Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svečano otvoren Centar za kreativne industrije

21.09.2021. 18:53


Na svečanom otvorenju Centra za kreativne industrije u utorak je prisustvovao premijer Andrej Plenković te ministrice Nina Obuljen Koržinek i Nataša Tramišak. Na samom početku okupljene je pozdravila ravnateljica županijske agencije INOVAcija Katarina Colić koja je istaknula kako je izgradnja Centra bila dugotrajan projekt te je izrazila zadovoljstvo što su ga uspješno priveli kraju.
– Zadarska županija u svojim je strateškim dokumentima prepoznala sektor kreativne industrije kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj. To je sektor u kojem je prepoznat nedostatak prostora, opreme i specijaliziranih edukacija i upravo iz tih razloga županijska ustanova INOVAcija je krenula u pripremu i provedbu ovog projekta, rekla je Colić naglašavajući važnost projekta.


Povezivanje sektora
– Ovaj projekt je izuzetna prilika za mlade ljude. Centar će biti mjesto za edukaciju, prijenos znanja i povezivanje gospodarskog s obrazovnim i znanstvenim sektorom. Vjerujem da će se ovdje mnogi mladi stručnjaci usavršavati i ostvariti svoje poduzetničke ideje, rekla je ova ravnateljica te se posebno zahvalila Zadarskoj županiji koja je davala podršku tijekom pripreme i provedbe projekta i svim djelatnicima INOVAcije na uspješnoj provedbi projekta.
Župan Božidar Longin je na svečanosti otvorenja još jednom naglasio važnost izgradnje poslovne infrastrukture u kojoj je Zadarska županija vrlo uspješna.
– Posebno nas veseli da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije, za čiju je realizaciju ustanovi INOVAcija iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 20 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta nešto je veća od 30 milijuna kuna, rekao je Longin dodavši kako je ovo treća zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u zadnjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu.
– Želimo pametnu županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je na kraju krajeva i osnovana županijska agencija INOVAcija. Ova moderna i višestruko funkcionalna zgrada nalazi se na ulazu u centar grada, što je čini značajnom ne samo za županiju, već i za grad Zadar. Iskoristio bih priliku i pohvalio Filmski ured Zadar koji će u Centru za kreativne industrije pronaći svoj novi dom, zaključio je na kraju Longin. Ovaj projekt pozdravio je i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako se njime Hrvatska modernizira te slijedi druge europske zemlje koje su iskoristile sredstva iz Europske unije.


Modernizacija Hrvatske
– Ovo je modernizacija Hrvatske i lovimo korak s državama koje su u Uniji duže nego mi. Stvaramo poticajne uvjete poslovanja za male i srednje poduzetnike, kao i osiguravanje suvremene opreme za sve aktere na području kreativnih industrija. Ovaj će se prostor koristiti i za učenje, za inovacije, za obrazovanje i posao i razvoj karijere, rekao je Plenković te se osvrnuo na najavljenu suradnju s Prirodoslovno-grafičkom školom te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna.
– To će mladima dati poticaj za razvoj svojih karijera upravo u ovim sektorima, jer kreativne industrije Hrvatskoj pružaju veliku priliku za razvoj. Ovaj će prostor moći koristiti za učenje, posao i inovaciju, rekao je predsjednik Vlade te na kraju dodao kako se nada da će se snimati hrvatski filmovi, ugostiti strani producenti koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske.