Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sveli Šibenčane ispod 70 poena

Autor:

20.10.2009. 22:00
Sveli Šibenčane ispod 70 poena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na kraju smo primili tek 69 poena i to je jedan odličan pokazatelj kako smo bili organizirani kad Šibenik, koji ima jedan od najubojitijih napada u ligi, limitiraš ispod 70 poena – kazao je Plantak
 Stara narodna uzrečica kaže da se po jutru dan poznaje. Upravo tom tezom moglo bi se najbolje oslikati uspješna premijera Puntamičana koji su unatoč ogromnom hendikepu neigranjem kapetana Mrve i s nespremnim Ivanovom uspjeli skinuti skalp jednoj od najjačih momčadi u A-1 ligi. Sve najave pred početak sezone uspjele su se obistiniti u tih prvih 40 minuta duge i naporne sezone. Najavljena energičnost, borbenost i kolektivni duh izvirao je iz Plantakovih igrača bilo da su igrali ili sjedili na klupi. S takvom atmosferom i zajedništvom mogu se predvidjeti lijepe vijesti i sa sljedećih utakmica koje će dati odgovor je li se može postići i kontinuitet igre i rezultata, a smanjiti oscilacije koje i nisu toliko čudne za ovosezonsku Plantakovu mlađahnu družinu. Utakmica sa Šibenikom je pokazala koliko dobroboga su donijele dvomjesečne pripreme na kojima se uštimavao kolektiv u kojem je Plantak inzistirao da svih 14 igrača u bilo kojem trenutku može odgovoriti njegovim zahtjevima, a pritom osposobljavao svakog od njih za mogućnost igranja na više pozicija. Odatle i uspjeh po pitanju nadomještanja glavne centarske osovine Mrva-Ivanov koju je na najbolji mogući način iskoristio mladi Čakarun. Nakon utakmice trener Plantak ipak nije htio posebno isticati pojedinačne učinke nego se osvrnuo na kolektivni učinak svojih igrača.
Obrana na nivou
– Odigrali smo prije svega kolektivnu košarku što se najbolje manifestiralo odličnom obranom. Na kraju smo primili tek 69 poena i to je jedan odličan pokazatelj kako smo bili organizirani kad Šibenik koji ima jedan od najubojitijih napada u ligi limitiraš ispod 70 poena. Malo će momčadi uspjeti pobijediti Šibenik, a oni su nam samo u jednom navratu bili u vodstvu pola koša. Uspjeli smo im uštopati tu opasnu vanjsku liniju. Petković nije uspio iskazati svoj potencijal, Gaurina je osim jedne trice i nekoliko ulaza nije bio neki bitan faktor u utakmici, a Filipović je uspio zabiti tih osam poena u seriji i nakon toga je nestao. Jedino nas je malo izneredio Došen koji je u trenucima kad smo imali plus devet, tricom te košem i bacanjem napravio štetu. Srećom gostujući trener nam je onda pomogao poslavši ga na klupu – istakao je Plantak obrambeni učinak svojih igrača koji su osim vanjske linije uspjeli i pod košem bili ravnopravan takmac kontra visokih šibenskih tornjeva kao što su Bilan, Rahimić, Vladović i Vrlika.
– Pribojavali smo se najviše Bilana kojeg je odlično zaustavio Čakarun. Za igrača njegovih fizičkih predispozicija i kvalitete, 12 poena nije puno. Rahimić je lakše dolazio do zraka i pokazao je da je veliko pojačanje za Šibenik, no na kraju njegovi poeni nisu bili presudni. Jedino je Vrlika u nekoliko navrata iznenadio našu obranu, jer smo većinu pažnje usmjeravali prema Bilanu i Rahimiću. Ova pobjeda ima veliko značenje za nas pogotovo u smislu psihološkog rasterećenja. Većina njih nije igrala nikad na ovoj razini natjecanja i sad će biti puno lakše u sljedećim utakmicama.
Prisutan angažman
Iako ste cijelu utakmicu diktirali ritam i rezultat, u četiri navrata su Šibenčani uspjeli vratiti devet ili deset poena zaostatka. Za buduće ispite trebat će takve amplitude smanjiti na najmanju moguću mjeru.
– To se moglo predvidjeti s obzirom da se radi o izrazito mladoj i neiskusnoj momčadi. Istina da smo čak četiri puta znali prokockati solidnu prednost, ali to nije bio rezultat angažmana mojih igrača. Angažman je bio indentičan cijelu utakmicu, samo smo u tim lošim trenucima imali lošu napadačku reakciju. Moram priznati da me je bilo strah u posljednjoj četvrtini kad su po četvrti put Šibenčani izjednačili (69:69) da bi mogli izgubiti utakmicu. Tada nas je vratio Pavić s onom tricom iz kuta. A upravo sam Paviću rekao nakon što je imao šut za tricu 0-6 da ako ne bude nastavio šutirati da će ići na klupu. Ne želim da igrač ako loše krene u utakmicu se ustraši nego je najbolji lijek natjerati ga da sa sljedećim pogođenim šutom povrati samopouzdanje. To se odnosi i na ove koji su bili malo pod dojmom, kao Baždarić i Olivari. Moraju nadići taj pritisak koji je normalan za prve utakmice i to pred domaćom publikom.
Bez imperativa u Trogiru
Drugo kolo donosi gostovanje u Trogiru koji je ostvario prvu i za sada jedinu gostujuću pobjedu. Nastradao je Zabok, a i ove sezone im je glavni igrač Toni Bizaca.
– Mnogi su rekli da je iznenađujuća ta pobjeda Trogira kod Zaboka, ali za mene nije nimalo. Po meni je Trogir poslije Splita i Šibenika momčad koja može dohvatiti i Ligu za prvaka. Uz najkorisnijeg igrača prošlogodišnje A-1 lige, Tonija Bizace, doveli su za organizatora Bljajića iz Alkara, na poziciji šutera Drezgu iz Zagreba, a pod košem je visoki Puščić kojeg je htio i Sagadin uzeti za Zadar ovo ljeto. Ipak sve to nije razlog da u Trogiru ne pokušamo uzeti nova dva boda, jer smatram da će mojim igračima puno lakše ove sezone biti u gostima nego kući. Upravo taj pritisak neće biti toliko izražen na gostovanjima i moja je želja da se igrači na jednak način pripremaju za domaće i gostujuće utakmice. No, isto tako ne želim pred ove mlade momke stavljati nikakve imperative, osim osiguranje ostanka u ligi što je najvažniji cilj za ovu sezonu.