Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najavljena je korekcija bolničkog limita koja će ići nama u prilog

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.10.2009. 22:00
Najavljena je korekcija bolničkog limita koja će ići nama u prilog

Foto: Vedran SITNICA



Kao liječnik, a sada i kao ravnatelj glavni cilj mi je da časno i savjesno obavljam svoj posao. To mi je najvažnije od svega. Što se tiče planova, onih koji bi se trebali realizirati kroz sljedeće četiri godine, prije svega računam na završetak Poliklinike. Uz to, do tada bi značajno trebala biti izgrađena i nova zgrada na mjestu današnjeg Zaraznog i Kožnog odjela, a zadarska Opća bolnica krenuti prema statusu kliničke bolnice, ističe dr. Nakić
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar sa zagrebačkog sastanka s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem i državnim tajnikom Draženom Jurkovićem na kojemu su pokušali pronaći rješenje za problem zbog kojega su obustavljeni radovi na izgradnji Polikinike na Relji kao i smanjenje mjesečnog bolničkog limita sa 16,8 na 15,5 milijuna kuna, vratili su se puni optimizma. Naime, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kroz sljedećih nekoliko tjedana utvrdit će jesu li se poštovale klauzule ugovora „ključ u ruke” kojeg je resorno ministarstvo sklopilo s izvođačem radova, splitskom tvrtkom „Alkom”. Podsjetimo, zbog sumnje u nepoštivanje ugovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i tvrtke „Alkom” iz Splita, obustavljeni su radovi na izgradnji Poliklinike na zadarskoj Relji.
Otvoren i transparentan
Dr. Dario Nakić, koji je u vrućoj ravnateljskoj fotelji prije nepunih mjesec dana naslijedio dr. Vrančića, sadašnjeg zadarskog gradonačelnika, vjeruje kako je cijela priča oko obustave radova na izgradnji Poliklinike jedan veliki nesporazum, jer Opća bolnica radi otvoreno i transparento.
– Nismo definirali rokove, no vjerujem kako će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kroz nekoliko tjedana utvrditi jesu li se poštovale klauzule ugovora „ključ u ruke” koji je sklopljen sa splitskom tvrtkom „Alkom”. Mi radimo otvoreno i transparentno, vjerujem kako je u pitanju tek nesporazum, tako da će se radovi na izgradnji zadarske Poliklinike vrlo brzo nastaviti. O drugačijem razvoju događaja ne želim niti razmišljati, nema razloga za to.
Osim Poliklinike, početak Vašeg mandata obilježila je i odluka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojom je zadarskoj Općoj bolnici mjesečni limit smanjen sa 16,8 na 15,5 milijuna kuna. Unatoč tome, optimistični ste?
– Zadarska bolnica s dosadašanjim mjesečnim limitom od 16,8 milijuna kuna pozitivno je poslovala. Kako je smanjenje od gotovo dva milijuna kuna krenulo od mjeseca rujna, vjerujem da ćemo tekuću 2009. godinu ipak završiti u plusu. Naime, računice su pokazale da osim mjesečnog limita kojeg doznačuje resorno ministarstvo, bolnica ima prihode i od dopunskog osiguranja i fonda za posebno skupe lijekove, što će čini se biti dovoljno za ovu godinu završimo u plusu. Što se tiče sljedeće godine, informacije koje smo dobili na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi su, usudio bih se reći, pozitivne. Najavljena je korekcija bolničkog limita, koja će ići nama u prilog.
Gotovo mjesec dana je prošlo otkako ste imenovani za ravnatelja zadarske Opće bolnice. Ime Vašeg zamjenika još uvijek nije poznato. Jeste li izbrali zamjenika i kad će on biti imenovan?
Pomoćnici Zekanović i Gusar
– Odluku o imenovanju zamjenika ravnatelja donosi Upravno vijeće bolnice, na meni je da ga predložim. Budući da sam obavio nekoliko razgovora, svog zamjenika ću predložiti na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća koja će biti održana kroz mjesec dana. Zamjenik dolazi iz redova zadarskih liječnika koji rade u bolnici. Inače, kao ravnatelj imam dvoje pomoćnika, za kvalitetu dr. Dražena Zekanovića i za sestrinstvo vms Ivanu Gusar.
Što je s vašom dužnošću voditelja Odjela za nefrologiju? Hoćete li i dalje ostati na toj funkciji?
– Od 2004. godine voditelj sam Odjela za nefrologiju. Otkako sam postao ravnatelj nisam baš previše razmišljao hoću li i dalje ostati na dužnosti voditelja Odjela za nefrologiju, to ćemo još vidjeti. No, svakako želim zadržati jedan dio rada na tom Odjelu jer mislim da sam još premlad da potpuno odem iz struke. Puno je još vremena za rad preda mnom.
Na čelu zadarske Opće bolnice ste mjesec dana. Koje ste prvo poteze povukli?
– U tijeku su pripreme za raspisivanje natječaja za izradu projektne dokumentacije za prostor gdje je sada zgrada u kojoj je smješten Zarazni i Kožni odjel. Kako je zgrada derutnom stanju, planirano je njezino rušenje i gradnja novog objekta u kojemu će mjesto naći Odsjek za pulmologiju, Zarazni i Dermatološki odjel te novi Onkološki odjel s radioterapijom i ležećim mjestima. Tim potezom riješit će se Odjel za pedijatriju, koji će dobiti na prostoru odlaskom plućnih bolesnika, ali i radioterapija kod malignih bolesti koju do sada zadarska bolnica nije imala. Ta nova zgrada mostom će biti povezana s Poliklinikom. Ukoliko sve bude išlo predviđenim tempom, do kraja 2010. godine, očekujemo raspisivanje natječaja za gradnju spomenute zgrade. Osim nove zgrade, u planu je i idejno rješenje predavaonice i biblioteke u objektu gdje je smještena nova kuhinja, a koja će koristiti bolnici i Studiju sestrinstva. U planu je i realizacija centralnog hitnog prijema čime bi se zaokružio cijeli kompleks bolnice.
Klinička bolnica?
Kao jedan od strateških ciljeva najavili ste podizanje Opće bolnice Zadar na status kliničke bolnice. No, ima li zadarska bolnica potrebnu znanstevnu razinu za taj status?
– Put od opće do kliničke bolnice nije lagan niti brz. Mi trenutačno na doktorskom studiju imamo četiri liječnika i njih još četvero koji kreću u izradu doktorske disertacije. Uz to, u zadarskoj Općoj bolnici sada je i sedam magistara znanosti koji su najavili svoje doktorate.
Oni će biti znanstveno-nastavni kadar koji je nužan za stjecanje statusa kliničke bolnice. Uz znanstveno-nastavni kadar, dva velika, glavna bolnička odjela, ginekologija, kirurgija, pedijatrija ili interna, moraju imati status kliničkog odjela. Kad ti kriteriji budu zadovoljeni moć ćemo se kandidirati za status kliničke bolnice.
Ravnateljski mandat traje četiri godine. U međuvremenu, što bi zadarska Opća bolnica trebala ostvariti da biste Vi svoj mandat ocijenili uspješnim, odnosno da biste Vi bili zadovoljni?
– Kao liječnik, a sada i kao ravnatelj glavni cilj mi je da časno i savjesno obavljam svoj posao. To mi je najvažnije od svega. Što se tiče planova, onih koji bi se trebali realizirati kroz sljedeće četiri godine, prije svega računam na završetak Poliklinike. Uz to, do tada bi značajno trebala biti izgrađena i nova zgrada na mjestu današnjeg Zaraznog i Kožnog odjela, a zadarska Opća bolnica krenuti prema statusu kliničke bolnice. Za četiri godine, pojedini odjeli, mogli bi imati status kliničkih.