Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čeka se isporuka dviju fotonaponskih ploča

20.10.2013. 22:00
Čeka se isporuka dviju fotonaponskih ploča


Osim što djelomično svijetli, “Sunce” ima dvije napukle ploče, obrub koji je klimav i odvojen od baze, a od nedavno napukla su i dva najudaljenija “planeta”. Niti oni manji, bliže “Suncu”, nisu u boljem stanju. Rasklimani su.


Pozdrav Suncu, instalacija koja je vratila gradski život na rivu, ali i tijekom godina postala jedan od glavnih simbola Zadra, nikako da zasjaji u svom punom sjaju. Fotonaponske ploče počele su pucati ubrzo nakon puštanja instalacije u funkciju u svibnju 2008. godine, a među uzrocima navodila su se mehanička oštećenja, bilo vandalizam ili pak prelasci dostavnih kamiona za vrijeme održavanja manifestacija.
S dvije, brojka se ubrzo popela na dvanaest razbijenih fotonaponskih ploča zbog čega je Grad nakon nekoliko mjeseci odlučio uvesti video-nadzor za koji su izdvojili 160 tisuća kuna. No, ploče su nastavile pucati…
Ukupno, uništeno ih je do sad preko petnaest. U narednim godinama mijenjani su drugi dijelovi mehanizma, javljali su se česti kvarovi povezivani s morskom vlagom, a da bi se spriječila vožnja motornim vozilima po instalaciji spominjalo se i postavljanje kamenih blokova, jer postavljanje video-nadzora nije urodilo plodom, pojašnjavalo se iz Grada.
Sve to rezultiralo je instalacijom koja već neko vrijeme nije potpuno funkcionalna. Osim što djelomično svijetli, “Sunce” ima dvije napukle ploče, obrub koji je klimav i odvojen od baze, a od nedavno napukla su i dva najudaljenija “planeta”. Niti oni manji, bliže “Suncu”, nisu u boljem stanju. Rasklimani su.
U međuvremenu, iz gradske uprave doznali smo da je izvan funkcije i video-nadzor koji tako nije mogao zabilježiti uzroke najnovijih oštećenja na dva najudaljenija “planeta”.
On će se mijenjati i u tijeku je odabir i ugradnja novog video-nadzora za što je predviđeno oko 25 tisuća kuna, kazala je viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru Ivana Dadić. Također, zamijenit će se i dvije nefunkcionalne ploče na samom “Suncu” čija cijena iznosi oko 15 tisuća kuna. Hoće li se raditi i na popravku “planeta” od Dadić nismo dobili konkretan odgovor.
– Pozdrav Suncu se, kao i sva gradska imovina, redovito održava, te se dotrajali ili oštećeni dijelovi zamjenjuju novima. Ponekad, zbog specifičnosti dijelova, sama nabava traje nešto duže. Stoga, nema nikakve potrebe za remontom, kazala je Dadić, dodajući kako se trenutno čeka isporuka dviju spomenutih ploča.