Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Ražancu treba legalizirati dvije tisuće objekata

20.10.2011. 22:00
U Ražancu treba legalizirati dvije tisuće objekata


Za stambeni objekt veličine 100 četvornih metara vlasnik će trebati za ukupni proces legalizacije izdvojiti 12.000 kuna, čemu se još mora pridodati obvezna arhitektonska snimka objekta, čiju će izradu financirati vlasnici građevina


Na sjednici Općinskog vijeća Ražanca, kojom je predsjedao dopredsjednik vijeća Milan Borzin (HDZ), nakon što je na početku jednoglasno prihvaćen dnevni red, počela je rasprava o trenutačno gorućem pitanju, a to je kako i na koji način u skladu s novim zakonom legalizirati oko 2.000 bespravno izgrađenih objekata na prostoru općine Ražanac.
Rok za podnošenje zahtjeva
Da bi se tom poslu moglo pristupiti te dobiti građevinska dozvola vlasnici navedenih objekata prvotno će morati platiti komunalni doprinos od čega će pola novca završiti u blagajni Općine, a pola u Državnom proračunu. Kako se čulo, krajnji rok za podnošenje zahtjeva preko Županijskog ureda za prostorno uređenje u Zadru je 31. 12. 2012. godine. Svi oni koji to iz bilo kojeg razloga ne učine do navedenog roka, naći će se u situaciji da neće moći prodavati objekte, a niti ih davati u nasljedstvo.
Da bi se moglo krenuti u projekt legalizacije općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) i njegov kolegij Vijeću su na početku sjednice ponudili na prihvaćanje prijedlog o vrijednostima jediničnih iznosa za položajne zone, kojim se obračunava naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada. Tako u prvoj zoni koja obuhvaća mjesta Ražanac, Rtinu, Ljubač i Ljubačke Stanove iznos se kreće u visini od 20 kuna, dok u drugoj zoni u koju su svrstana mjesta Jovići, Radovin, Krneza i Podvršje iznos je 15 kuna. Budući da su vijećnici dali zeleno svjetlo navedenim iznosima otvorila su se vrata za utvrđivanje visine komunalnog doprinosa, koji je itekako važan u čitavom procesu legalizacije, a o čemu je detaljno vijećnike upoznao pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan (HDZ). Predlaženo je da komunalni doprinos po kubičnom metru prostora u prvoj zoni bude 50, a u drugoj zoni 40 kuna, uz to da domicilno stanovništvo i svi oni koji na području općine Ražanac borave najmanje deset godina, imaju popust od 80 posto. To znači da će za stambeni objekt veličine 100 četvornih metara vlasnik trebati za ukupni proces legalizacije izdvojiti 12.000 kuna, čemu se još mora pridodati obvezna arhitektonska snimka objekta, čiju će izradu o svome trošku financirati vlasnici građevina.
Umjesto derutne zgrade – trg
Iako svjestan teškog financijskog stanja u kojem se trenutačno nalazi poveći broj mještana općine Ražanac, oporbeni vijećnik Ivica Katić (HSS) pozdravio je najavljeni proces legalizacije, dok je vijećnik Branko Dundović (HDZ) iznio primjer po kojem unatoč svim najavama o boljem i ljepšem ima vlasnika objekata na prostoru općine Ražanac koji za priključak za vodu i struju čekaju već i po pet godina, iako su platili sve doprinose Općini, Županiji i državi, ocijenivši to nedopustivim.
Ovako formulirane prijedloge dopredsjednik Vijeća Milan Borzin ponudio je vijećnicima na usvajanje. Odluka je donesena jednoglasno sa 12 podignutih ruku.
Vijeće je u nastavku odlučilo i da se krene u uklanjanje bivše derutne zgrade policije u centru Ražanca te da se na njezinom mjestu izgradi središnji trg. Vijećnisi su se složili i da se ide u izgradnju nogostupa u Radovinu u dužini od 600 metara. Za taj projekt trebat će izdvojiti 300.000 kuna od čega će općina Ražanac osigurati 58 posto, a Županijska uprava za ceste u Zadru 42 posto. Sjednica je zaključena novom odlukom o financiranju političkih stranaka i nezavisnih lista na način da će ubuduće svaka stranka ili nezavisna lista biti financijski praćena iz općinskog proračuna u iznosu od 1.500 kuna godišnje po vijećniku.
 


 USKORO POTPISIVANJE UGOVORA O GRADNJI LUKE




Vijećnik Pave Zubčić (HDZ) iz Ražanca tražio je da mu se odgovori kada će doći do potpisivanja ugovora o gradnji luke Ražanac između Ministarstva mora i Općine Ražanac, o čemu je za nedavnog posjeta Ražancu govorio ministar Božidar Kalmeta.
– Kao što ste i vi mogli čuti ministar Kalmeta je rekao da su sredstva osigurana, a mi vjerujemo da će se ovdje u ovoj vijećnici do konca ovog mjeseca svečano potpisati ugovor o gradnji, kazao je načelnik Miočić.
Branko Dundović (HDZ) iz Radovina pitao je gdje se stiglo s projektom kanalizacije u općini Ražanac.
– Moram kazati da je projekt Ražanca i Rtine, koji je jednim dijelom izgrađen, stao zbog manjka sredstava. Mi držimo da će on biti nastavljen početkom iduće godine, a što se pak tiče Ljupča i Ljubačkih Stanova, radi se na izradi projektne dokumentacije koja nije baš tako jeftina, istaknuo je Miočić.
Ivica Katić (HSS) iz Krneze je upozorio na sve veću pojavu devastacije arheološke zone na potezu od Radovina pa do starog liburnskog naselja Ljuba smještenog na brdu Vrtolomu poviše Ljupča.
– O svemu smo već obavijestili nadležne institucije u Zadru zadužene za zaštitu kulturne i prirodne baštine. Spremamo se također prema policiji uputiti dopis. Vjerujemo kako ćemo uz zajednički angažman tome konačno stati na kraj, rekao je Miočić.
Božo Čolak (HDZ) iz Krneze je pitao kako i na koji će se način stati na kraj bujanju divljeg odlagališta kod Krneze dok je Jure Kožul (SDP) iz Ražanca pitao kada će se urediti korita dviju jaruga.
 – Komunalni redar je već obišao teren i ovih ćemo dana postaviti upozoravajuće table o zabrani daljnjeg odvoza i deponiranja smeća na predjelu Draga u Krnezi. Svi oni koji se ne budu pridržavali unaprijed tih mjera bit će prijavljeni Prekršajnom sudu u Zadru. Što se pak tiče dviju spomenutih jaruga, moram vas upoznati da kada sredimo katastarske knjige, na čemu sada upravo radimo, Hrvatske vode će zagospodariti njihovim vodotocima tako da će ponovno biti stavljene u izvornu funkciju navodnjavanja i natapanja polja, zaključio je načelnik Miočić.