Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kalmeta: O malverzacijama u HAC-u ne znam ništa

20.10.2013. 22:00
Kalmeta: O malverzacijama u HAC-u ne znam ništa


Božidar Kalmeta kaže da nije ništa znao o sumnjivim radnjama s novcem HAC-a, Livaković je nedostupan, a još se ne zna koga je zapravo prozvao Josip Sapunar. Tvrdnje sindikalnog povjerenika Stanića se ponavljaju dugo, a izostaje istraga na temelju tih tvrdnji. Zašto?


Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta Josip Sapunar u ponedjeljak je u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu iznio obranu i odgovarao na pitanja u slučaju u kojem ga se tereti za izvlačenje novca iz te tvrtke, dok se odluka tužiteljstva o pokretanju istrage i određivanju istražnog zatvora tek očekuje.
Sapunara su s lisicama na rukama nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva, na Savskoj cesti, ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević novinarima je rekao da je aktivno iznosio obranu i odgovarao na pitanja. – Naš branjenik je danas dao prvu službenu izjavu, kazao je Miljević novinarima, dodavši da je u tom slučaju za postupanje nadležan Uskok.
Na koji će se način i u kojem smjeru dalje odvijati postupak istraživanja tokova novca iz HGK i HAC-a prema istoj fantomskoj tvrtki registriranoj u Pragu još nije poznato. No u medijima se u prvi plan postavlja navodna ključna uloga bivšeg ministra Božidara Kalmete i njegova pomoćnika Zdravka Livakovića, tada predsjednika Nadzornog odbora HAC-a. Do Livakovića se u ponedjeljak nije moglo doći, a Kalmetu su na početku radnog dana na Narodnom trgu dočekali novinari iz svih zadarskih redakcija tražeći njegovu izjavu o cijelom slučaju.
 – Ne znam što bih vam rekao, bila je prva izjava zadarskog gradonačelnika koji je novinare pozvao u Malu vijećnicu i spremno stao pred mikrofone odgovarajući na pitanja.
– Cijeli vikend slušam da se moje ime provlači. A tko to moje ime spominje? Jedan sindikalac koji je ovdje dolazio uvijek u predizbornoj kampanji i blatio moje ime. Ne znam iz kojeg razloga. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, ima država svoje institucije u koje ja duboko vjerujem. Neka institucije, kako se to kaže, rade svoj posao. Što se mene tiče ja tu nemam nikakvih saznanja niti išta znam, kazao je Kalmeta.
Na pitanje je li znao za malverzacije u ovom državnom poduzeću budući da je u to vrijeme bio ministar upravo tog resora, Kalmeta je odgovorio:
– Naravno da nisam znao. Dok sam bio ministar, kad god bih dobio neku informaciju da je nešto sumnjivo, tražio sam da se to prijavi nadležnima tijelima. Tako bih napravio i za ovaj slučaj da sam išta znao.
–više u tiskanom izdanju