Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Favoriti bez milosti na otvaranju

21.09.2021. 06:33


Protekli vikend u novu sezonu 2021./22. zakoračili su sudionici HT Premijer lige koja od ove sezone ima nekoliko novina u odnosu na prošlu, a među njima se najviše ističe promjena sustava natjecanja, tj. povratak na dvokružni sistem s Ligama za prvaka i ostanak kao i povratak gledatelja na tribine nakon praktički godine i pol izbivanja. No, unatoč tim bitnim promjenama uvodno kolo nije ponudilo iskorak prema naprijed, jer po pitanju nekakve kvalitete ili bolje reći neizvjesnosti utakmica barem po ovim prvim utakmicama se nije mogla primijetiti neka velika razlika dok su i gledatelji ostali rezervirani pa nisu u nekom većem obimu iskoristili tu ovosezonsku blagodat da mogu i uživo popratiti svoj omiljeni klub s tribina.


Jednosmjerne ulice
Uvodno kolo ponudilo je zasad pet dvoboja, dok je šesti, onaj između Cedevite Junior i Splita na rasporedu sutra jer su »Žuti« dobili odgodu zbog kvalifikacijskog turnira za FIBA-inu Ligu prvaka. Površna refleksija na premijerno kolo elitnog košarkaškog ranga može se slobodno sažeti tvrdnjom da su favoriti bez ikakvih stresova odradili svoj posao, dok se jedinim nekakvim mini-iznenađenjem može okarakterizirati pobjeda Vrijednosnica Osijek na svom parketu protiv prošlosezonskog hita prvenstva Sonik Puntamike. Sami poraz »Zelenih« i ne predstavlja toliko iznenađenje koliko pak način na koji su Osječani stigli do prvih bodova u sezoni. Očekivalo se puno više od novokomponirane momčadi Stipe Kuliša u Gradskom vrtu, no nakon prvog poluvremena koje su Brokeri zaključili s nevjerojatnih plus 27 (54:27) bilo je kristalno jasno da će se Puntamičani uputiti prema Zadru s gorkim okusom. Ostaje nada da je Sonik Puntamika već na startu prvenstva ispucala svoj najlošiji dan i da će se već od narednih kola vratiti na one stare staze i biti kompetitivan protivnik, a u tom slavonskom fijasku teško je uopće izdvajati neku Kuliševu figuru na parketu, jedino po statističkim pokazateljima je primjetan učinak Pavla Marčinkovića koji je upisao 13 poena, sedam skokova i pet asistencija. Ostala četiri susreta prvog kola ponudili su klasične jednosmjerne ulice u kojima papirnati autsajderi nisu imali apsolutne nikakve šanse. Zadar je u pohod prema obrani titule krenuo iz svoje dvorane protiv Zaboka koji se već nakon par minuta raspao i ostatak utakmice je zapravo više poslužio Perinčićevom sastavu za uigravanje i ravnomjernu podjelu minutaže na svih 12 igrača u rosteru. Na kraju su se svi igrači Zadra osladili minutama i svi su se upisali u listu strijelaca, tako da se bez ikakvih turbulencija po isteku zadnje sekunde dvoboja sa Zabokom počela pripremati misija gostovanja kod Škrljeva koja je na itineraru u subotu, a ipak je Zadranima veći dio fokusa usmjeren na početak ABA lige gdje se želi prekinuti neugodna tradicija lošeg otvaranja, iako će se prvog regionalnog takmaca Partizana koji stiže u ponedjeljak u Krešin dom teško preskočiti.


Zadar gost Škrljeva
Lagan posao odradila je i zagrebačka Cibona koja je u pripremnom periodu pokazala najviše od svih HT Premijerligaša. Vukovi su nastavili u istom ritmu i na otvaranju nove sezone u Sinju. Alkar se održao na pristojnih 15 minusa na poluvremenu, no u nastavku je ipak sve sjelo na svoje mjesto, a Sinjani su još dobro i prošli s obzirom na to da su muku mučili s vlastitim šutom (slobodna bacanja 7-22, šut za tri 3-21). Jedini raspoložen u redovima Alkara bio je bivši igrač Zadra Dominic Gilbert sa 17 koševa i devet skokova. Kod izjednačenog sastava Cibone u kojem je bilo pet dvocifrenih igrača, naviše je zabio Amar Gegić (16). Malo teže, ali opet superiorno, promarširala je Gorica Baldekinom. Sesarova momčad je slavila sa 73:56, tako najavivši da će i dalje predstavljati glavnu pratnju abaligaškom trolistu. Iako su Bikovi ostali bez nekih važnih poluga od lani (Mazalin, Majcunić, Ljubičić, Pavlović, Kovačević) pokazali su već na startu prvenstva da će se novi igrači (Cinac, Cvitković, Konjević) brzo uklopiti u već utabani sustav. Jedina utakmica koja je ponudila koliku-toliku neizvjesnost bila je ona između Furnira i Škrljeva, ali Riječani su u zadnjoj četvrtini zatvorili prilaze košu žilavim domaćinima i uzeli važne bodove na otvaranju, a njihovog stratega Damira Rajkovića može veseliti činjenica da mu momčad djeluje dosta dobro što je veliko upozorenje Ivanu Perinčiću pred subotnji okršaj u Mavrincima. Škrljevo je dobro tržilo ovog ljeta, doveli su nekoliko zanimljivih igrača koji su već kontra Furnira pokazali mnogo. Prije svih 206 cm visoki Amerikanac Taylor Adway koji je zabio 28 koševa uz osam skokova te Paolo Marinelli koji je s abaligaškim iskustvom donio mirnoću i učinkovitost na poziciji playmakera. Uz kapetana Barnjaka, novopristiglog Vrgoča te Zadranina Jelenkovića, Škrljevčani se mogu nadati ove sezone i boljem plasmanu od šestog mjesta. Njihov otpor Zadranima u narednom kolu bit će sigurno zanimljivo popratiti, ali najveću pažnju sljedećeg vikenda će ipak pobuditi prvi ovosezonski derbi HT Premijer lige između Splita i Cibone na Gripama.




Čak osam klubova s novim kormilarima
Od ukupnih 12 čak osam premijerligaša klubova je ušlo u sezonu s novim trenerima. Svježu krv na klupu prvenstveno su ubrizgali dalmatinski premijerligaši, zapravo svih pet njih. Branitelj naslova, Zadar, promovirao je Ivana Perinčića iz pomoćničke u ulogu glavnog trenera. Novo je lice i na klupi Splita, Srđan Subotić, koji je kao i Perinčić »avancao« u odnosu na prošlu sezonu, zamijenivši Milu Karakaša. Isti princip je vrijedio i za Sonik Puntamiku (Kuliš umjesto Vlašića), dok je na Baldekin stigao prošle sezone trener Alkara Damir Milačić, a Sinjani su ustoličili Marka Trninića. Za Dalmatincima su se u unutrašnjosti poveli i Zabočani (Zdravko Radulović), Osječani (Marko Mandić) te u novopečenom premijerligašu Cedeviti Junior (Damir Mulaomerović) dok su Cibona (Vladimir Jovanović), Gorica (Josip Sesar), Škrljevo (Damir Rajković) i Furnir (Jeronimo Šarin) jedini održali kontinuitet struke.


Rezultati 1. kola
Zadar – Zabok       77:51
VROS – Sonik P.       89:66
Šibenka – Gorica       56:73
Alkar – Cibona       54:85
Furnir – Škrljevo       83:91
Cedevita J. – Split (igra se sutra)
Raspored 2. kola: Škrljevo – Zadar (subota, 18h), Sonik P. – Šibenka (subota, 18h), Split – Cibona, Gorica – Alkar, Zabok – VROS, Cedevita J. – Furnir.