Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatska po medijskim slobodama najlošija u regiji

Autor: Z L

20.10.2009. 22:00
Hrvatska po medijskim slobodama najlošija u regiji


Na RSF-ovom indeksu medijskih sloboda za 2009. godinu Hrvatska je na 78. mjestu, dok je u 2008. godini bila na 45. mjestu. Prema ocjeni međunarodne novinarske organizacije, temeljni razlozi za pad su ubojstvo Pukanića i Karamarkova tužba protiv blogera Peratovića
Stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj, prema ocjeni ugledne međunarodne novinarske organizacije “Reporteri bez granica” (RSF), toliko se katastrofalno pogoršalo da je Hrvatska u posljednjih godinu dana na njihovoj ljestvici otklizala za čak 33 mjesta. Na RSF-ovom indeksu medijskih sloboda za 2009. godinu Hrvatska je na 78. mjestu iza Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije – ukratko, najgora u regiji, dok je u 2008. godini bila na 45. mjestu.
Temeljni razlog za ovakav strmoglavi pad svakako je ubojstvo novinara i urednika Nacionala Ive Pukanića i šefa marketinga Nike Franjića, u listopadu prošle godine, a “Reporteri bez granica” kažu da bi ono moglo biti povezano s Pukanićevim istraživačkim tekstovima o krijumčarenju cigareta ili čak s intervjuom s haškim osumnjičenikom Antom Gotovinom, objavljenim 2003. godine.
– Jasno je da je tako veliki pad prije svega uslijedio zbog ubojstva novinara i medijskog djelatnika. Sigurno nije zaboravljen ni slučaj premlaćivanja novinara Duška Miljuša, koji je policija kvalificirala kao pokušaj ubojstva. Već je i to dovoljno da na ljestvici RSF-a ovako padnemo jer smo, izgleda, jedina država u Europi, osim Rusije, u kojoj je u prošloj godini ubijen novinar, objašnjava predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji smatra da ovogodišnja ocjena RSF-a ne odražava pravo stanje medijskih (ne)sloboda u Hrvatskoj te da situacija nije tako crna.
Kao drugi razlog pada na ljestvici medijskih sloboda, “Reporteri bez granica” navode sudsku tužbu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka protiv novinara, blogera Željka Peratovića. Podsjetimo, Peratović je na svom blogu objavio informacije o tome da je Karamarko, kao šef tajne službe, sprječavao istragu o ubojstvu zaštićenog haškog svjedoka Milana Levara. U izvještaju RSF-a stoji doslovno da je ministar unutarnjih poslova Karamarko novinara Peratovića “pravosudno zlostavljao” time što je protiv njega podigao privatnu tužbu zbog širenja uznemiravajućih glasina. Karamarkova tužba je odbačena prije tjedan dana.
– Naravno da u normalnim zemljama nije uobičajeno da ministar policije tuži novinare, ali radi se o privatnoj tužbi gospodina Karamarka na koju kao građanin ima pravo koje mu ne možemo osporiti, komentira Zdenko Duka.
Poput šefa novinarskog društva, i većina političara s kojima smo jučer razgovarali smatra da je ovogodišnja jako niska pozicija Hrvatske na ljestvici medijskih sloboda, ustvari, nezaslužena. Političari, naravno, smatraju da je pritisak politike na medije znatno slabiji nego prije.
– U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo apsurdnu situaciju da su mediji slobodni, a novinari neslobodni. Želim reći da nema direktnog političkog pritiska na medije, ali postoje veliki pritisci na novinare od strane vlasnika medija koji zbog svojih interesa ulaze u različite vidove suradnje bilo s političkim bilo s ekonomskim centrima utjecaja, ocjenjuje predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić. Slično misli i njezin protukandidat, nezavisni Nadan Vidošević.
– Medijske slobode su neodvojiv dio ukupnih građanskih sloboda i zato nas ovakva ocijena RSF-a mora istinski zabrinuti. Danas su u Hrvatskoj mediji, srećom, sve manje izloženi izravnim političkim pritiscima. Na žalost, jača pritisak oglašivača i to postaje, uz smanjenje tržišta u krizi, ozbiljan problem, ocjenjuje Vidošević.
Iz Vlade jučer nije bilo reakcija na vijesti o padu Hrvatske na ljestvici medijskih sloboda.
 


Još niža ocjena ako bloger završi u zatvoru


Najnovije izvješće RSF-a odnosi se na razdoblje od 1. rujna 2008. godine do 1. rujna 2009. godine, tako da na njihovu ocjenu još nije utjecao najnoviji slučaj slanja blogera Damira Fintića u zatvor zbog klevete. RSF-ov indeks medijskih sloboda odražava stupanj slobode koju novinari uživaju u nekoj zemlji, ali i djelovanja vlasti na poštivanju novinarskih prava i medijskih sloboda.
Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću prikupila čak 17,17 negativnih bodova, dok ih je u 2008. godini imala 8,5. Sve zemlje regije bolje su pozicionirane od Hrvatske: Mađarska je na 25. mjestu ljestvice, Makedonija na 34., Slovenija na 37., BiH na 39., Italija je 49., Srbija 62., Kosovo 75., a Crna Gora na 77. mjestu.