"Ma ni u snu ne bih radio volonterski, ovo je preodgovoran posao!"

Slika korisnika admin

Najave iz Banskih dvora o decentralizaciji, koja bi u konačnici rezultirala ukidanjem dijela nadležnosti u malim općinama i gradovima koji se ne mogu sami financirati, pa bi njihovi načelnici i gradonačelnici radili volonterski, ni na području Zadarske županije nisu naišle na odobravanje. Iako je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić opovrgnuo, većina zadarskih načelnika drži kako je takva odluka štetna te da ona vodi ukidanju jedinica lokalne samouprave.

- Općine u malim mjestima, a posebice otočnim, potrebne su. Ovo nije posao koji ima radno vrijeme, već traži cjelodnevni angažman. Čovjek to može izbjeći jedino ako se zatvori u kuću. U malim mjestima dovoljno je samo izići na rivu i ljudi vas počnu zaustavljati, pitati za razne stvari. Osim toga, papirologija uzima puno vremena, potrebna je za sve, a svaka odluka nosi i veliku odgovornost. Jedan krivi potpis i tko zna gdje ste sutra, kaže Andro Magić, načelnik Općine Pašman koji obnaša svoj prvi načelnički mandat. Kaže kako on osobno ne bi mogao volontirati, jer mu je načelnička plaća u iznosu od 8.326,00 kuna jedini prihod, a sumnja kako bi to mogao kvalitetno obavljati i netko drugi tko nema sređenu financijsku situaciju. Osim njega, u Općini Pašman zaposleno je još sedam osoba.

Sličnog je mišljenja i načelnik Općine Lišane Ostrovičke, Ivica Musić. On živi od načelničke plaće u iznosu od 7,600 kuna, a načelničku dužnost volonterski bi uz neki drugi posao mogao obnašati, no ne i kvalitetno i predano kao što to radi sada.

- Ništa kvalitetno ovom reformom neće se postići, zaključuje Musić, a da je to tako, načelnik Općine Ražanac, Nikola Miletić, kaže kako ima tisuću razloga.

- Ma ni u snu ne bih radio volonterski, jer je ovo preodgovoran posao. Načelnik mora biti puna 24 sata na raspolaganju svojim mještanima, tijekom cijelog mandata. Ja imam plaću od 9.150,00 kuna, s tim da imam 35 godina staža, kaže Miletić.

cijeli članak u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika kapetan
kako ne možete volontirati? pa načelnica općine Vrsi volontira za 5.000,ookn...u čemu je problem?