Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uhićeni šefovi Podravke, steže se obruč oko Polančeca

Autor: Sergej Abramov

20.10.2009. 22:00
Uhićeni šefovi Podravke, steže se obruč oko Polančeca


Uhićeni su bivši predsjednik Uprave i NO-a Podravke, Darko Marinac, sadašnji šef Uprave Zdravko Šestak, članovi Uprave Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik SMS-a Srđan Mladinić, te direktor Fime Milan Horvat
Sjednicu uprave Podravke koja je trebala biti održana danas, pokvarili su i odgodili USKOK i policija uhićenjem dijela Uprave, koje se, zajedno s vlasnikom splitskog SMS-a i vlasnikom varaždinske brokerske kuće Fime sumnjiči za malverzacije o kojima se bruji već mjesec i pol dana.
Uhićeno je ukupno šest osoba – Darko Marinac, bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke, Zdravko Šestak, sadašnji šef Uprave, članovi Uprave Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik SMS-a Srđan Mladinić, te navodno i direktor Fime Milan Horvat.
– Marinac je uhićen jučer ujutro u Jastrebarskom u svom domu. Marincu i ostalima na teret se stavlja udruživanje s ciljem počinjenja kaznenog djela jer je samo na taj način ovaj slučaj mogao prijeći u nadležnost USKOK-a, potvrdio je odvjetnik Ante Madunić, koji je angažiran kao branitelj Darka Marinca.
Marinčev branitelj istovremeno je zamjerio tužiteljstvu i policiji što su o akciji unaprijed obavijestili dio medija, pa su tako novinari prije policajaca bili pred domovima nekih osumnjičenih očekujući uhićenja.
– Već mjesec dana stvara se klima za ovu akciju koja je izvedena upravo na dan kada glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u Saboru brani izviješće o svom radu za prošlu godinu. Vjerujem da je ovim uhićenjima želio dodatno potkrijepiti sliku o svom radu, komentirao je odvjetnik Madunić.
Nakon uhićenja, policija je obavila pretrese domova i poslovnih prostorija koje koriste osumnjičeni. Podravkaši s prebivalištem u Koprivnici dovedeni su u Zagreb. Pretraženo je, među ostalim, zagrebačko sjedište Podravke u Hebrangovoj ulici. Najprije je u Hebrangovu ujutro ranije doveden Darko Marinac, a nakon njega policija je dovela člana Uprave Sašu Romca i s njim pregledavala dokumentacuju.
Srđan Mladinić uhićen je u svom domu u splitskom naselju Split 3.
Nije tajna da je istraga policije i USKOK-a fokusirana na projekt “Spice” i njegove repove. Državno odvjetništvo bavi se projektom “Spice” barem od 1998. ali proboj u istrazi dogodio se u jesen, kad su otkrivene transakcije na relaciji Podravka – Fima – SMS.
Fima je kupovala dionice na temelju kredita koji je odobrio Merrill Lynch, a na temelju plana za privatizaciju Podravke od strane njenog menadžementa. Prema javno dostupnoj prezentaciji za Merrill Lynch, od države i institucionalnih investitora trebalo je otkupiti 25 posto dionica. Međutim, kriza i pad cijena dionice onemogućili su realizaciju plana o menadžerskom preuzimanju tvrtke.
Pad cijene Podravkine dionice naštetio je Fimi, kojoj je kreditor Merrill Lynch aktivirao zalog na dionice i tražio nadopunu zaloga likvidnim sredstvima. Kako Fima to nije mogla financirati, a zapravo je držala trezorske dionice za matičnu tvrtku, Podravka je odlučila financirati Fimu. Mediji su izvještavali da je tih 10 posto trezorskih dionica kupljeno zapravo novcem od prodaje obveznica Podravke. Financiranje Fime, međutim, teklo je preko splitskog SMS-a, koji je, uzgred budi rečeno, prezadužen u tolikoj mjeri da je morao tražiti pozajmice mimo poslovnih banaka.
Šteta za Podravku leži u tome što su njena sredstva neko vrijeme bila zavezana financiranjem Fime, umjesto da su korištena za druge poslovne svrhe. Riječ je, navodno, upravo o više od 200 milijuna kuna od prodaje Podravkinih obveznica, te o 65 milijuna kuna kredita prezaduženom SMS-u – osiguranom hipotekom na preopterećenu imovinu splitske firme i pravom na preuzimanje njenog branda dvojbene vrijednosti.
Na koncu, Fima je našla novi kredit kojim je pokrila dug prema Merril Lynchu, te je oslobodila sredstva i na koncu vratila ih Podravki. A potraživanje od splitskog SMS-a još nije dospjelo. Međutim i sama je Podravka priznala da u SMS-u nešto ne štima, kad je, nakon izbijanja afere, okupila sve njegove vjerovnike s namjerom da mu reprogamira dugovanja.
Uz sve događaje u Podravci, povezivalo se kao sivu eminenciju i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je u Vladu i došao iz Podravke. Od veza s koprivničkim gigantom Polančec nije bježao, potvrdivši u jednom razgovoru da ga se “konzultira kod strateških projekata”.
– Dolazim iz tog grada i kompanije, logično je da me ponekad traže savjet, rekao je tata Polančec.


 POLANČEC: APSOLUTNO NE RAZMIŠLJAM O OSTAVCI


“Apsolutno ne razmišljam o ostavci. Sve vezano uz istražni postupak što smijem reći jest da institucijama treba omogućiti da normalno rade svoj posao, bez pritisaka”, kratko je kazao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva odgovarajući na pitanje hoće li dati ostavku zbog događanja u Podravci, kao i zahtjeva oporbe da podnese ostavku. U kratkom obraćanju novinarima, Polančec je dodao i kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.
– Ja te ljude znam kao poštene i časne i želim vjerovati u njihovu nevinost – dodao je Polančec koji na ostala pitanja novinara nije želio odgovarati.