Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Svjetlu” treba prostor

Autor:

20.10.2009. 22:00
“Svjetlu” treba prostor


Udruga je, naime, smještena u zgradi Caritasa, u nekoliko manjih odvojenih prostorija, koje su im već odavno pretijesne i s obzirom na potrebe neodgovarajuće, a posebno za održavanje radionica Kluba “Tim”, osnovanog 1999. godine radi pokretanja programa poludnevne skrbi
Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo” u Zadru djeluje već dvadesetak godina. Okuplja nominalne i aktivne članove, odnosno korisnike, njihove roditelje te stručnjake, ali i ostale ljude dobre volje koji su spremni na suradnju.
Osnovana radi pružanja pomoći i savjetovanja, počevši već od pitanja vezanih za ostvarenje prava članova na invalidninu, dječji doplatak pa do svih drugih vezanih potreba, Udruga je učlanjena i u Savez udruga osoba s mentalnom retardacijom. No, jedan od najvećih problema u radu, a koji pokušavaju riješiti već dugi niz godina, trenutačno je nedostatak odgovarajućih prostorija. Udruga je, naime, smještena u zgradi Caritasa, u nekoliko manjih odvojenih prostorija, koje su im već odavno pretijesne i s obzirom na potrebe neodgovarajuće, a posebno za održavanje radionica Kluba “Tim”, osnovanog 1999. godine radi pokretanja programa poludnevne skrbi.
– Nakon 21. godine korisnici Udruge više nemaju pravo na školovanje i obrazovanje te su prisiljeni živjeti 24 sata isključivo u krugu obitelji. Stoga smo u dogovoru s našim Savezom odlučili osnovati klub s programom poludnevne skrbi u sklopu kojega se odvijaju različite radionice, od likovnih i keramičkih do kulinarskih i sportskih, kaže ravnateljica Udruge Svjetlo Irena Palčić, napominjući da o pitanju radnog prostora za sve ove aktivnosti u Udruzi već dugo pregovaraju s Gradom.
Kao jedna od mogućnosti spominjalo se preseljenje Udruge u centar Mocire, koji je u izgradnji, no potom se od toga ipak odustalo. S obzirom da je korisnicima provođenje vremena u Udruzi znatna okupacija koju imaju izvan svoje obitelji, pronalazak vlastitih prostorija za Udrugu je od iznimne važnosti te se nadaju da će im se mogućnost za rješavanje ovoga pitanja pružiti što prije.
 


Druženje u klubu


Predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo” Irena Palčić poziva sve roditelje s djecom koji su do sada vrijeme uglavnom provodili kući, da im se jave, čak i ako se radi o starijima. Jer klub u kojem se sastaju pruža mogoćnosti druženja i stjecanja novih prijateljstava.
– To je mjesto gdje se članovi kroz razne radionice druže s vršnjacima i prijateljima, gdje smo i mi, ali i oni sami najviše spoznali koliko su nesebični i jedni drugima pomažu te koliko sami pridonose tome da se osjećaju važni, kaže Palčić.