nina ima sve više, bio u znaku iznenađujuće dobre popunjenosti, ukupan turistički promet je bio nešto niži jer su kampovi imali manje gostiju. Naime, predsezone nije bilo zbog koronavirusa, a upravo tada se u tim smještajnim kapacitetima ranije bilježila izvrsna popunjenost. Ipak se može zaključiti kako je i u toj ponudi tijekom srpnja i kolovoza zabilježen dobar turistički promet. O tom svjedoči turistički promet u Zatonu.
– Na području Turističke zajednice Zaton promjene u dolascima i noćenjima u odnosu na prošlu godinu za prvih šest mjeseci su, po očekivanju, bile velike. No, u srpnju se situacija znatno promijenila na bolje, a u kolovozu su brojke bile još i bolje. U prvoj polovici osmog mjeseca ostvareno je 8.866 dolazaka što je u odnosu na prošlu godinu 83% i 67.503 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu 72%, naglašava Ivan Miljković, direktor Turističke zajednice mjesta Zaton.
Uspješnoj ninskoj sezoni pridonijela je i brza prilagodba turističkih djelatnika novim okolnostima u kojima ipak nisu željeli potpuno odustati od poznatih ninskih manifestacija.
– Iza nas je nevjerojatno drugačija sezona od onih na kakve smo bili naviknuli. Kako se iz svake loše situacije može izvući neko dobro, tako su nove okolnosti koje su nas pratile modificirale poznate ninske manifestacije. Šokolijada je imala svoje obilježje kroz prodaju domaćeg Ninskog šokola, a Festival pijeska je organiziran kroz online natjecateljski program. Poznata Romantična noć je prerasla u ovoj godini u Romantični tjedan u kojemu su se i ninski ugostitelji, svatko prema svojoj želji i mogućnostima, uključivali i dali svoj doprinos, a Turistička zajednica je nagradila poseban trud onih koji su doprinijeli romantičnoj atmosferi vlastitog objekta, a time i romantičnog ozračja u gradu Ninu. Mnogi su turisti izjavili kako im je u mirnom okruženju u Ninu manji rizik od zaraze koronavirusom, nego u vlastitim zemljama, stoga je za istaknuti kako se u prvih 15 dana rujna bilježe dobri rezultati od 58 % noćenja u privatnim komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim kapacitetima, ističe dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina, dodajući kako u posezoni na turistički promet utječe tzv. bablje ljeto.


U najboljem svjetlu
U kućama i stanovima za odmor tzv. vikendicama na području Grada Nina boravilo je 2.893 turista što je 78% dolazaka u odnosu na lani, a koji su ostvarili 85.404 noćenja, što je 81% noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Od toga je u Ninu bilo 86% dolazaka te 86% noćenja u odnosu na 2019., u Grbama je bilo 80% dolazaka te 76% noćenja, u Ninskim Stanovima je bilo 82% dolazaka i jednako noćenja, u Zatonu je bilo 63% dolazaka i 73% noćenja. U kućama i stanovima stanovnika na području Grada Nina gdje se evidentiraju rodbina i prijatelji zabilježeno je 68% prometa članova uže obitelji i prijatelja koji su ostvarili 87% noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Iz svih navedenih turističkih postotaka vidljivo je kako je Nin nastojao i uspio iz ove korona sezone izvući maksimum.
– Nin je za ovu sezonu bio potpuno spreman pokazati se u najboljem svjetlu, jer je završila obnova dvaju povijesnih mostova, uređene su obalne površine, dodatne parkovne cvjetne i zelene površine, dodatno su uređene plaže opremljene s novim drvenim šetnicama i drugo, a onda nas je iznenadila pandemija koja je imala svoj odjek u svim sferama, od društvenih zbivanja do turističkog prometa. No, unatoč tome, kako su prognoze početkom pandemije bile katastrofalne, izražavam zadovoljstvo sezonom koja je u ovim okolnostima u Ninu bila izvrsna. Ova sezona u vrijeme korone pokazala je da se i u ovakvim ograničavajućim okolnostima i slabim prognozama može ostvariti dobar turistički promet, ali ćemo je svakako pamtiti po svim ograničenjima i utjecajem pandemije na ninski turizam, zaključuje gradonačelnik Ćurko.
Sanja STULIĆ


»Nin je za ovu sezonu bio potpuno spreman pokazati se u najboljem svjetlu jer je završila obnova dvaju povijesnih mostova, uređene su obalne površine, dodatne parkovne cvjetne i zelene površine, dodatno su uređene plaže opremljene s novim drvenim šetnicama i drugo, a onda nas je iznenadila pandemija«
Emil ĆURKO


»Mnogi su turisti izjavili kako im je u mirnom okruženju u Ninu manji rizik od zaraze koronavirusom, nego u vlastitim zemljama, stoga je za istaknuti kako se u prvih 15 dana rujna bilježe dobri rezultati od 58 % noćenja u privatnim komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim kapacitetima«
Marija DEJANOVIĆ