Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pametni znaju čemu služi poslovna zona

Autor: Damir Maričić

20.10.2009. 22:00
Pametni znaju čemu služi poslovna zona

Foto: FAH



Nagrade Stankovcima, kao i Poličniku i drugima u ovom kontekstu valja lokalno shvatiti i kao poticanje policentričnosti kao nužde Zadarske županije
Nagradu “Ulagač godine”, za jedinice lokalne samouprave koje su najuspješnije u privlačenju stranih ulaganja, primio je Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci koja je otvorila uspješnu poslovnu zonu sa oko 400 zaposlenih. Glavni konkurenti Stankovcima za nagradu bili su grad Benkovac i Općina Poličnik, također iz zadarskog zaleđa.
Jadranka Kosor bila je na svečanoj dodjeli nagrada za najbolje domaće ulagače u ovoj godini.
Kosorica je govorila o razvoju poduzetničkih zona, u koje je Ministarstvo gospodarstva dosad uložilo 506 milijuna kuna. U Hrvatskoj njih ima 277, a zapošljavaju već 31 tisuću radnika. Nagrade ulagačima godina dodjeljuje Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, a išle su tvrtkama, a specifičnu nagradu lokalnoj samoupravi uzela je ovdašnja općina. Još je bitnije kazati da su u konkurenciji bile tri lokalne samouprave i sve s ovog područja. Potsjetit ćemo čitatelje da je lani u najužem izboru za ovu nagradu također bila Općina Poličnik.
Dakle, nešto što se događa više nije slučajno ni “incidentno”. Naki su shvatili “čemu služi poslovna zona” da parafraziramo onu policijsku reklamu – pametni znaju čemu služi pojas.
Poslovne zone upravo su to. Pojas kojim se preko uzburkanog mora trenutačne, ali najčešće i tradicionalne nerazvijenosti mogu brže prebaciti pametne općine i gradovi. Vlada ili bolje rečeno vlade RH još od 2000. počele su potencirati poslovne zone naslanjajući se na tada razbuktao i ubrzan posao na autocestama. U tome se i pretjeralo u ambiciji jer su naše vlade poslovne zone servirale kao gotovo rješenje koje će uništenu hrvatsku industriju vratiti na kolosijeke. Zadarsko kašnjenje ne bih tumačio, a ako bih tražio favorita u Hrvatskoj na primjeru većih sredina u smislu iskorištenja poslovnih zna, onda bi to svakako bio Varaždin, uz toplu preporuku zadarskim “ocima” da sad, kad konačno kreću sa zonom, koriste njihova iskustva uz ova već zamašna lokalna.
Poličnik i Stankovci zone su kojima posvećujemo dužnu pažnju već godinama, a lijepo je da se i Benkovac pojavljuje u ovom krugu.
Ono zbog čega u našim regionalnim uvjetima vrijedi pojačano govoriti i slaviti zone je povijesna nesreća Zadarska županije u kojoj je 80 posto gospodarskih aktivnosti koncentrirano na Zadar, a što se polako ali konačno mijenja. Poličnik i Stankovci, Benkovac, odnosno Biograd, Kali, Pag i neke druge sredine zaslužuju da im u tome držimo palčeve, nadajući se da će centralizirani gospodarski sustav Zadarske županije kao velike rijetko nastanjene i s iznimkom nekoliko sredina uz more nerazvijene regije konačno biti prokrenut. On je pretpostavka da osim Zadra sa stotinjak tisuća stanovnika dobijemo konačno nekoliko sredina s desetak i, božedaj, više tisuća stanovnika čime bi ovo konačno poprimilo oblike zdrave gospodarske i demografske regije, što sada nije slučaj.