Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svi na Zadarsku Koku

20.10.2011. 22:00
Svi na Zadarsku Koku


Sutra u 11 sati suci će s gata Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog oglasiti signal starta sedme Zadarske Koke, najmasovnije zadarske regate krstaša. Prošle godine regata je dostigla broj od 96 jedrililica na startu, a glavno pitanje koje svi postavljaju ovih dana je – koliko će biti brodova?
– Na to pitanje odgovor nećemo znati sve do subote ujutro u 10 sati. Atmosfera je dobra, u klubu se svi spremaju, posade sa sjevera Jadrana su već došle, kao i naši prijatelji iz Splita, dolaze ekipe iz svih krajeva Zadarske županije, dakle svi se spremaju. Sigurno smo da će regata ponovno biti uspjeh, a hoće li pasti novi rekord vidjet ćemo. Vremenski uvjeti prošlih dana nam nisu išli na ruku, jugo i bura zaustavili su dio posada koje su nam iz daljnjih krajeva najavile dolazak, ali subota bi trebala biti u redu, s laganim vjetrom, možda oblačno, ali bez kiše. Dakle, uvjeti kakvi odgovaraju i ozbiljnim i manje ozbiljnim posadama koji će doći jedriti u čast naše pomorske tradicije i ljubavi prema ovom sportu – kaže sportski direktor Uskoka Robert Sandalić.
Službene prijave se primaju poslijepodne na Vitrenjaku od 16 do 21 sat. Uvjeta za sudjelovanje nema puno. Na Zadarskoj Koki nema kotizacije, dakle nastup je apsolutno besplatan. Svatko tko želi nastupiti treba doći danas poslijepodne u prostorije JK Uskok kako bi ispunio obrazac za prijave. Treba znati imena posade i dužinu jedrilice, precizno u metrima i centimetrima. Pri prijavi svaka ekipa će dobiti startni broj kojeg treba zalijepiti na pramac, okitit će jedrilicu zastavicom regate i spremni su za start!
Ruta regate je ista kao i prošlih godina, start i cilj ispred rive, oznake koje treba dva puta obići bit će postavljene ispred Puntamike i Punte Bajlo. U slučaju bure jedrit će se na ruti prema Ošljaku. U svim opcijama jedrilice se stalno moraju vraćati do rive, gdje moraju obići jednu od oznaka kursa nadomak obale, tako da će regata cijelo vrijeme biti vidljiva s kopna. Šetači će moći vidjeti posade u akciji na svega nekoliko metara. Očekuje se da će najbržima i najspretnijima trebati oko dva-tri sata da prijeđu zadanu rutu, dok će oni sporiji i oni koji će se možda više koncentrirati na gastro doživljaj na svom brodu jedriti svakako duže.
Za sjajnu atmosferu na Zadarskoj Koki zaslužna je i odlična fešta navečer na Vitrenjaku. I ove godine nezaobilazna je velika teća s dobrom spizom, a za atmosferu će se brinuti i lokalni zadarski bend koji nastupa uživo. Nakon podjele prošlih se godina plesalo do kasno u noć, nema razloga da tako ne bude ove godine!
– Pozivamo još jednom sve zaljubljenike u jedra i more da nam se pridruže na Zadarskoj Koki. Napunimo zajedno Zadarski kanal jedrima – poručuju iz Jedrilčarskog kluba Uskok.


 “LJUTA BITKA” USKOKOVIH OLIMPIJACA


Posebna “bitka” vodit će se između Uskokovih potencijalnih olimpijaca. U istoj klasi, svaki za kormilom svoje jedrilice, nastupit će Pavle Kostov i Petar Cupać, inače nerazdvojni duo iz olimpijskog 49er-a. Enia Ninčević i Romana Župan, dvojac iz ženskog olimpijskog 470, će kao i lani okupiti žensku ekipu. Trener Karlo Krpeljević će pak složiti posadu od Uskokovih mlađih juniora.




 HOĆE LI PRIJELAZNI PEHAR ZAUVIJEK U RIJEKU


Naslov pobjednika brani posada riječkog Damaca s Berislavom Vranićem za kormilom. Damaco i ove godine dolazi na regatu, a ukoliko pobijedi i treću godinu zaredom veliki prijelazni pehar pripast će im u trajno vlasništvo.