Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Igrom do ljubavi prema umjetnosti

20.10.2011. 22:00
Igrom do ljubavi prema umjetnosti


Na ideju o osnivanju Udruge Planet b.b. došla sam nakon što sam upoznala rad “dječjih muzeja” u Beču, koje sam posjećivala sa svojom djecom. Odlučila sam to osnovati i u Zadru i slične sadržaje ponuditi i zadarskoj djeci, kazala je Tea Khan


Novoosnovana Udruga za promicanje kulture življenja djece i mladeži Planet b.b. predstavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruge u Veslačkoj ulici. Ovom su prilikom rad Udruge predstavile Tea Khan, predsjednica Udruge, te Doroteja Grcić i Ana Mustać. Kako su istaknule, cilj Udruge je osmisliti djeci u dobi od 3. do 18. godine upotpunjavanje slobodnog vremena na kvalitetan način uz pratnju kvalificiranog osoblja.
Radionice
– Naša udruga je zapravo Kulturni centar za djecu i mladež koji će Zadranima donijeti nešto potpuno novo. Nadamo se da ćemo biti prihvaćeni i da ćemo u budućnosti svoj rad još širiti, istaknula je Grcić, naglasivši da su na ideju za osnivanjem ovakve vrste udruge došle Tea i Ana i to potaknute oskudnom ponudom sadržaja za djecu i mladež u gradu Zadru.
– Na ideju o osnivanju Udruge Planet b.b. došla sam nakon što sam upoznala rad ‘dječjih muzeja’ u Beču, koje sam posjećivala sa svojom djecom. Odlučila sam to osnovati i u Zadru i slične sadržaje ponuditi i zadarskoj djeci, kazala je Khan, pojasnivši da će se za razliku od poznatih dječjih vrtića, igraonica, rođendaonica i slično, u ovoj udruzi s djecom raditi na netipičan način, jer sve će se igre provoditi kroz glazbu i umjetnost.
Na ovaj način, kako su kazale, djecu motiviraju u otkrivanju svojih talenata i ljubavi prema raznim umjetnički pravcima i to kroz igru i druženje. Kako je najavljeno, raspored djelovanja Udruge podrazumijeva likovne radionice, glazbene radionice, igraonice, čitaonice, gledanje edukativno dokumentarnih serijala i domaću zadaću. U likovnim radionicama djeci će se ponuditi raznovrsni materijali i tehnike izrade umjetničkih djela uz pratnju afirmiranih i nadarenih umjetnika. Likovne radionice bit će podijeljene i odgovarajuće prilagođene dječjim uzrastima. Glazbene radionice nudit će, pak, upoznavanje djece s različitom glazbom svijeta, od klasike do moderne glazbe.
Jutro u Planetu b.b.
– U našoj glazbenoj radionici djeca će imati priliku razvijati osjećaj muzikalnosti, socijalizaciju kroz glazbu, izvođenje glazbe, stvaranje vlastitih kompozicija.
Formiramo i dječji glazbeni zbor u kojem će se obrađivati razna djela prikladno aranžirana za dob djece. Djeca s afinitetom i željom za izražavanjem moći će afirmirati svoj bend koji ćemo promovirati i razvijati, najavila je Tea Khan, dodavši da će se i za mame i bebe organizirati i slušanje, opuštanje i druženje uz klasičnu glazbu.
Najavljeno je također kako će u spomenutim igraonicama nuditi razne tematske igre kao što su LEGO radionice, radionice čitanja i smišljanja priča, radionice kreativnog pisanja, radionice kreiranja vlastite slikovnice i druge.
Kroz čitaonice će se odabirati teme adekvatne dječjem uzrastu o kojima će razgovarati s gostima iz kulturnog života. Biti će organiziran i boravak djece od 1. do 4. razreda osnovnih škola u periodu od 13 do 16 sati kao podrška izradi domaćih zadaća.
– Svi će se programi raditi u malim skupinama, što će nam omogućiti individualan pristup svakom djetetu. Upisi se vrše do 10. studenog, a s obzirom na to da smo već formirali nekoliko skupina, s radom planiramo započeti već 1. studenog, kazala je Grcić, napomenuvši kako za sada najviše interesa pokazuju roditelji djece uzrasta od 2. do 6. godine života i to za program “Jutro u Planetu b.b.”, gdje će na nekoliko sati moći ostaviti svoju djecu na čuvanje.
Svi zainteresirani za upis i sve informacije o radu Udruge Planet b.b. mogu se javiti na brojeve telefona Tea Khan-091/562-5674, Doroteja Grcić-099/851-2029 i Ana Mustać 091/785-5601.