Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Centar za mlade čeka građevinsku dozvolu

20.10.2010. 22:00
Centar za mlade čeka građevinsku dozvolu


Lokacijsku dozvolu smo dobili, a trenutačno se radi na glavnom projektu. Tek nakon što on bude gotov, dobit ćemo potvrdu glavnog projekta, što je zapravo građevinska dozvola. Nakon toga slijedi izrada izvedbenog projekta, a prema planiranim rokovima i to bi trebalo biti gotovo krajem godine, što znači da ćemo tek u siječnju imati kompletiranu projektnu dokumentaciju, kaže Dunatov


Već se dugo vremena govori da bi i Zadar po uzoru na zemlje Europske unije trebao dobiti svoj Centar za mlade, za koji se osim zadarske mladeži, studenata, njihovih voditelja i raznih udruga zalažu i gradske vlasti. Javnost je tako u posljednje dvije godine u više navrata imala priliku čuti da će se ruševna zgrada bivše vojarne Stjepana Radića pretvoriti u iznimno funkcionalan prostor u kojemu je manji dio predviđen za proširenje Gradske knjižnice, a dio zgrade koji je fizički spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline rezerviran je za RTV centar.
Potvrda glavnog projekta
S obzirom da je prema prvotnim najavama ovaj prostor odavno trebao biti u funkciji, građani kojima je ovaj projekt od velikog značenja, zabrinuti su za njegovu realizaciju. No, kako doznajemo u razgovoru s Radovanom Dunatovom, pročelnikom Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, dio projekta koji se odnosi na Centar za mlade i Gradsku knjižnicu trenutačno je u fazi ishodovanja projektne dokumentacije, koja bi trebala biti kompletirana do kraja godine.
– Lokacijsku dozvolu smo dobili, a trenutačno se radi na glavnom projektu. Tek nakon što on bude gotov dobit ćemo potvrdu glavnog projekta, što je zapravo građevinska dozvola. Nakon toga slijedi izrada izvedbenog projekta, a prema planiranim rokovima i to bi trebalo biti gotovo krajem godine, što znači da ćemo tek u siječnju imati kompletiranu projektnu dokumentaciju, kazao je Dunatov, pojasnivši kako će zato tek iduće godine biti moguće planirati rokove i troškove izgradnje i opremanja prostora.
Kako je kazao, prema ugovoru s projektantom za glavni izvedbeni projekt, dio koji se odnosi na ovu fazu radova iznosi oko 850 tisuća kuna. Pa iako je u tekućoj proračunskoj godini u tu svrhu bilo planirano 900 tisuća kuna, s obzirom da je procijenjeno da projektiranje u ovoj godini neće biti završeno, spomenuta su sredstva posljednjim rebalansom “skinuta” iz gradskog proračuna.
Gradska knjižnica
– Nakon projektne dokumentacije slijedi izgradnja, odnosno građevinski dio, a potom i opremanje prostora, što bi bila treća faza cijelog projekta. No početak i troškove izgradnje nemoguće je procijeniti bez izvedbenog projekta. To znači da će se tek u proračunu za iduću godinu moći planirati izgradnja, a što će, naravno, ovisiti o raspoloživim proračunskim sredstvima, pojasnio je Dunatov.
Poznato je da su tijekom planiranja izgleda ovog prostora poštovani svi zahtjevi te želje i potrebe udruga i svih koji će na tom prostoru provoditi svoje aktivnosti. Sve je isplanirano u skladu s njihovim potrebama, tako da će u prizemlju biti Gradska knjižnica, dok je u dijelu Centra za mlade najveći dio prostora predviđen za proizvodnju programa, a puno manja površina predviđena je za kancelarijski prostor. S ovim dodatnim prostorom zadarska će Gradska knjižnica dobiti dječji odjel te odjel za mlade, ali i veću multimedijalnu dvoranu, a najvažnije je da će novi prostor prije svega biti kompatibilan s drugim dijelom zgrade, odnosno Centrom za mlade. Osim spomenutih sadržaja, u dijelu vojarne Stjepana Radića, koji je spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline, trebao bi osvanuti i regionalni radiotelevizijski centar. Poznato je i to da su između Grada Zadra i HTV-a odavno započele pripreme formiranja novog centra, odnosno prerastanja studija HTV-a u regionalni radiotelevizijski centar, za koji je također u tijeku izrada glavnog izvedbenog projekta.