Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»Susjedski derbi« Mršićevi igrači riješili u početnih 170 sekundi

21.09.2020. 06:34


Novu sezonu 2020./21. košarkaši Zadra otvorili su rutinskom i očekivanom pobjedom nad Šibenkom. Iako se za početak HT Premijer lige najavljivao »susjedski derbi« ispao je taj naziv potpuna floskula, jer se mogao gledati ogled dva potpuno neravnopravna protivnika što će i potvrditi okruglih 40 poena razlike na kraju. Šibenčani su i pored hendikepa ne igranja prvog playa Treya Freemana evidentno svjetlosnim godinama udaljeni od momčadi s Višnjika koja je pokazala da je gladna košarke, gladna utakmica i da će ove sezone imati izuzetno slabu konkurenciju u hrvatskom prvenstvu, ali da bi se mogla procijeniti stvarna vrijednost novog Zadra trebat će s druge strane terena stajati i malo jači protivnik od Šibenke.


Gilbert i D. Planinić
Mršić je krenuo s već uhodanom petorkom iz pripremnih dvoboja, s Mavrom na jedinici, Bralom i Gilbertom na dvici i trici dok su pod košem ordinirali Vuković i Darko Planinić. Ta startna postava pokazala se iznimno učinkovitom jer je u samo 170 sekundi od trenutka sudačkog podbacivanja uspjela demostrirati veliku nadmoć, a rezultat na semaforu je pokazivao 15:0 za Zadar. Tri trice u nizu, jedna Vukovića i dvije Gilberta najavile su odličnu napadačku večer Mršićeve momčadi koja je već nakon uvodnih minuta prve četvrtine mogla slobodno početi razmišljati o sljedećem kolu. Razlika je kako se bližio kraj prve dionice popela i na okruglih 20 poena (28:8), a većinu njih su zabili »našpanani« Gilbert i stariji Planinić. Šibenčani su u tom razdoblju djelovali poput statista u nekom niskobudžetnom filmu, dok im je malo živosti donio Zadranin Ivan Vraneš čiji je ulazak s klupe vratio momke u narančastom na prihvatljivijih 11 zaostatka uz malu pomoć tricaša Bašića (33:22). No, nije taj pozitivan gostujući niz od 8:0 previše uzbunio zadarsku klupu iako je Mršić bio primoran posegnuti za svojim glavnim vedetama Dominikom Mavrom i Darkom Planinićem, pa i Dujom Bralom.


Galloway nosio u trećoj
Tercet je to koji se pokazao najzaslužnijim za novi uragan Zadra krajem poluvremena, preciznije sa 19:2 serijom je domaći sastav došao do ogromnih plus 28 (52:24) i tako riješio sve dvojbe oko pobjednika, ako ih je uopće i bilo prije početka utakmice. Uz odličan napad Mršića je mogao veseliti vrlo borben pristup i više nego solidno odrađeni obrambeni zadaci svojih igrača. Šibenik je ubacio slabašnih 24 poena koliko su kombinirano u 20 minuta zabili samo Gilbert i Darko Planinić na drugoj strani. Taj jedini do tada dvoznamenkasti duo Zadra proširio se u trećoj četvrtini i na trečeg člana Jonathana Gallowaya koji je prve minute dobio početkom treće četvrtine i zabio 11 poena od 13 domaćih u tom razdoblju. Srećom, ni Šibenčani nisu imali inspiraciju popraviti rezultatsku katastrofu pa je ulaskom u završnih 10 minuta i dalje ostalo isto odstojanje, od 28 viška (65:37) na strani domaćeg sastava. Zaslužio je u takvim uvjetima i Filip Paponja zaigrati prve službene minute u dresu Zadra, a ubrzo je po izlasku na parket ubacio svoje prve poene, tricu iz kuta za plus 32 (72:40). Zabio je do kraja utakmice još dvije trice, a na svoje je tada došao i Jan Palokaj koji je uspio ubaciti čak 14 koševa i tako se promovirati uz Darka Planinića u najefikasnijeg igrača Mršićevog sastava. Po 11 su zabili Galloway i Bursać dok je Gilbert ostvario dvostruko-dvostruki učinak od 10 poena i 10 skokova. Kod gostiju se najboljim pokazao Vraneš sa 18 poena dok je Bašić dodao 14.




ZADAR                          92
ŠIBENKA                       52
(28:10, 24:14, 13:13, 27:15)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Josip Jurčević, Leo Roglić i Roko Hordov.
ZADAR: Paponja 9, D. Planinić 14, Palokaj 14, Brala 6, Vuković 4, Bursać 6, Worku 11, Mavra 7, Galloway 11, J. Planinić 3, Gilbert 10. Trener: Veljko Mršić.
ŠIBENKA: Vraneš 18, Šarić, Živković, Gulin 5, Bašić 14, Solomun 2, Miković 4, Pleadin 2, Vlaić, Širko 7, Jurković, Andabaka. Trener: Dženan Rahimić.
Šut za dva: Zadar 29-46 (63%); Šibenka 19-60 (32%).
Šut za tri: Zadar 10-27 (37%); Šibenka 6-34 (18%).
Slobodna bacanja: Zadar 4-12 (33%); Šibenka 8-11 (73%).
Skokovi: Zadar 54 (41+13); Šibenka 24 (22+2).


Rezultati 1. kola
Zadar – Šibenka 92:52, Škrljevo – Sonik Puntamika 62:93, Gorica – Split 79:73, Vrijednosnice Osijek – Hermes Analitica 101:85, Alkar – Dubrava Furnir 94:89, Cibona – Zabok odgođeno.


Izjavili su
Veljko Mršić, trener Zadra
– Očekivali smo ovu utakmicu dosta dugo, bila je i mala nervoza prisutna kod nas prije podbacivanja. Ušli smo dobro, Šibenka je bila malo impresionirana na samom početku što je rezultiralo 15:0 za nas i to je odredilo tijek događanja do kraja. Osim ona dva mala pada početkom druge i treće četvrtine, sve ostalo je bilo dobro, jedino me muči veliki broj izgubljenih lopti, čak 15.
Dženan Rahimić, trener Šibenke
– Utakmica je bila riješena nakon prvih pet minuta, a očito je da sam kriv za to jer sam im ja valjda tako rekao da igraju na otvaranju. Možda su bili impresionirani punom dvoranom, ne znam. Nije mi jasno da treba posebno motivirati moje igrače kad se igra protiv jednog Zadra, to mi nije jasno. Sve ono što smo se dogovorili prije utakmice nisu ispoštovali kad je krenula utakmica, ne mogu im ja ući u glave.