Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gdje je riječima tijesno, a mislima prostrano…

20.10.2011. 22:00
Gdje je riječima tijesno, a mislima prostrano…


Knjiga je nastajala još od moje mladosti sve do današnjih dana. Poznato je da su aforizmi najsloženiji i najumniji književni izričaj. U njima je riječima uvijek tijesno, a mislima prostrano, rekao je Maroja


U Osnovnoj školi Novigrad, u organizaciji škole i Ogranka Matice hrvatske Zadar, ove srijede je predstavljena knjiga “Aforizmi” autora Stanislava Maroje.
S obzirom na to da s dolaskom hladnijih dana u Novigradu ima sve manje događanja, Novigrađani su jedva dočekali ovaj kulturni događaj, posebice zato što je svoju knjigu predstavljao njihov ugledni mještanin.
Prisutne je na početku pozdravio Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, koja je i pokrovitelj ovog događaja.
Potom je Joso Radošević, ravnatelj Osnovne škole Novigrad, govorio o autobiografiji autora, dotaknuvši se anegdota i zanimljivosti iz njegova djetinjstva i mladosti.
– Stajko je od najranije mladosti izuzetno nadaren. Njegov otac Augustin je bio jako strog, djeca su se sa sedam godina morala znati služiti abakom, a Stajko je to znao već sa četiri godine, samo što je njih slušao kako uče. Svih sedmero djece njegova oca ribara i majke domaćice je visoko obrazovano. Stajko je bio među prvim stipendistima HRT-a. Studirao je i ribario i nije mu bilo lako, a uporedo je završio sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu i Fakultet političkih znanosti. Cijeli je život radio u stručnim službama Grada Zadra, kazao je Radošević.
Maroja je prvih pet razreda osnovne škole završio u Novigradu, a danas je predsjednik Školskog odbora Osnovne škole Novigrad.
Kako je dodao Radošević, Maroja je u vrlo ranom djetinjstvu morao naučiti igrati šah, a sad je predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije.
Božidar Šimunić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zadar, govorio je o Matici, njezinom značenju i ulozi, a zatim i o “Aforizmima”.
Šimunić i Maroja su prisutne i zabavili s pokojim aforizmom iz knjige. Kako je rekao Maroja neki od njemu najdražih su: “Kad trubači postanu domoljubi, za njih domovina postaje truba”, zatim “Što je u Zadru više Šale, to je manje razloga za smijeh” i “Da li slučajno bolnica na Ugljanu najbolje posluje?”…
– Knjiga je nastajala još od moje mladosti sve do današnjih dana. U tom razdoblju sam zapisao oko 1.000 aforizama, između kojih sam za ovu knjigu izabrao 307. Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi dio se zove ‘Većina misli, manjina razmišlja’, drugi dio je vezan za Hrvatsku, a treći za Zadar. Poznato je da su aforizmi najsloženiji i najumniji književni izričaj. U njima je riječima uvijek tijesno, a mislima prostrano, rekao je Maroja.
Uz klapu Težaci iz Paljuva, bila je to jedna zanimljiva, ugodna večer u domaćinskoj atmosferi.
Knjiga “Aforizmi” će sljedeći tjedan biti predstavljena i zadarskoj publici.