Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čovjek najvažniji u zaštiti i spašavanju

Autor: Velimir Brkić

20.10.2009. 22:00
Čovjek najvažniji u zaštiti i spašavanju

Foto: Velimir BRKIĆ



Ne možemo djelovati na mogućnost izbijanja pojedinih katastrofa, one će se događati i događaju se. No, kako bi sustav zaštite i spašavanja kvalitetno djelovao, potrebno je osposobljavati i educirati stanovništvo, jer upravo je osoba temelj sustava zaštite i spašavanja, zaključio je Ivan Knez
Predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) jučer su u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije organizirali i proveli savjetovanje-osposobljavanje u sustavu zaštite i spašavanja za gradonačelnike i načelnike općina u Zadarskoj županiji, kako bi im se omogućilo da što uspješnije izvršavaju svoje zakonske obveze, radi očuvanja života, zdravlja, okoliša i imovine.
Edukacija i osposobljavanje
Savjetovanju su nazočili gotovo svi gradonačelnici i načelnici općina Zadarske županije ili njihovi zamjenici. Domaćin i prvi predavač bio je pročelnik zadarskog Područnog ureda DUZS-a Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao nositelj osposobljavanja i usavršavanja u sustavu zaštite i spašavanja, u skladu sa zakonskim obvezama pripremila je programe osposobljavanja svih razina operativnih snaga za zaštitu i spašavanje. Jedan od prvih programa osposobljavanja koji se provodi je osposobljavanje novoizabranih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zajedno s Vladom RH ista edukacija je organizirana za župane, a nastavak ovog izuzetno važnog projekta je i ovo organiziranje i provedba savjetovanja – osposobljavanja čelnika jedinica lokalne samouprave, načelnika općina i gradonačelnika, istaknuo je Knez na prezentaciji o djelovanju i sistematizaciji područnog i državnog ureda za zaštitu i spašavanje.
Savjetovanje za čelnike lokalne i područne samouprave u sustavu zaštite i spašavanja je cilj osposobljavanje gradonačelnika i načelnika ili drugih djelatnika u toj djelatnosti za novi decentralizirani način djelovanja.
– Izborom za čelnika jedinica lokalne samouprave preuzet je i cijeli niz obveza iz područja zaštite i spašavanja, a u kontekstu planiranja i pripremanja za djelovanje u katastrofama, odnosno zapovijedanja u katastrofama. Cjelovita uspostava i daljnja izgradnja sustava zaštite i spašavanja nije moguća bez sudjelovanja, spremnosti i kooperativnosti svih institucija. Stoga i ova edukacija ima cilj da svi subjekti – nositelji poslova zaštite i spašavanja u cijelosti preuzmu svoju Ustavnu i zakonsku ulogu u daljnjoj izgradnju učinkovitijeg sustava zaštite i spašavanja, rekao je Knez, dodajući da je takva uobičajena praksa i u Europi gdje se vrlo brzo nakon izbora za novoizabrane čelnike jedinica područne i lokalne samouprave organizira odgovarajuća obuka.
Sustav dojave 112
– Svi čelnici lokalne samouprave morali bi biti odgovarajuće osposobljeni i spremni za zadatke za koje će biti odgovorni u decentraliziranom sustavu. Osnova za uspostavu novog načina organizacije sustava, koji obuhvaća civilnu zaštitu, vatrogastvo i sustav dojave 112, jest Vladin dokument o procjeni ugroženosti od šteta na pojedinim područjima, na temelju kojega se trenutačno izrađuje i procjena mogućih šteta na podrčju Zadarske županije, naglasio je Knez, istaknuvši kako je hrvatski sustav zaštite i spašavanja postao sastavni dio sustava EU čime se dobila mogućnosti korištenja fondova EU za opremanje i osposobljavanje djelatnika.
Ljudski životi, materijalna dobra i okoliš, temeljne su vrijednosti za čiju je zaštitu Hrvatska spremna koristiti sve raspoložive instrumente. Jedan od važnih čimbenika u daljnjem jačanju sustava je osposobljavanje i educiranje svih sudionika u zaštiti i spašavanju, uz ostalo i u cilju ujednačavanja djelovanja na svim razinama i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.
– Najbolje je ulagati u preventivu, jer ako ulažemo u preventivu, smanjujemo štetne posljedice. Ne možemo djelovati na mogućnost izbijanja pojedinih rizika ili katastrofa, one će se događati i događaju se. No, kako bi sustav zaštite i spašavanja kvalitetno djelovao, potrebno je osposobljavati i educirati stanovništvo, jer upravo je osoba temelj sustava zaštite i spašavanja, zaključio je Ivan Knez.
Osim pročelnika zadarskog Područnog ureda DUZS-a Ivana Kneza, predavači su bili Damir Čemerin, zamjenik zapovjednika civilne zaštite za RH, te Josip Posarić, viši inspektor zaštite i spašavanja koji su još jednom, između ostalog istaknuli važnost telefonskog broja “112”.
 


Župan zapovjednik


Zadaća župana je izravna koordinacija aktivnosti na pripremama i planiranju za djelovanje u katastrofama, odnosno zapovijedanje operativnim snagama i rukovođenje aktivnostima zaštite i spašavanja na području županije, u slučaju nastanka katastrofa. Župani su u slučaju katastrofe ili velike nesreće osobno odgovorni za zapovijedanje, rukovođenje i usklađivanje djelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja u svom području, a njihova odgovornost nije prenosiva.