Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gastronomska ponuda kao prava dalmatinska i vrška priča

21.09.2021. 10:24


Turistička i gastronomska ponuda Vrsi obogaćuje se i nadopunjuje iz godine u godinu novim ugostiteljskim objektima koji posjetiteljima nude raznovrstan izbor jela i delicija. Mjesta za napredak uvijek ima, a to su uvidjeli i mladi supružnici Anita i Mladen Maraš koji su početkom ljeta krenuli u novu, za Zadarsku županiju prilično nepoznatu eno-gastro priču.
Izvan turističkog centra mjesta, s romantičnim pogledom prema otočiću Zečevu i vrškoj obali smjestila se Pjegula – pijat i pot. Spoj autohtone, mediteranske spize u kombinaciji s najboljim vinima zadarskih vinara gostima omogućava putovanje kroz bogatu povijest okusa i mirisa ovog kraja. U pomno uređenom i dekoriranom prostoru spaja se suhozid, kao moćan simbol Dalmacije i moderan, minimalistički stil. U »Pjegul«i je sjedinjena Mladenova i Anitina strast prema gastronomiji i vinima. Nešto što je započelo kao hobi, danas se pretvorilo u ozbiljan poslovni iskorak.


U životu uvijek treba »pjegula«
– Revoltirani prilično siromašnom ponudom istinskih, dalmatinskih specijaliteta u našem okruženju, odlučili smo kroz gastronomiju prikazati pravu dalmatinsku priču. U ovom mirnom ambijentu, gostima nudimo da kroz okus i miris osjete i dožive Dalmaciju, govori nam Mladen Maraš, priznati zadarski sommelier, a njegove riječi potvrđuje supruga Anita, magistra ekonomije, zadnja zamjenica načelnika Općine Vrsi, a danas glavna i odgovorna za domaći kruh i slastice dok zajedno pripremaju specijalitete u kojima gosti imaju priliku uživati. Pjegula, ime kojim su nazvali svoju živopisnu konobu puno ne otkriva, ali nosi simboliku na jednu dragu osobu.
– Moj pokojni djed koristio je naziv »pjegula« kao sinonim za podmetač, potporanj za bačvu, popularno nazvan »cok«. Ime sam uzeo kao podsjetnik na njega, a i u životu ti uvijek treba nekakav potporanj koji će te poravnati i usmjeriti ispravno, ističe Mladen koji dodaje kako mu je u ovom poslu najveća potpora supruga Anita koja je uredski posao zamijenila kuhinjom. Uz namirnice koje proizvode sami, dio nabavljaju od lokalnih OPG-ovaca.


Domaći proizvodi
– Pravimo pršut, šokol, »bile divenice« po receptu moje bake, što uz pravi paški sir s OPG-a Mišković iz Vrčića poslužujemo kao predjelo. Za glavno jelo smo uglavnom ovo ljeto pripremali specijalitete od svježih škampa, a u ponudi imamo i svježu ribu i meso. Također, gosti dobiju taman ispečen i topao kruh, što ih posebno iznenadi i oduševi. Za desert pripremam kombinaciju modernih i tradicionalnih kolača, ovisno o sezoni, u kombinaciji s marmeladama Šinjorine smokve što se u konačnici izvrsno
sljubljuje. Uz desert poslužujemo naše likere od oraha, višnje i dinje, priča nam Anita pojedinosti o hrani i načinu pripreme.
»Pjegula« djeluje u sklopu OPG-a Maraš, koji se prvenstveno bavi proizvodnjom domaćih, crnih vina, a ove godine planiraju proširiti proizvodnju i na bijele sorte.
– Dosad smo radili crne sorte cabernet sauvignon, merlot, syrah i što je najvažnije plavinu, koja je autohtona sorta i pomalo zanemarena, ali ima potencijal za fino, elegantno vino u rangu pinot noira, sansigota i slično. Ove godine uložili smo značajna sredstva u tehnologiju proizvodnje, tako da ćemo napraviti i bijelo vino koje će biti kupaža lokalnih sorti maraština i debita te rosé od plavine, navodi Mladen planove za budućnost i dodaje kako crno vino odležava u bačvama koje razvijaju posebnu aromu.
– Crno vino čuvamo na posebnim temperaturama u barrique bačvama te kupažiramo i tražimo najbolji omjer. Vina preuzimaju posebnu aromu što im dodatno daje na kvaliteti, nastavlja Mladen.
Grupe posjetitelja, kojih može biti maksimalno deset, nerijetko večer zaključe uz dalmatinsku pismu i taktove Mladenove gitare. Prema riječima gostoljubivih domaćina, »Pjegula« je za njih ljubav prema gastronomiji koju žele prenijeti gostima.




Zadarski vinari
– Uz naša vina, ponudu obogaćujemo najboljim, probranim vinima iz Barrela wine store-a Zadar. Večeru započinjemo s pjenušcem od pošipa Primo Degarra, a nakon predjela nastavljamo s maraštinom Fiolić ili pošipom Bora koji je ujedno ove godine i zlatni Dekanter. Škampe sljubljujemo s roseom Fiolić koji izvrsno pristaje uz riblji okus, a večer zaključujemo našim domaćim vinima i desertom. Želja svih nas koji se bavimo vinima je bolja povezanost vinara po uzoru na Istarsku županiju. Mi smo ovdje uspjeli povezati najbolja vina županije, tako da je »Pjegula« na neki način centar u kojem su zadarski vinari pomireni, ujedinjeni i najbolji, govori za kraj Mladen Maraš.