Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sporazum o suradnji s Poljacima na svim poljima

20.10.2011. 22:00
Sporazum o suradnji s Poljacima na svim poljima


Ovaj sporazum otvara nam priliku suradnje na svim poljima, a ono što nas naročito veseli je da ćemo od naših partnera iz Poljske vidjeti dobar primjer ulaska u EU, jer Poljska je primjer države koja je profitirala ulaskom. Veseli nas što ćemo vidjeti konkretna iskustva u povlačenju sredstava iz EU, kazao je Zrilić


Sporazum o međunarodnoj suradnji između Zadarske županije i Podkarpatskog vojvodstva u Poljskoj, potpisali su jučer župan Stipe Zrilić i maršal Miroslaw Karapyta, a potpisivanju je nazočio i Wiesław Tarka, veleposlanik Republike Poljske. Kako je istaknuto prije potpisivanja, odluka je donesena prije nekoliko mjeseci i podrazumijeva suradnju na polju gospodarstva, ali i kulture, obrazovanja i športa, a danas je i formalno potpisan sporazum.
Poljska profitirala ulaskom u EU
– Republika Poljska i Republika Hrvatska su prijateljske države, naši narodi su prijateljski i imamo iste kršćanske korijene koje ćemo unijeti i očuvati u Europskoj Uniji, dijeleći zajedničke tradicije Europske Unije. Ovaj sporazum otvara nam priliku suradnje na svim poljima, a ono što nas naročito veseli je da ćemo od naših partnera iz Poljske vidjeti dobar primjer ulaska u EU, jer Poljska je primjer države koja je profitirala ulaskom. Naročito nas veseli što ćemo vidjeti konkretna iskustva u povlačenju sredstava iz EU, a ovaj put ćemo se akcentirati najviše na poljoprivredni sektor, koji je nama jako važan, kazao je Zrilić.
Wiesław Tarka, veleposlanik Republike Poljske, kazao je da je ovo prvi sporazum između jedne hrvatske i poljske regije te da će ova suradnja na regionalnoj razini, kada Hrvatska postane punopravna članica EU, biti jedan od najbitnijih dijelova suradnje.
– Kao države surađivat ćemo na europskoj razini u Bruxellesu, a između društva će biti ova suradnja između regija, stoga je ovo važno za sve nas. Zahvaljujem županu i maršalu na inicijativi, snazi i vodstvu koje je primjer za druge regije u Poljskoj i Hrvatskoj. Hrvatskoj preostaje referendum o ulasku u EU, mi možemo pokazati naša iskustva. Prije 7 godina 56 posto Poljaka glasalo je za, a danas je to između 75 i 80 posto, što pokazuje kako danas razmišljaju Poljaci. To je dobro iskoristilo Podkarpatsko vojvodstvo i to će biti primjer da Zadarska županija ne ponovi neke pogreške koje smo mi napravili. Veliki je potencijal između regija i jedno od glavnih područja suradnje – turizam, a nakon devet mjeseci 486 tisuća poljskih turista bilo je u Hrvatskoj, kazao je Tarka, dodajući da se nada da će i Hrvati posjetiti Poljsku u većem broju, jer udaljenost nije velika.
Optimistično o poljoprivredi
Maršal Miroslaw Karapyta kazao je da suradnja traje već neko vrijeme te da je iznimno sretan zbog potpisivanja ugovora, posebno što je ovo prvi ugovor te vrste između neke Hrvatske i Poljske regije.
– Puno je elemenata koji spajaju naše regije – kulturnih, povijesnih, a u današnje vrijeme vežu nas i neki gospodarski problemi. Najbitnije je naše sedmogodišnje iskustvo u EU i predstavio sam županu naše pozitivne aspekte. U europskom programu svaka regija ima svoje operacijski sustav vrijedan 300 milijuna eura, a kada sam prije dva dana napravio rezime, njihova vrijednost je pet milijardi, kazao je Karapyta.
Istaknuo je da su u Podkarpatskoj regiji posebno ponosni avionskom industrijom te klasterom Avionska dolina u kojemu su danas sveučilište i 80 poduzeća.
– Niti jedan avionski motor nije napravljen bez bar jednog dijela koji je napravljen kod nas, a tako je posao našlo čak 80 tisuća ljudi. To je jedan primjer našega ulaganja u razvoj industrije i nove tehnologije. Došli smo ozbiljno djelovati, podijeliti iskustva, a posebno ćemo razgovarati o poljoprivredi i preradi poljoprivrednih artikala, jer tu imamo dosta sličnosti, kazao je Karapyta ističući da je optimističan te da će suradnja sa Zadarskom županijom biti korisna.
Danas će u HGK-Županijske komore Zadar u sklopu službenog posjeta izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva iz Republike Poljske održati okrugli stol na temu poljoprivrede, na kojem će sudjelovati hrvatski i poljski poljoprivredni stručnjaci s posebnim osvrtom na iskustva u apliciranju i korištenju financijskih sredstava EU fondova te modelima udruživanja i grupiranja proizvođača poljoprivredne hrane. Nakon toga će izaslanstvo Poljske posjetiti tvrtku “Maraska”, farmu “Vigens”, nasade maraške u Suhovarama te povijesni lokalitet Asseria u Benkovcu.