Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Posjet gradonačelnika Baje Biogradu

20.10.2011. 22:00
Posjet gradonačelnika Baje Biogradu


Gradonačelnik mađarskog grada Baje Robert Szigo sa suprugom i suradnicom Angelom Šokac-Marković posjetio je grad Biograd. Naime, nakon što su Mađari iz Baje bili sudionici našeg najdužeg stola, Biograđani su bili pozvani na njihovu nadaleko poznatu – fišijadu.
– Riječ je o projektu za koji su oni iz europskih fondova uspjeli dobiti oko 30 milijuna eura te smo, dakako, i mi zainteresirani za takvu mogućnost. Stoga su nam njihova iskustva i pomoć pri realizaciji od velikog značenja na tom planu, ali i na drugima. Uz ostalo mi vidimo interes za jaču poduzetničku zonu, gdje bismo u suradnji sa susjednim općinama, koje također imaju industrijske zone, mogli izgraditi jedan zajednički inkubatorski centar za koji bismo mogli povući znatan dio sredstava iz takozvanih strukturnih fondova EU, a pogotovo kada postanemo njihova punopravna članica. Grad Baja ima iskustvo koje nam može biti od velike koristi, a tu su i drugi oblici suradnje među kojima se izdvaja i ona na kulturnom planu, za koju su posebno zainteresirani. Tu nudimo mogućnost našim udrugama građana da uspostave odnose uzajamne razmjena kulturne i sportske suradnje. Iako grad Baja nije službeno naš grad prijatelj, imamo s njima uspostavljeno prijateljstvo, suradnju i razumijevanje – pojasnio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Kako nam je ovom prilikom kazala Angela Šokac-Marković, predsjednica hrvatske manjinske samouprave grada Baje, u gradu je veliki broj Hrvata te svaka suradnja posebno na kulturnom planu već unaprijed raduje. Za posjeta gradu Biogradu gradonačelnik Ivan Knez proveo je svoje goste gradom, pokazao im staru gradsku jezgru, Zavičajni muzej, zatim poljoprivredno dobro Vranu, gdje će se dogodine održati i svjetsko natjecanje orača te ih počastio dalmatinskom spizom.