Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatin obišao zadarski sud

20.10.2010. 22:00
Hrvatin obišao zadarski sud


Cilj posjeta je provjera rada u tzv. građanskim stvarima, potom provjera dinamike rada na radnim sporovima, posebice na najstarijim predmetima gledajući od dana podnošenja tužbe
riječ je o redovnom pregledu sudova koje Vrhovni sud radi, ali smo relativno rijetko u mogućnosti dolaziti u posjet zbog vrlo velikog obima rada Vrhovnog suda, rekao je Branko Hrvatin koji je nakon splitskog, došao u radni posjet i zadarskom Županijskom sudu gdje će ostati dva dana.
U razgovoru sa zadarskim novinarima koji su za njegov posjet slučajno saznali, Hrvatin je govorio o radu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ali i o detaljnijim razlozima njegovog posjeta zadarskom sudu.
– U okviru redovnog pregleda ove smo godine odradili splitski, sada zadarski, a onda ćemo obići i riječki sud. Cilj pregleda je definiran u civilnoj grani sudovanja. Ove smo se godine usmjerili na pregled ukidbenih odluka kako bi vidjeli postotak i kvalitetu ukidbenih odluka, njihovu instruktivnost i naravno, opravdanost. Time želimo postići bolju kvalitetu rada Županijskog suda i provjeriti kvalitetu rada prvostupanjskih sudova koja će se na taj način utvrditi.
Struktura u zadarskom sudu je na razini 21,63 posto ukidbenih odluka od ukupnog broja razmatranih – pojasnio je u razgovoru s novinarima predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.
Dodao je kako je cilj posjeta i provjera rada u tzv. građanskim stvarima, potom provjera dinamike rada na radnim sporovima, posebice na najstarijim predmetima gledajući od dana podnošenja tužbe.
– To su oni predmeti koji su stari preko tri godine, ali imamo i onih koji su stari ili su u dobi od deset godina sveukupnog trajanja te se posebno usmjeravamo na dinamiku njihovog rada i oni u ovom sudu imaju prioritet. Pregledat će se i kaznena grana sudovanja te dio žalbenih postupaka u odnosu na prvostupanjske sudove. I ono što uvijek radimo to je dodjela predmeta u rad kako bi se provjerilo radi li se prema pravilima. Na kraju će se o svemu sačiniti pisano izvješće za sve sudove – naglasio je među ostalim, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.


 KLIŠMANIĆ: ZADARSKI SUD NIJE “ZATVOREN”


Iako nisu bili obaviješteni o dolasku predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske jer je to bio radni posjet, novinari su za njega saznali, pa su iskoristili mogućnost za razgovor i pitanja. Između ostalog bilo je riječi i o “zatvorenosti” sudova, pa i zadarskog, na što se osvrnuo i predsjednik zadarskog Županijskog suda Antun Klišmanić, koji je rekao da bi se o tome možda moglo raspravljati kada bi se prezentiralo u čemu je to zadarski sud – “zatvoren”.
– S kojim to novinarom Županijski sud, glasnogovornik ili predsjednik suda nije htio razgovarati? Koju to informaciju oni nisu kazali? – upitao je Klišmanić dodajući kako nije u redu iznijeti tezu da je zadarski sud zatvoren, pa onda s njom baratati kao s gotovom činjenicom.