Povelja zadarskom Crvenom križu

Slika korisnika admin
Autor: 
crveni križ
Ivan JAMIČIĆ
Crveni križ uvijek u službi humanosti i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, sutra 22. listopada u 11 sati održava se središnja svečanost obilježavanja 135. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskog Crvenog križa, te 20. obljetnica međunarodnog priznanja kao samostalnog nacionalnog društva i 60. obljetnica dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Na prigodnoj svečanosti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske uručit će Hrvatsku državnu nagradu Hrvatskom Crvenom križu i Povelje Republike Hrvatske Crvenom križu grada Zadra, Dubrovnika i Zagreba.

Povijest Crvenog križa na tlu Hrvatske započela je davne 1878. godine u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu gdje su osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje svoje djelovanje provode u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama iz Ženeve 1863. godine kada je održana međunarodna konferencija i osnovan Međunarodni Crveni križ.

22. listopada 1878. godine zadarska "Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima" prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

Hrvatski Crveni križ 135 godina je u službi humanosti i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija kako u vrijeme oružanih sukoba tako i u mirnodopskim uvjetima.

U vrijeme Domovinskog rata Hrvatski Crveni križ je pomagao oko 600.000 prognanika i izbjeglica mjesečno, a najveći broj bio je 1992. godine kada je na skrbi bilo 750.000 korisnika.

Također je prikupljeno više od milijun doza krvi za povećane potrebe zdravstvene službe.

Nacionalni ured Službe traženja proslijedio je 1,5 milijuna obiteljskih poruka razdvojenim članovima obitelji i sudjelovao pri zbrinjavanju preko 7.000 ratnih zarobljenika prilikom razmjena.

Hrvatski Crveni križ priznat je kao nacionalno društvo Crvenog križa 25.kolovoza 1993. godine od strane Međunarodnog odbora Crvenog križa, a od 25. listopada 1993. godine član je Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno