"Orkula se kotrlja dalje..."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bnm_maslinari
Jelica FARKAŠ
U masliniku su "ubrana" brojna pojašnjenja

Vrijeme je berbe maslina, a godina kažu, baš i nije najbolja. Količina i kvaliteta ulja ovisi o mnogim čimbenicima, a kakva je situacija na našem području pitali smo dipl. inž. Miroslava Andrića, predsjednika Udruge maslinara i uljara Zadarske županije "Orkula".

Podizanje nasada

 - Znaju maslinari da je i prije bilo sušnih godina, sitnog i smežuranog ploda, problema svih vrsta i kolora, kazao je on. Ali, isto tako znaju što će morati činiti ako žele imati plod masline kakav i priliči. Znajući da svi sve znaju, a imajući u vidu i vrijeme berbe maslina, Udruga maslinara i uljara "Orkula" iz Biograda na Moru, u suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Odsjek Zadarske županije, organizirala je proteklih dana i jednu od edukativnih radionica i to na otvorenom, odnosno u masliniku.

 Teme adekvatne prilikama. Znajući kako se još uvijek podižu ili žele podići novi nasadi maslinika, upriličeno je predavanje u već spomenutom masliniku o planiranju podizanja novih nasada i neka iskustva iz drugih zemalja. Ovu aktualnu temu obradio je i prezentirao dr. sc. Frano Strikić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. U jednoj ležernoj i otvorenoj komunikaciji s nazočnim maslinarima bilo je riječi o važnim detaljima na koje treba obratiti pozornost prilikom planiranja podizanja novih nasada na parcelama koje se krče za tu namjenu, odnosno važnosti kvalitetnog odstranjivanja svih biljnih ostataka s parcele. Problemima koji se pojavljuju na krševitim terenima, vezano za primjenu strojne berbe maslina, važnosti osiguranja natapanja u nasadu što se u ovoj godini nažalost pokazalo ili bolje reći podsjetilo na moguće posljedice.

Prezentacija strojeva

Nakon, široke palete svakodnevnih pitanja i odgovora te razmjene iskustava, pristupilo se drugom dijelu radionice.

Prije samog nastavka napravit ćemo mali podsjetnik na mjesec lipanj ove godine, kada je u Biogradu na Moru bio upriličen prvi sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme. Zašto? Zato što je to dobar početak suradnje sa svim predstavnicima poljoprivredne mehanizacije na našem području i zato što ti isti predstavnici vide s jedne strane potencijal, a s druge strane potrebu za suradnjom. Jedan od prvih izlagača na spomenutom sajmu bio je upravo čovjek koji je uz navedeno predavanje prezentirao strojeve za berbu maslina. Radi se o gospodinu Anti Matiću, vlasniku obrta Makarac, koji je na sebi svojstven i prihvatljiv način maslinarima prikazao i pokazao aktualne strojeve za berbu maslina, njihove karakteristike, prednosti i mane (ukoliko bacaju masline prema susjedu). Opravdanost održavanja ovakve radionice pokazuje najbolje činjenica o okupljanju 40-ak maslinara koji su odvojili svoje vrijeme i uložili trud kako bi došli i čuli aktualnosti iz svijeta maslinarstva. Na tome im organizatori zahvaljuju, čestitaju im i poručuju - bit će još edukacija i prilika za razmjenu mišljenja, uz podsjetnik "orkula se kotrlja dalje", kazao je Miroslav Andrić.

Ako to znači da će daljnjom edukacijom maslinara, biti i više maslinika, a u njima i više kvalitetnog ploda, a što znači i više kvalitetnog maslinovog ulja, onda trud uložen u organiziranje ovakvih edukativnih skupova bez sumnje nije uzaludan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno