Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mali veliki jubilej

Autor: Damir Maričić

20.10.2008. 22:00
Mali veliki jubilej

Foto: Damir ŠKOMRLJ



Biogradski nautički sajam ili show dokaz je da ozbiljan gospodarski subjekt, predanost i entuzijazam i malu sredinu može upisati u kartu važnih događanja i držati je 10 godina
Jubilarni 10. po redu Biograd Boat Show održat će se u marini Kornati od 23. do 26. listopada, a prvi put sajam se širi i na zapadni dio marine Kornati čime će se približiti biogradskoj rivi. Organizator sajma je Ilirija d.d. Biograd u čijem sastavu kao iznimno vrijedan profitni centar djeluje marina Kornati. Uz 10. godišnjicu sajma Ilirija obilježava i 50 godina kontinuiranog turističkog rada.
Biograd Boat Show već godinama slovi kao prvi i najveći jesenski sajam u Hrvatskoj, s najvećom stopom rasta. Posljednjih pet godina sajam je zabilježio godišnji rast veći od 50 posto, a deseti će doživjeti najveći rast. Prvi put manifestacija će uključiti čitavu marinu Kornati – Zapad čime će se sajam dovesti do biogradske rive, a time će izlagačima i posljetiteljima na raspolaganju biti dodatnih 12 tisuća četvornih metara na kopnu te 10 tisuća u moru.
Prednost sajma
Izuzetno dobar jesenski termin i kratko trajanje sajma od četiri dana ono je što su izlagači prepoznali kao prednost. Pristupačne cijene sajma – od izlaganja, ulaznice, hrane i pića i smještaja u okolnim hotelima Ilirije također su razlozi zbog kojih iz godine u godinu Biograd Boat Show bilježi veliki rast.
Najveća prednost je intimno okruženje Biograda koji nudi impozantnu luku s više od 1.200 vezova, ali je i grad koji je postao jedna od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj. Ilirija s vrhunski opremljenom marinom – hotelima i ugostiteljskim objektima kao i ostali turistički sadržaji u Biogradu pridonose jedinstvenom ugođaju sajma.
Izlagači
Ovogodišnji sajam bit će posebno zanimljiv i raskošan jer će u odnosu na prošlu godinu doživjeti najveće proširenje. Biograd Boat Show okupit će tako više od 160 izlagača raznih segmenata nautičke industrije, s  ukupno 250 izloženih brodova od malih čamaca do megajahti. Osim zaista bogate ponude novih plovila, na sajmu Biograd Boat Show i ove će se godine moći razgledati i kupiti moderna nautička odjeća, palubna oprema, sredstva za održavanje brodova, izvanbrodski i stabilni motori, brodska elektronika…, jednostavno sve potrebno za opremu broda i posade.
Premijere
Kao i svake godine na sajmu će biti premijerno predstavljeno nekoliko brodova hrvatskih brodograditelja, što posebno ponosno predstavljamo – lobster ADRIANA 44, zadarskog Sas-Vektora, službenu hrvatsku premijeru broda Alaska 53, predstavljena od Barke Bonom. Treba spomenuti interijer Alaske, redizajniran od hrvatske tvrtke, koja je ovom plovilu napravljenom u kineskom brodogradilištu, uspjela ukomponirati mediteranski pojam stila i prostornosti. To se očituje u izboru materijala, rasporedu prostora te njegovoj namjeni.
Prvi put predstavljanje motornog krstaša CROLINE 33 HT (hard top), proizvođača Mg Mehanika te motornjaka MIRAKUL 30 obrta Grginić.
Uz premijere hrvatskih brodograditelja bit će i europske premijere brodova Nordic Oceaan Craft 38, Linnsen Grand Strudy 410 i turskog motornjaka Mediteran 9.
Jadransku premijeru na Biograd Boat Showu doživjet će motorni krstaš Saga 315.
Hrvatske premijere na sajmu su CS 1780 i CS 218 elu, Marquis 500 sc (sport coupe) te katamaran Fountaine Payot 36, jedrilica Huzar 30.
Iako nije premijera, moramo spomenuti kako će jedan od najboljih hrvatskih rukometaša Mirza Džomba upravo na ovom sajmu preuzeti svoje novo plovilo – Elan 35 Power.
Posjetitelji će na ovogodišnjem sajmu imati prilike i vidjeti kako nastaje brod i to u vakuum infuziji, tvrtke Anorti Laminati.
Zabava
Nakon cjelodnevnog izlaganja slijedi zabava koja je zaštitni znak biogradskog nautičkog sajma, a toga neće nedostajati niti ove godine – 11 organiziranih večernjih zabava – uključujući koncert u petak s Nenom Belanom i Marjanom Banom u zapadnom dijelu marine koji je besplatan za sve s kupljenom ulaznicom sajma, te subotnjom gala večerom s grupom Pop Art, ekskluzivnom modnom revijom nautičke odjeće i obuće, intimnog rublja, kupaćih kostima s poznatim hrvatskim manekenkama – Ivom Jerković, Fani Stipković… Svaku večer posjetitelje očekuje after party u dalmatian pubu Carpy more i grand buffetu Belveder, a u restoranu marine Kornati održavat će se promocije i degustacije vina Bibich i Kutjeva. U sklopu sajma u Galeriji Biograd otvorit će se izložba “Jedra”, ulja na platnu Mata Jurkovića.
Regate
U biogradskom akvatoriju za vrijeme sajma bit će održane regate različitih klasa, a posebno izdvajamo regatu klase Zvijezda – Stelle, popularne klase sedamdesetih godina koja ponovno vraća svoj zasluženi sjaj. Tu je i ruska regata Bavaria Cup s više od 200 sudionika te S-cup s više od 150 sudionika iz Austrije, regata atraktivnih monotip jedrilica SeaScape 18 koja će se na Biograd Boat Showu i prvi put predstaviti.
Sastanci i prezentacije
Biograd kao pionir čartera u Hrvatskoj (nuditelji organiziranog smještaja na plovilima), kao i ukupne nautičke usluge, i dalje održava svoju reputaciju mjesta mnogobrojnih sastanaka i susreta nautičke industrije. U Kapetanskom klubu marine Kornati u sklopu sajma održat će se brojni stručni skupovi i konferencije, a kako je ova manifestacija terminom i mjestom idealna za okupljanje relevantnih sugovornika iz raznih grana nautičke industrije, očekuje da će ovogodišnji sajam biti pravo mjesto za poslovne sastanke, skupove i susrete – izdvajamo samo neke: Yacht Pool Akademija, Hermes Inter, Hrvatski Hidrografski Institut, Prva Hrvatska Tvornica Telefona FREE PORT predstavlja hrvatski proizvod AVL sustav “mali od palube” za praćenje i kontrolu plovila, Zajednica ronjenja u gospodarstvu ima svoju sjednicu kao i Udruženje čarteraša.


 PROGRAM ZBIVANJA


Četvrtak, 23.10.
11:30 Svečano otvorenje sajma Biograd Boat Show 2008
13:00 Hrvatska premijera motornog broda ADRIANA 44
14:00 Hrvatski Hidrografski Institut- Distribucija pomorskih sigurnosnih informacija radiooglasa u razdoblju od 2001. do 2005. godine; Predavač: gosp. Paško Ivančić; Kapetanski klub
16: 00 Svečano otvorenje izložbe „Jedra” ulja na platnu, Mato Jurković, postava Galerija Biograd – restoran marine Kornati, kraj akvarija
18:00 Promocija i degustacija vrhunskih vina Vinarije „Bibich” u restoranu marine Kornati
19: 30 Zabavna večer s grupom Jet Set u restoranu marine Kornati
24:00 After parties: dalmatian pub “Carpy More”  grand buffet Belveder
Petak,24.10.
11.00 Hermes Inter, predstavlja Flame Arrester, zaustavljivač plamena, novi proizvod za sigurnu plovidbu;  Predavač g. Igor Meštrović i Helwig Pedd (hrvatsko-englesko izlaganje); Kapetanski klub
13:00 Free Port, prezentacija AVL sustava “mali od palube” za praćenje i kontrolu plovila, posebno zanimljivo za ribare, čarteraše i izletničke brodove s jeftinom varijantom praćenja preko SIM kartice; Predavač g. Boris Belamaric, Kapetanski klub
17:00 Prezentacija Yacht Pool International uz degustaciju australskih vina d’ ARENBERG; aktualne novosti o sigurnosti plovila;  Kapetanski klub; Predavač ing. Đek Šurija
18:00 Promocija i degustacija Vinarije “Bartolović” u restoranu marine Kornati
20:00 Otvorena večer Biograd Boat Show-a
koncert Nene Belana i Marjana Bana uz roštiljadu s pristupačnom hranom i pićem otvorena za sve posjetitelje s kupljenom ulaznicom za sajam; Veliki šator u marini Kornati Zapad (ulaz kraj trajektnog pristaništa)
24:00 After parties: grand buffet Belveder – DJ Sweed dalmatian pub “Carpy More”
Subota, 25.10.
 JK Biograd – Regata klase Zvijezda
12:00 Svečana primopredaja, rukometašu Mirzi Džombi, motorne jahte Elan Power 35
14.00 Sjednica Udruženja iznajmitelja smještajnih kapaciteta na plovilima – čarter
Sjednica Udruženja ronjenja u gospodarstvu
18:00 Promocija i degustacija vrhunskih vina Vinarije „Kutjevo d.d.”
Restoran marine Kornati
19.00 Noćna šetnja s “3 Stupid Dogs” kroz Blues repertoar u restoranu marine Kornati
20.00 Sajamska gala večera u hotelu Adriatic s grupom „Pop Art”;modnom revijom nautičke odjeće, obuće, kupaćih kostima i donjeg rublja Benetton i Skiny, za uzvanike
24.00 After parties: grand buffet Belveder – DJ Mag. Kwiki dalmatian pub “Carpy More”
Nedjelja, 26.10.
JK Biograd – Regata klase Zvijezda




 PREMIJERE


EUROPSKE PREMIJERE:
EURO TIM – Mediteran 9
GRGINIĆ – Mirakul 30
CANTAL MARINE – Linnsen Grand Strudy 410
SAS VEKTOR – Adriana 44
GM MEHANIKA – Croline 33 HT
JADRANSKE PRIMIJERE:
LICOMA – Saga 315
HRVATSKE PREMIJERE:
VERTEBRA – CS 1780, CS 218 elu
ADRIAVAL – Marquis 500 sc
ASTAREA d.o.o. – Fountaine Payot 36
ORSERA NAUTICA – Absolute 52 coupe
BARKE BONOM – Alaska 53
D – SISTEMI – Huzar 30 Ocean