»Neka vam škola pruža prigodu rasti u znanju i dobroti«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obraćanje zadarskog nadbiskupa Puljića u povodu nove školske godine
Autor: 
Dragi učenici, neka vam škola, obitelj i župna zajednica budu plodno polje vašeg odrastanja i natjecanja u znanju, dobroti i plemenitosti. Škola u kojoj učite zajedno živjeti, razgovarati, druge pomagati i poštivati, neka vam pruža prigodu rasti u znanju i dobroti, kako bi učenjem i radom humanizirali vrijeme i prostor u kojem živite, potaknuo je mons. Puljić
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pismo povodom nove školske i katehetske 2021./22. godine upućeno roditeljima, učenicima i odgojiteljima u Zadarskoj nadbiskupiji, u kojem je poželio da nova školska godina bude »normalna, redovita i blagoslovljena«.

«Brže, više, jače«

- Neka vaš povratak u školske prostore bude radostan, plodan i neopterećen. Trudite se usvajati nova znanja koja vam prenose vaši učitelji, profesori i odgojitelji. Iskoristite dobro ovu godinu i usvajajte znanja koja vam prenose vaši učitelji i odgojitelji. Crkva se ne umara ponavljati važnost toga, pa podržava školske odgojne programe i zadatke, poručio je mons. Puljić.
Upozorio je da nije sve dobro i vrijedno što se nudi u »suvremenoj tržišnoj ponudi različitih ideja i nazora«. Puno pojava »nanose štetu moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju (alkohol, droga, loši primjeri, sablazan, korupcija i nemoral) kod čovjeka.
Podsjetivši na održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, mons. Puljić poželio je da se »duh natjecanja preseli i u školske učionice, a duh zajedništva koji je bio nazočan u Tokiju i diljem domovine, neka cvjeta u svim našim odgojnim i obrazovnim ustanovama«.
- Neka i vaše mladenačko odrastanje prati duh olimpijskog gesla »Brže, više, jače«. Brže u svladavanju školskih zadataka i drugih ostvarenja, s više duha solidarnosti, prijateljstva i ljubavi te jačim zauzimanjem za istinu, pravdu, mir i slobodu. Ove godine dodana je i četvrta riječ, zajedno, kako bi se istaknulo zajedništvo ljudske obitelji. Posebice bih želio da izazovno vrijeme COVIDA-19 razbudi u svima svijest o pripadnosti »zajednici braće i sestara koji veslaju skupa, u istoj lađi i na zajedničkom moru«, kako je lijepo rekao papa Franjo (Rim, 27. 03. 2020.), poručio je mons. Puljić, poželjevši da uz stjecanje znanja i školskih vještina, među učenicima cvjeta i duh prijateljstva, sloge i zajedništva.
- Dragi učenici, neka vam škola, obitelj i župna zajednica budu plodno polje vašeg odrastanja i natjecanja u znanju, dobroti i plemenitosti. Škola u kojoj učite zajedno živjeti, razgovarati, druge pomagati i poštivati, neka vam pruža prigodu rasti u znanju i dobroti, kako bi učenjem i radom humanizirali vrijeme i prostor u kojem živite, potaknuo je mons. Puljić.

O osobnosti Ive Mašine

Nadbiskup u pismu podsjeća da je s radom u novoj školskoj zgradi počela Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu u Zadru, koja je tri godine bila privremeno smještena u prostorima zadarskog sjemeništa Zmajević.
- Školu smo posvetili velikom kršćaninu, svjedoku i mučeniku Ivi Màšini koji se rodio u Preku na otoku Ugljanu, 1927. g. u obitelji s devetero djece. Kao izvrstan đak završio je gimnaziju u Zadru, a tijekom studija povijesti na Zagrebačkom sveučilištu bio je najbolji student u svojoj generaciji. Preživio je kolonu smrti s Bleiburga, a na Križnom putu ubili su mu brata Melkiora. Njega su vodili kršćanski i nacionalni ideali sa željom kako doprinijeti ostvarenju hrvatske slobode. Kao izvrsnom studentu i katoličkom intelektualcu, profesori su mu predviđali briljantnu karijeru. No, bio je pod kontrolom tajne jugoslavenske policije, Udbe, koja ga je omela pristupiti diplomskom ispitu. Uhićivali su ga u više navrata i tako onemogućili završiti studij. Ali, Ivo je upisao i s uspjehom položio školu i studij patnje koju je herojski podnio za Crkvu i Domovinu koje je iz sveg srca i duše volio. Uhićen je 1959. g. s ostalih šesnaest osumnjičenika, procesuiran i osuđen na jedanaest godina zatvora.
Dok je čekao presudu, uspio je pobjeći iz istražnog zatvora, ali par mjeseci kasnije su ga uhitili i smjestili u zloglasnu kaznionicu u Staroj Gradiški. Dodijelili su mu samicu u kojoj su ga dnevno mučili te 20. studenoga 1961. u toj samici i zadavili. Uništili su, dakle, njegovo tijelo u 34. godini života, ali duha nisu mogli slomiti. Kao istinski rodoljub govorio je, pisao, želio i vidio »jedino pravedno rješenje u neovisnoj i suverenoj državi Hrvatskoj«.
Narodni vizionar i svijetli lik u mraku komunističke ideologije postao je mučenik i simbol brojnih žrtava jugoslavenskog režima. U pismima koje je slao iz zatvora rodbini i prijateljima, govorio je o »svojoj vjeri i ljubavi prema Hrvatskoj za koju se treba boriti i izboriti«, opisao je nadbiskup Puljić osobnost Ive Mašine.
U pismu uz početak nove školske godine, nadbiskup je naveo i ulomak iz dirljivog pisma Mašine njegovoj majci iz uzništva u Zagrebu, a glasi: »Draga moja majčice, pišem ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema. Evo, rađa se Ljubav svijetu, evo se rađa Ljubav u meni. Ne budi žalosna za svojim sinom. Raduj se sa mnom, jer je pisano: Tugu ću vašu pretvoriti u radost, uzdahe u kliktaje, suze u vaš smijeh. Raduj se, majčice, i ne plači što me nema da s Davorom okitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam veliki, zlatni bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao. Tvoj Ivo, u Zagrebu pred Božić 1954.«.

Duh zajedništva i solidarnosti

- Bogu hvala što su vremena straha i diktature iza nas, pa u slobodi možemo planirati i provoditi programe odgoja i obrazovanja. To nikako ne znači kako su nestale nepovoljne okolnosti koje roditeljima, učiteljima i odgojiteljima često ne idu na ruku. Dapače, vidimo da i u okruženju demokracije ima previše agresivnog i rušilačkog naboja, a premalo konstruktivnog evanđeoskog duha. Neke moralne i općeljudske vrednote stavlja se u stranu ili ih se dovodi u pitanje. Čini se da i demokracija poprima nerijetko oblike anarhije, nereda i nezdravih ljudskih odnosa, upozorio je mons. Puljić.
Potaknuvši učenike da vole svoje roditelje poput Ive Màšine koji je pokazao koliko mu je stalo do njegove majčice, nadbiskup je poručio: »Dragi učenici, budite zahvalni svojim roditeljima i Bogu, darovatelju svakoga dara. Poštujte svoje učitelje, svećenike i katehete koji se trude oko vas. Slušajte ih, surađujte s njima i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Uz svladavanje školskih obveza, njegujte među sobom duh zajedništva i solidarnosti. Svojim dobrim ponašanjem, radom i zalaganjem pokažite svima da nosite »razloge nade koja je u vama« (1 Pet 3, 15).
Cijenjeni roditelji, učitelji i odgojitelji. Vašoj brizi, umijeću i odgovornosti povjerena su djeca i mladi, a oni su budućnost ove zemlje i naroda. Dok vam zahvaljujem na zauzetom radu s njima, potičem vas, budite zahtjevni u časnom poslu odgoja i obrazovanja. Pomažite im u traganju za smislom života i pružajte im požrtvovnu ljubav i evanđeosku radost. Dok osluškujete njihova pitanja, podnosite i njihove nesavršenosti i ne bojte se otvorite im vrata svoga srca. Jer, vi ste često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja. Volite svoj rad i svoje đake i budite ponosni na povjerenje koje vam poklanjaju roditelji i društvena zajednica. U vašem odgovornom poslu neka vas prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije«, poručio je nadbiskup Puljić u pismu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno