Doživjeti stotu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Članice Udruge za osteoporozu Zadar na Narodnom trgu

Udruga za osteoporozu Zadar i Poliklinika "Lozo" obilježili su na najprikladniji način dva zdravstvena dana, Svjetski dan menopauze i Svjetski dan osteoporoze i to predavanjem ginekologa mr. sc. Petra Loze, dr. med. s temom "Menopauza - rizici i izazovi".

 U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice okupilo se tek pedesetak žena, a očekivalo ih se više, s obzirom na tematiku. Iz ovoga predavanja žene su mogle puno naučiti, osobito zato što su zadnjih godina neke bolesti u porastu, a znanje je najvažnije u njihovu sprječavanju. Osim toga, u Zadarskoj županiji je najbrojnija populacija upravo ona između 40 i 54 godine života, čak i veća od broja djece.

Predavač je najprije objasnio i razliku između menopauze i klimakterija. Prvo stanje se javlja uglavnom između 45. i 51. godine života žene, uglavnom je to ono pred i poslije zadnje mjesečnice, a drugo se odnosi na šire razdoblje, između 36. i 60. godine života. Žene danas žive znatno duže nego su živjele u povijesti. Naime, poznato je iz povijesti da je žena iz vremena od 25.000 godina prije Krista živjela prosječno 18 godina. Potom je čak 2000 godina trebalo da se život produlji za 25 godina, a samo u zadnjih stotinu godina život se produljio čak za daljnjih 30 godina!

Tu "brzinu" današnje generacije su dočekale više-manje nespremne i iz toga proizlaze i poneke zablude. Dr. Lozo je naglasio, između ostaloga, i kako se jedna od takvih zabluda odnosi na mišljenje da su žene stare u određenim godinama, u onima kad više nemaju mjesečnicu. Danas se znade da to nije točno i da žena danas više od jedne trećine života živi bez ženskih spolnih hormona. Naime, menopauza nije bolest, nego prirodno stanje i ona se treba naučiti živjeti, tvrdi dr. Lozo.

Istina, kaže on, nekim čimbenicima se ne može oduprijeti, a to su dob, rasa i genetsko naslijeđe. No, mnogim drugim čimbenicima se može vrlo uspješno odolijevati mnogo godina i produljiti životni vijek. Danas nije neobično da ljudi žive i više od stotinu godina, pa je u Japanu danas već jedan posto stanovništva stariji od sto godina! Tome cilju treba težiti, a najprije urednim životom, jer je dokazano da i ako čovjek nosi gen raka, da ne mora od njega i oboljeti. Ili obrnuto, ako ga uopće nema, može oboljeti od maligne bolesti. Na to utječu brojni okolišni faktori, a to su prije svega neuredan život, neprimjerena prehrana, debljanje, toksini iz okoliša, tjelesna neaktivnost, uzimanje neumjerenih količina alkohola, pušenje... Ne treba zanemariti, smatra ovaj predavač, ni mišljenje o samome sebi. Ono bi trebalo biti pozitivno, ne bi se smjelo osjećati kao teret okolini, već o sebi vjerovati kao o neprocjenjivoj koristi, što doprinosi kvaliteti života i promjenama u mozgu, iz kojega zapravo sve polazi.

 POZIV ZA ZDRAV ŽIVOT

Zadarska Udruga za osteoporozu je jučer uobičajeno, kako to radi svakoga 20. listopada, obilježila Svjetski dan osteoporoze, pozvavši Zadrane da vode zdrav život. Članice ove udruge predvođene predsjednicom medicinskom sestrom Žanom Mišević su izišle na Narodni trg, tamo su postavile prigodni štand i na njemu građanima ponudile promotivni materijal iz kojega se mogu dobiti osnovna saznanja o ovoj sve raširenijoj bolesti u svijetu, kao i kod nas. Ponudile su građane i mliječnim i drugim proizvodima da im skrenu pažnju kako moraju voditi računa i o zdravoj prehrani i uzimanju kalcija, radi čuvanja kvalitete svojih kostiju. A te zdrave proizvode su udruzi jučer donirale zadarske tvrtke, među kojima su Maraska, Tvornica kruha, Dukat i Mercator.

Članice, ali i dvojica muških članova Udruge za osteoporozu su se predstavili i na Pozdravu Suncu, gdje su izveli prigodne vježbe, koje inače prakticiraju u svojoj udruzi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)