Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šampionski sirevi Emila Oštarića i i obitelji Žampera

20.10.2010. 22:00
Šampionski sirevi Emila Oštarića i i obitelji Žampera


Paški sir proizvođača Emila Oštarića iz Kolana šampion je 11. izložbe  hrvatskih ovčjih i kozjih sireva  u kategoriji tvrdih sireva, a šampion palete sireva je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstva Žampera iz Žmana na  Dugom otoku.
Emil Oštarić svoj paški sir  šalje na ocjenjivanje od prve  izložbe i sudionik je svih dosadašnjih savjetovanja.
– Moja supruga i ja smo  posvetili život proizvodnji  paškog sira i to nam je kruh.  Sir je kao malo dijete. Morate  mu posvetiti svu pažnju i biti s  njim onda kad je potrebno, ne  onda kada imate vremena.  Obiteljsko gospodarstvo naslijedio sam od svoga oca, a on  opet svoga oca. Ja se nadam  da će iza mene naslijediti moj  sin koji momentalno studira  agronomiju u Zagrebu. Muzimo između 90 i 100 ovaca, a  proizvodimo negdje oko 1.600  do 1.700 kilograma sira koje  uglavnom prodamo na  kućnom pragu, kaže šampion  tvrdog sira Emil Oštarić.
Obitelj Žampera dobila je  odličja za kvalitetu za sve  proizvode koje su poslali na  natjecanje: tvrdi, polutvrdi i  meki kozji sir, svježi kozji sir,  okruglice od svježeg kozjeg  sira, namaz od svježeg kozjeg  sira s maslinama i maslinovim  uljem.
– Ugodno smo iznenađeni,  nismo očekivali da ćemo biti  šampioni. Mi imamo devedeset muznih koza i proizvodimo godišnje dvije tone sira.  Sve što proizvedemo i prodamo Najveći dio prodamo  kod kuće i nekoliko puta godišnje otiđemo na Sajmove,  uglavnom u Zagrebu, rekla je  Katica Žampera koja zajedno  sa suprugom Nikicom proizvodi eko kozji sir i maslinovo  ulje.Na izložbu sudjeluje pedeset i dva proizvođača s područja cijele Hrvatske s ukupno 148 sireva, dvije sirutke,  jedan kefir i jedan jogurt.  Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenu sireva dr. sc.  Jasmina Havranek kazala je  kako su svi proizvođači koji su  prijavili sireve ispoštovali osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u  sir. Više od pedeset posto prijavljenih sireva zavrijedilo je  jedno od priznanja. Hrvatska  svojim prirodnim bogatstvima  pruža znatne mogućnosti u  proizvodnji mlijeka za preradu u sir.