Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Savjetovanju 250 uzgajivača ovaca i koza iz cijele Hrvatske

20.10.2010. 22:00
Na Savjetovanju 250 uzgajivača ovaca i  koza iz cijele Hrvatske


Naša prvotna ideja bila je da savjetovanje postane središnje mjesto svih uključenih u kozarsku i ovčarsku proizvodnju, struke, mjesto razmjene iskustva i znanja. S istim motivima počeli smo izložbu. Sada nakon dvanaest godina mislim da smo uspjeli u ispunjavanju tih ciljeva, rekao ravnatelj HPA Zdravko Barać
Savjete struke  treba slušati i primjenjivati u  praksi, glavna je poruka koja  je poslana sa 12. savjetovanja  uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i Jedanaeste  izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva koje je danas počelo u Zadru u hotelu Donat na  Boriku.
Stručna predavanja i  novosti iz područja provedbe  uzgojno selekcijskog programa, preventive i zdravstvene  zaštite te hranidbe ovaca i  koza prati oko 250 uzgajivača  ovaca i koza. Na izložbu sudjeluje pedeset i dva proizvođača s područja cijele Hrvatske s ukupno 148 sireva,  dvije sirutke, jedan kefir i jedan jogurt.
Savjetovanje i izložbu organizira Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) i Hrvatski  savez uzgajivača ovaca i koza,  a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstava i ruralnog razvoja.  Tijekom dana i  sutra održat će se četrnaest  stručnih predavanja stručnjaka s Agronomskog i Veterinarskog iz Zagreba.
– Naša prvotna ideja bila je  da savjetovanje postane središnje mjesto svih uključenih  u kozarsku i ovčarsku proizvodnju, struke, mjesto razmjene iskustva i znanja. S istim  motivima počeli smo izložbu.  Sada nakon dvanaest godina  mislim da smo uspjeli u ispunjavanju tih ciljeva, rekao  ravnatelj HPA Zdravko Barač.
Savjetovanje je otvorio  državni tajnik u Ministarstvu  poljoprivrede Stjepan Mikolčić koji se osvrnuo na trenutne poteškoće u poljoprivredi i njenu budućnost ulaskom Hrvatske u EU:
– Mi se nalazimo u vremenu  velike recesije koja je zahvatila i poljoprivredu. Nju su  pogodile i razne nepogode.  Ministarstvo poljoprivrede i  Vlada RH pratili su što se  događa na terenu i poduzeli  odgovarajuće mjere koje su  rezultirale time da se nijedna  proizvodnja nije ugasila ili u  znatnijoj mjeri reducirala. Rebalansom proračuna osigurano je dodatnih 600 milijuna  kuna za poljoprivredu. Hrvatska 2012. ulazi u EU i tada  preuzimamo zajedničku poljoprivrednu politiku. Poljoprivreda u EU se financira iz  dva izvora: izravna plaćanja i  ruralni razvoj. Iz prvog će Hrvatska dobiti 373, a drugog  352 milijuna eura.
Prisutnima su se obratili i  predsjednik Hrvatskog saveza  uzgajivača ovaca i koza Anton  Jureša i pročelnik Odjela za  poljoprivredu Grada Zadra  Ivica Katić. Jureša je kazao  kako ja savjetovanje mjesto  gdje će ljudi dobiti prave savjete struke, a Katić kako se  nada da će predavanja doprinijeti razvoju ovčarstva i  kozarstva.


 ZRILIĆ: TURIZAM I POLJOPRIVREDA SU CJELINA


Stipe Zrilić, zadarski župan,  kazao je kako se Savjetovanje  s pravom održava u Zadarskoj  županiji koja je prva u Hrvatskoj po broj ovaca i koza  koje se uzgajaju i po količinama isporučeno ovčjeg i kozjeg  mlijeka:– Poljoprivrede i stočarstvo  u sklopu nje značajna je strateška grana našeg razvoja.  Ona povezana s turizmom  činit će jednu cjelinu kojom  ćemo napraviti iskorak prema  naprijed. Mi imamo veliki potencija za razvoj stočarstva.  Od 230.000 hektara poljoprivrednih površina 160.000 su  pašnjaci. Zadarska županija  na godišnjoj razini isporuči  1.100.000 kilograma ovčjeg i  123.000 kilograma kozjeg mlijeka.




 SUTRA PET PREDAVANJA


Za sutra su na Savjetovanju najavljena sljedeća predavanja: «Mužnja ovaca i koza», «Higijena i sanitacija,  principi sljedivosti HACCP  načela u malim pogonima za  proizvodnju sira», «Elektroničko označavanje malih  preživača», «Bolesti ovaca i  koza koje ugrožavaju zdravlje  stada», «Bjesnoća ovaca i koza u Hrvatskoj».Danas su  održana predavanja pod  naslovom «Mliječna zamjena  u hranidbi janjadi i jaradi»,  «Utjecaj tjelesne kondicije na  reprodukciju i proizvodnju»,  «Mogućnosti razvoja ovčarstva i kozarstva kroz IPAR  program», «Hranidba različitih kategorija koza», «Jeftinijom krmom do rentabilne  stočarske proizvodnje».