Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Županija sufinancira nabavu sadnica

Autor:

20.10.2009. 22:00
Županija sufinancira nabavu sadnica

Foto: Zvonko KUCELIN



Tako su u veljači ove godine na poziv Upravnog odjela zahtjev za sufinanciranje nabave sadnog materijala dostavile 22 jedinice lokalne samouprave koje su planirale i obavile nabavu sadnog materijala za poljoprivredne proizvođače sa svog područja. Županija je do sada za ovaj program izdvojila preko 7 milijuna kuna, a samo ove godine za ovu aktivnost izdvojeno je 836 tisuća
Zadarska županija i ove godine je utrošila znatna sredstva za razvoj poljoprivrede. Sufinancirana je nabava sadnog materijala, proizvodnje presadnica voća, premije osiguranja i nasada poljoprivrednih gospodarstava, upis u upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji, a sufinancirane su udruge i zadruge, organizirane razne edukacije te sajmovi i izložbe i napravljeni i planovi navodnjavanja u brojnim općinama.
Među projektima sufinanciranja valja istaknuti one nabave sadnog materijala za koji su se prijavile 22 općine te proizvodnje presadnica voća u rasadniku Piket d.o.o. Tako su u veljači ove godine na poziv Upravnog odjela zahtjev za sufinanciranje nabave sadnog materijala dostavile 22 jedinice lokalne samouprave koje su planirale i obavile nabavu sadnog materijala za poljoprivredne proizvođače sa svog područja. Županija je do sada za ovaj program izdvojila preko 7 milijuna kuna, a samo ove godine za ovu aktivnost izdvojeno je 836 tisuća. Sredstva su raspoređena proporcionalno s ukupnim troškovima za nabavu pojedinih jedinica lokalne samouprave. Tako je ove godine Zadarska županija bogatija za gotovo 88 tisuća maslina, 86 tisuća loznih cjepova te 7 tisuća ostalih voćnih vrsta. Za presadnice voća u rasadniku Piket d.o.o. svake godine prijavljuje se sve više zainteresiranih s područja cijele županije. Proizvodnja je organizirana po modelu sufinanciranja od 25 posto koji snose svi sudionici rasadnik Piket d.o.o., Zadarska županija, JLS i sam poljoprivredni proizvođač. Ove godine je proizvedeno preko milijun i 300 tisuća presadnica rajčice, paprike, krastavca, lubenice i dinje u vrijednosti preko 3 milijuna kuna, a Zadarska županija sufinancirat će projekt sa 759 tisuća kuna. Do sad je isplaćeno gotovo 380 tisuća. Ove godine je tako gotovo duplo više proizvedenih presadnica nego u 2006. godini. Proračunom za 2009. godinu predviđeno je izdvajanje 170 tisuća kuna za sufinanciranje premije osiguranja usjeva i nasada poljoprivrednih gospodarstava. Upravni odjel za poljoprivredu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poljoprivrednim zadrugama, obrtima i trgovačkim društvima s područja županije sufinancira troškove stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 50 posto ukupnih troškova u iznosima do 10 tisuća kuna, a za to je u proračunu planirana potrošnja 40 tisuća kuna. Sufinanciraju se i razne zadruge i udruge, a u prvom polugodištu ove godine zahtjev za financijskom pomoći uputilo ih je 26. Kako bi napredak poljoprivrede bio što bolji, organizirane su i edukacije, pa je tako sufinanciran projekt edukacije za sirare-mljekare s područja Zadarske županije. Izobrazbu su zajedno organizirali i financirali županija i UNDP, a provodila Prirodoslovna škola iz Karlovca. Program je pohađalo 26 polaznika s područja županije kojima je edukacija bila upisana u radnu knjižicu, a vrijednost projekta bila je 75 tisuća kuna, što je Županija financirala sa 21 tisuću kuna.
Uz ove projekte sufinancirani su i državno natjecanje u striži ovaca u Benkovcu, degustacija ravnokotarskih vina u Stankovcima te županijsko natjecanje orača.
 


Navodnjavanje


Ove godine napravljeni su brojni planovi navodnjavanja koji će bitno utjecati i na razvoj poljoprivrede u Zadarskoj županiji. Tako se trenutačno radi na sustavima navodnjavanja područja Baštice, Smilčića i Suhovara, sustavu navodnjavanja Škabrnje, Povljane, Kolana, Bokanjačkog blata, Rašinovca, Lišanskog polja, sanira se brana Vlačina te radi na izradi studije utjecaja na okoliš za akumulaciju Kotao na vodotoku Kličevica u kulsko-korlatskom polju.




 


Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta


U Benkovcu je osnovan Ured za poljoprivredno zemljište koji će biti podružnica buduće Agencije za poljoprivredno zemljište osnovane temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Prošle godine između Zadarske županije i MPRRR potpisan je ugovor o suradnji na provedbi provedbene faze projekta “Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj”, a ove godine potpisan je ugovor vezan za provedbu projekta. U prvom polugodištu ove godine obavljane su aktivnosti vezane uz edukaciju i savjetovanje vlasnika/posjednika. Ured od svog osnutka osim edukacije i stručnog savjetovanja obavlja inventarizaciju stanja poljoprivrednog zemljišta u županiji.


 


“Laura”


Lokalna akcijska grupa “Laura” osnovana je u Biogradu gdje joj je i sjedište, a za cilj projekta ima pripremu ruralnih prostora za pristupanje RH Europskoj uniji kako bi bila spremna za povlačenje sredstava iz EU fondova. Glavni uvjet za to je implementacija LEADER pristupa, odnosno donošenje odluka odozdo prema gore. LAG “Laura” jedan je od tri u RH iako je zamišljeno da ih bude 15. Upravni odjel sudjeluje u radu te ima svog predstavnika u upravljačkom odboru. Lokalna akcijska grupa sudjelovala je s predstavnicima MPRRR na izradi Strategije ruralnog razvoja koja je završena u travnju.