Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Maslinovo ulje bit će 20 posto skuplje

Autor:

20.10.2009. 22:00
Maslinovo ulje bit će 20 posto skuplje

Foto: Alenka FESTINI



Lani je sezona po berbi bila lošija nego inače, no ipak se na kraju dalo preraditi izuzetno kvalitetno ulje. Ove godine, kako izgleda, nećemo imati što brati, a niti proizvesti. Ulja neće biti niti za lijek, kaže barba Joso iz Luna


Ova sezona za proizvodnju maslinova ulja izuzetno je loša, katastrofalna. Imali smo dvije sušne godine zaredom. Posljedice su goleme. Plodova masline je jako malo, jedva da ima 10 posto uroda u usporedbi s prošlom godinom. Objektivno, maslinar koji je lani ubrao oko 5 tona maslina, ako ove jeseni ubere 500 kilograma može biti sretan, ističe Želimir Badurina, predsjednik Udruge lunjskih maslinara te vlasnik jedine uljare na otoku Pagu.
Pred desetak dana na području Luna započela je berba maslina, a proizvodnja maslinova ulja u lunjskoj uljari je doista minimalna. Nakon prerade prvih ovosezonskih plodova masline, ulje doslovno kapa u malim količinama. Očito je da ove sezone lunjskog maslinova ulja neće biti dovoljno na tržištu.
– Ovogodišnju bebru lunjski maslinari smatraju lošom. Stabla masline nemaju baš previše roda. To je posljedica dvogodišnje suše. Ove godine padalina je bilo malo. Ljeto je prošlo bez kapi kiše. Tijekom srpnja kad je plod masline trebao sakupljati najviše ulja, doslovno je spržen jakim suncem. Jednostavno zemlja je žedna vode, jako suha, stoga se plodovi nisu mogli razviti, a niti sazreti, objašnjava Badurina.
U razgovoru s lunjskim maslinarima čuli smo veliko žaljenje.
– Lani je sezona po berbi bila lošija nego inače, no ipak se na kraju dalo preraditi izuzetno kvalitetno ulje. Ove godine, kako izgleda, nećemo imati što brati, a niti proizvesti. Ulja neće biti niti za lijek, kaže barba Joso iz Luna.
Badurina je istaknuo da za ovu sezonu nema pomoći maslinarstvu.
– Ako i padne kiša ništa se neće moći spasiti. Točnije, kiša bi mogla čak odmoći. Doslovno bi uništila ono malo plodova što je ipak uspjelo sazreti. Kako se čini, uljara za mjesec dana očito neće više trebati raditi, neće biti maslina za preradu, jer ono malo će se pobrati u dva do tri tjedna, istaknuo je Badurina.
Ova tužna godina za maslinarstvo i te kako će se odraziti na kućni budžet doslovno svih maslinara s Luna koji žive od ove poljoprivredne grane. Naime, prema podacima Ureda za gospodarstvo oko 120 maslinara je upisano u upisnik te ostvaruju pravo na poticaj. No, ono malo novca ostvarenih iz poticaja potrošeno je na dodatno navodnjavanje, koje, očito, nije pomoglo da se maslina spasi od suše. Lunjski maslinari kažu da će se to odraziti i na prodajnu cijenu. Kako će maslinova ulja na tržištu biti svega 10 posto u usporedbi s prošlogodišnjom preradom, cijena će mu biti znatno veća. Naime, lani je litra ulja stajala oko 120 kuna, a ove godine cijena će mu biti bar 20 posto veća.