Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svake godine u studenom traumatologija puna!

20.10.2013. 22:00
Svake godine u studenom traumatologija puna!


U pravilu se radi o ljudima starije životne dobi između 60 i 80 godina koji nerijetko i žive sami pa im nema tko pomoći u branju maslina. I u tim godinama ne prezaju da se popnu na stablo. Najčešće stradavaju ekstremiteti – ruke i noge, no nerijetko se zna dogoditi da strada i kralješnica, kaže dr. Karlo


Iako sezona branja maslina po našim otocima i zaleđu, zapravo još nije u svom punom zamahu jer kreće naime, početkom studenog, u četvrtak je nažalost, zabilježen prvi ovogodišnji slučaj tragedije koja se dogodila uslijed pada sa stabla masline.
Nesreća se dogodila u Posedarju gdje je 81-godišnjak pao sa stabla, ali nažalost na betonsku površinu te je, osim niza prijeloma, teško je ozlijedio i glavu. Unatoč brzoj intervenciji zadarske Hitne pomoći, ali i liječnika u Općoj bolnici Zadar, nesretnom čovjeku nije bilo spasa pa je ubrzo umro.
Po podacima iz PU zadarske koje je iznio glasnogovornik Elis Žodan ipak se čini da su ljudi oprezniji jer posljednjih par godina nije bilo zabilježenih slučajeva smrtnog stradavnja. No, i dalje liječnici – kirurzi u zadarskoj bolnici najviše posla imaju u studenom kada je sezona branja maslina u punom jeku pa su odjeli traumatologije i kirurgije puni.
– U pravilu se radi o ljudima starije životne dobi između 60 i 80 godina koji nerijetko i žive sami pa im nema tko pomoći u branju maslina. I u tim godinama ne prezaju da se popnu na stablo. Najčešće stradavaju ekstremiteti – ruke i noge, no nerijetko se zna dogoditi da strada i kralješnica. Ponekad se mora i operirati, a bilo je i slučajeva, srećom rijetkih, da pacijenti nakon ozljede kralješnice ostanu i nepokretni. Ponekad se dogodi i ozbiljnija ozljeda glave, pojasnio je dr. Robert Karlo, kirurg i zamjenik ravnateljice zadužen za medicinska pitanja.