Ministrica Murganić u Biogradu najavila skoru gradnju novog centra za socijalnu skrb

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SOCIJALNA SKRB
Želimo smanjiti pritisak na gradsku jezgru. Dislocirat ćemo sve gradske i državne institucije jer nema potrebe da djelatnici u tim institucijama pritišću parking prostor koji nam kronično nedostaje, priča Ivan Knez, gradonačelnik
Velimir BRKIĆ
U pratnji ministrice bilo je troje državnih tajnika i domaćin Ivan Knez

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zajedno sa svih troje državnih tajnika, Marijom Pletikosa, Margaretom Mađerić i Marinom Strmota, jučer je boravila u Biogradu na Moru gdje je održala radni sastanak s Ivanom Knezom, gradonačelnikom, i Ivanom Zrilić, ravnateljicom biogradskog Centra za socijalnu skrb.

- Nalazimo se na zemljištu koji je namijenjeno izgradnji Centra za socijalnu skrb, nositelja socijalne skrbi kroz koji prolaze različite skupine naših građana. Djelatnici rade jedan odgovoran i težak posao te su im za to potrebni i adekvatni uvjeti, kazala je ministrica Murganić. Zemljište za gradnju nalazi se u prigradskom naselju Kosa-Torovi, iznad Jadranske magistrale, uz istočnu stranu zgrade centra za pregled vozila.

Vrijednost radova je četiri milijuna kuna

Murganić je dodala kako su bolji uvjeti rada potrebni i djelatnicima centra i građanima.

- Bit će prilagođen njihovim potrebama, a bit će prilagođen i dostupan osobama s invaliditetom, najavila je ministrica.

Nakon provedenog javnog natječaja vrijednost radova je u iznosu od četiri milijuna kuna.

- Sredstva su osigurana s pozicije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Proveden je javni natječaj i odabran je najpovoljniji izvođač radova, ističe Murganić.

Ministarstvo je sada u postupku odabira nadzornog inženjera, također je i prema Ministarstvu financija upućen zahtjev za zaduženje.

- Najvažnije je da će Centar za socijalnu skrb u Biogradu na Moru biti za godinu dana izgrađen i useljen, govori ministrica naglasivši kako je uređenje interijera druga faza koja, kaže, ipak neće biti toliko zahtjevna.

- Ovo je projekt koji smo čekali deset godina. Zahvaljujem ministrici da je imala razumijevanja za njega. Grad je sasvim besplatno osigurao zemljište površine od 1000 metara četvornih i ishodio svu potrebnu dokumentaciju za provođenje postupka javne nabave. Dovest ćemo i vodu i struju, dakle nema razloga da projekt ne krene, poručio je biogradski gradonačelnik.

Grad osigurao zemljište i dovodi svu infrastrukturu

Kako je najavio, Grad Biograd će iz centra grada dislocirati sve institucije i gradske uslužne djelatnosti, od Gradske uprave do autobusnog kolodvora koji će se graditi pedesetak metara dalje od novog Centra.

- Želimo smanjiti pritisak na gradsku jezgru. Dislocirat ćemo sve gradske i državne institucije jer nema potrebe da djelatnici u tim institucijama pritišću parking prostor koji nam kronično nedostaje, zaključio je Knez.

Postojeća zgrada Centra za socijalnu skrb nalazi se na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusnog kolodvora.

- Nova zgrada imat će oko 400 metara četvornih površine, u prizemlju i na katu po 200 metara četvornih, priča Ivana Zrilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, u kojem je zaposleno 10 djelatnika i osim primjerenih uvjeta za rad, zbog što veće učinkovitosti svi će imati svoj ured.

Centar je protekle godine imao 80-ak slučajeva obiteljskog nasilja te 20 postupaka razvoda braka, od kojih smo posredovanjem pomirili šest bračnih parova, rekla je Zrilić.

Centar mjesečno isplaćuje 20 jednokratnih pomoći, za 17 obitelji plaća smještaj, dok u privremenom uzdržavanju imaju dvije osobe.

- Isplaćujemo 350 doplataka za djecu, 80 invalidnina i 100 zajamčenih minimalnih naknada, nabrajala je ravnateljica.

Čim se izgradi nova zgrada Centra i izvrši se preseljenje iznad Kožine, u postojećoj zgradi će se izgraditi Turističko informativni centar, glavna "turistička recepcija grada".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno