Na nišanu zečevi, fazani, divlje svinje, jarebice, šljuke...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Lovostaj je trajao dugo, a ražanački lovci su počistili teće, pa kreću u nove avanture

Lovci ninske Lovačke udruge Jarebica 1923 ovih se dana punom parom pripremaju za početak lova u novoj lovnoj sezoni. Glavna lovna sezona na zeca, fazana, divlju svinju i ostalu prolaznu divljač otvorit će se u drugu nedjelju u studenom i trajat će do nedjelje 10. siječnja 2016. godine. Oko 250 lovaca sa svojim gostima moći će u svih 10 lovnih jedinica loviti u vremenu od 8 do 13 sati, s time da je ostavljeno svakoj lovnoj jedinici da može skratiti vrijeme lova.

- Neće se moći loviti na prostorima trajno zaštićenih rezervata Rašinovac i Bilotinjak, te u rezervatima koje svaka lovna jedinica odredi unutar granica svoga lovišta. Lovci u lov neće moći pristupiti bez uvjerenja o sposobnosti, potvrde o nošenju oružja, jasno reflektirajućih prsluka, s psima bez rodovnica ili bez ostalih dokumenata. Naša lovočuvarska služba, koja će u nastupajućoj lovnoj sezoni biti kadrovski ojačana, budno će nadgledati i kontrolirati kako se lovci ponašaju u lovištima. Oni koji se ne budu pridržavali zakona i novih pravila bit će drastično kažnjeni, a u krajnjem slučaju isključeni iz naše Lovačke udruge, kaže predsjednik ninske Lovačke udruge Jarebica 1923 Kažimir Kolanović.

Slično će biti i sa onim lovcima koji se ne budu pridržavali zakona o oružju, kao i onima koji budu pucali unutar 300 metara koje dijele liniju lovišta s naseljima, javnim prometnicama te ostalim privatnim i gospodarskim objektima. Do početka lova pristupit će se uobičajenom prebrojavanju divljači u svrhu određivanja matičnog jata. Sličan posao lovce čeka po okončanju lova, a Kolanović ističe kako sve konačno mora biti transparentno.

Na ražanačkom području 125 lovaca

Poput ninskih lovaca, i članovi ražanačke Lovačke udruge Kobac pripremaju se za lovnu sezonu. Čiste i testiraju puške za lov na fazana, zeca, jarebicu kamenjarku i poljku, vepra, goluba grivaša, šljuku i ostalu prolaznu divljač.

- Naših 125 lovaca iz dvije lovne sekcije Sjever i Jug krenut će u zajednički lov u nedjelju nakon blagdana Svih svetih. to jest osmog studenoga. Lovit će se 8 do 9 tjedana. Do prvog izlaska u lovišta lovce ćemo iznova upoznati sa svim odredbama zakona o lovu, kako ne bi netko kasnije kazao da nije znao kako i pod kojim okolnostima loviti. Po okončanju lovne sezone u lovišta ćemo ispustiti 40-ak zečeva, a u siječnju i veljači naredne godine čekaju nas naše redovite hajke na predatore i poljske štetočine, kaže predsjednik Kopca, ujedno općinski načelnik Nikola Miletić, koji udrugu vodi uz pomoć glavnog lovnika Milana Jovića.

Udruga je već počela i s pripremama za obilježavanja blagdana zaštitnika lovaca i šumara Sv. Huberta, u utorak 3. studenog.

- Još se dogovaramo hoćemo li svečanu svetu misu tim povodom održati u Ražancu, Jovićima ili Radovinu. Jedno je sigurno da će nam se i ove godine na njoj pridružiti čelnici Lovačkog saveza Zadarske županije s predsjednikom Damirom Perićem, ističe Miletić.

Zaostali poskoci

Ni lovci otoka Vira, njih 30-ak okupljenih u Lovačko društvo Zec, ovih dana ne stoje skrštenih ruku.

- Lovit ćemo najvjerojatnije u sedam grupa od 3 do 5 lovaca u svakoj grupi. I mi smo već pristupili prebrojavanju divljači, jer nam to uostalom i zakon nalaže, a ujedno da znamo čime raspolažemo. Po već ustaljenoj praksi naši će lovci loviti od kule zvana Kaštelina pa dalje kroz Južno polje prema brdu na kojem se nalazi Lanterna, zaključno do naselja Lozice. Imamo tri rezervata za divljač kod Virskog mosta, u šumi i kod Lozica, u kojima je ulaz lovcima strogo zabranjen. Lovočuvarska služba budno će nadgledati tijek lova. Nadamo se da će on na kraju sve završiti na zadovoljstvo svih naših članova i nas koji vodimo otočno LD Zec, kaže predsjednik Igor Kapović, te dodaje kako su lovce pozvali na maksimalnu budnost i oprez jer je na otoku Viru ove je godine zamijećen poveći broj poskoka, koji se uglavnom drže šume i koji su zbog ovogodišnjeg produženog toplog jesenskog vremena još uvijek opasni.

Krovna županijska lovačka institucija također se priprema za otvaranja ovogodišnje lovne sezone.

- U stalnom smo kontaktu s čelnicima naših 16 lovačkih udruga koje u svojim redovima okupljaju oko 2.700 lovaca. Pružamo im sve moguće savjete i tumačenja zakona o lovstvu koja su utkana u novi Statut i Poslovnik o udrugama koji je stupio na snagu ove godine, kaže predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Damir Perić.

- Želja nam je da se u lovištima uz veliku sigurnost svakog lovca poštuje etika i lovački običaji. Lov prvenstveno moramo doživljavati kao uzgoj i zaštitu divljači te međusobno druženje. Lov nije samo ubijanje, kako to neki doživljavaju. Posebnu pozornost moramo posvetiti matičnom fondu divljači kojeg u nijednom slučaju ne smijemo narušavati. U svoje osobno te u ime mojih suradnika svim lovcima Zadarske županije a i šire, želim dobru kob, kaže predsjednik Perić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno