Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Automobile investitora ne smiju koristiti članovi uprave

Autor:

20.10.2009. 22:00
Automobile investitora ne smiju koristiti članovi uprave


Nigdje u svijetu građevinske tvrtke investitorima za koje rade ne kupuju automobile za “obilaženje gradilišta”, kao što je slučaj s upravom HAC-a u Hrvatskoj, već se automobil, što je obaveza građevinara, kupuje isključivo glavnom nadzorniku radova, i samo njemu, ispričao je jučer našem listu, uz uvjet anonimnosti, poznati građevinski poduzetnik, koji unatrag dvadeset godina posluje u cijelom svijetu, a ponajviše u Libiji. Na reakciju ga je ponukala, ističe, izjava čelnika HAC-a koji su konstatirali da je normalno da i uprava HAC-a, za potrebe obilaženja gradilišta, ima automobile kupljene preko građevinaraca. U procesu gradnje, kazali su čelnici HAC-a, nema nikog odgovornijeg od uprave, pa i ona sama mora imati automobil za potrebe građenja. Na novinarsku konstataciju kako bi jeftinije, i praktičnije bilo kupovati terence umjesto Audija, u upravi HAC-a odgovorili su da smatraju da imaju puno pravo voziti se u Audijima, a javnost ima pravo misliti drugačije.
Kako ističe naš čitatelj, međunarodna pravila na javnim natječajima uistinu obvezuju izvođača radova da osigura automobil investitoru, no isključivo za potrebe glavnog inženjera na gradilištu, i nikog više. Riječ je o najvažnijem čovjeku na gradilištu koji automobil, nakon izvršenih radova, u arapskom svijetu dobija kao svojevrsnu nagradu, no tada, nakon nekoliko godina vožnje po gradilištu, to je vozilo “izraubano” i daleko manje vrijednosti od one početne.
– To su, osim toga, automobili srednje klase, nipošto ovako skupa vozila kao što je slučaj s vozilima uprave HAC-a. Najčešće, glavnim se inžinjerima kupuju džipovi, dok bi u arapskom svijetu nepojmljivo i vrlo uvredljivo bilo automobil ponuditi direktoru poduzeća za koje se radi, kaže naš čitatelj, napominjući kako je posebno nemoralno i nekorektno da se automobili kupuju za članove uprave jednog državnog poduzeća kao što je HAC. Na takvu praksu, zaključuje, nije “naletio” nigdje u svijetu.