Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Je li stadion na Višnjiku optimalno rješenje?

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.10.2009. 22:00
Je li stadion na Višnjiku optimalno rješenje?

Foto: Zvonko KUCELIN



Prostorno programska studija razvoja sportsko nogometne infrastrukture u Zadru, prije svega bi nam trebala potvrditi ili opovrgnuti postojeću lokaciju, veličinu, kapacitet i tehnološko rješenje. Naravno, to podrazumijeva i sagledavanje kompletne sportsko nogometne infrastrukture u Zadru, ali i šire, dakle cijeloj Zadarskoj županiji, kaže Matko Segarić
Grad Zadar kreće u izradu prostorno programske studije razvoja sportsko nogometne infrastrukture u Zadru koja će pokazati je li predviđena lokacija za gradnju stadiona na Višnjiku doista pravo, optimalno rješenje. Takva odluka o pročetku postupka javne nabave za usluge, točnije izradu prostorno programske studije razvoja sportsko nogometne infrastrukture u Zadru, donesena je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika.
Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša govoreći o spomenutoj odluci istaknuo je kako studija nije ograničavajuća već razvojna jer se ne izrađuje idejno rješenje već napuci, odnosno smjernice kako bi se novi nogometni stadion i ostali sadržaji trebali graditi.
Lokacija
– Prostorno programska studija razvoja sportsko nogometne infrastrukture u Zadru, prije svega bi nam trebala potvrditi ili opovrgnuti postojeću lokaciju, veličinu, kapacitet i tehnološko rješenje. Naravno, to podrazumijeva i sagledavanje kompletne sportsko nogometne infrastrukture u Zadru, ali i šire, dakle cijeloj Zadarskoj županiji, govori Matko Segarić, dodajući kako je spomenutom studijom najvažnije utvrditi pogodnost prostora i njegovo funkciniranje, pri tom vodeći računa o postojećim sadržajima.
Uz lokaciju na Višnjiku, studijom razvoja nogometne infrastrukture razmotrit će se i ostale moguće lokacije za izgradnju stadiona s pripadajućim sadržajima. Shodno tome, Segarić je istaknuo kako pritom treba voditi računa i o vlasničkim odnosima. Naime, pojedine lokacije prostorno mogu biti prikladne za izgradnju nogometnog stadiona, no probleme mogu stvarati neriješeni imovinsko-pravni odnosi.
Nakon odluke o izradi prostorno programske studije razvoja sportsko nogometne infrastrukture, na Kolegiju gradonačelnika je donesena odluka o prihvaćanju ponude tvrtke DUCA d.o.o. po provedenom otvorenom postupku javne nabave radova na izgradnji Istarske obale.
Prohodna Istarska
Radovi podrazumijevaju izmjene vezane za granični prijelaz, novi režim i dodatnu opremu, a nakon njihova završetka željezne ograde koje ometaju pješake kod graničnog prijelaza na Istarskoj obali postat će stvar prošlosti. Tako će Istarska obala za pješake i vozila biti prohodna i za vrijeme ukrcaja na trajekt za Anconu dok policija i carina normalno obavljati svoj posao.
Na jučerašnjem Kolegiju usvojena je odluka o imenovanju stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Zadra kao i nacrt obavijesti o namjeri davanja koncesije obavljanje istih. Isto tako podržani su zaključci za izradu montažnih nosača za zaštitnu mrežu u Šporskom centru Franka Lisce i radova na pomoćnom igralištu Stanovi.
Što se tiče javnog natječaja za zamjenu nekretnina, Jadransko osiguranje je zatražilo od Grada Zadra zamjenu zemljišne čestice uz stanicu za tehnički pregled kod Konzuma nasuprot Autobusnog kolodvora.
Na Kolegiju su prihvaćeni i zaključci o financijskoj potpori Uljarsko gospodarskoj zadruzi Mali Iž te korištenju javne površine na Narodnom trgu za potrebe Udruge Nova akropola i 057 radija.
 


Poliklinika i bolnički proračun


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić na jučerašnjem Kolegiju ostvrnuo se na redoviti sastanak na temu funkcioniranja Opće bolnice Zadar koji je održan u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Kako se tijekom sastanka razgovaralo i o nastavku izgradnje Poliklinike s obzirom da su promijenjeni uvjeti gradnje, dr. Vrančić je istaknuo kako je sadašnja situacija na tragu rješenja spomenutog problema. Rješenje se traži i za bolnički proračun, koji bi se u dogovoru s HZZO i Ministarstvom zdravstva, trebao mijenjati nakon Nove godine.
– Kroz tjedan ili dva Ministarstvo zdravstva prekontrolirat će i utvrditi jesu li se ispoštovale klauzule ugovora “ključ u ruke” između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i izvođača radova tvrtke “Alkom” iz Splita. Kad se to utvrdi, poduzet će se daljnji koraci, istaknuo je dr. Vrančić.
Što se tiče mjesečnog bolničkog proračuna, koji je od mjeseca rujna smanjen za gotovo 2 milijuna kuna, untoč tome dr. Vrančić vjeruje kako će zadarska Opća bolnica tekuću godinu završiti u plusu.