Na području Zadarske županije samo 39 udomljene djece

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Edukacija potencijalnih udomitelja i brisanje predrasuda
Naša je misija prije svega edukacija, a važno je kazati kako smo u Zadru uspjeli umrežiti Volonterski centar i Centar za socijalnu skrb u Zadru s dvije potencijalne udomiteljice. Na području Centra za socijalnu skrb u Osijeku u godinu dana provođenja našeg projekta zabilježen je porast broja udomiteljstava, naglasila je Vanja Gorjanac, psihologinja
Nastoji se popularizirati udomiteljstvo

Udomljavanje kao izvaninstitucionalni oblik brige o djeci za koju se njihovi biološki roditelji ne mogu brinuti na primjereni način još uvijek u značajnijem broju nije zaživjelo na području Zadarske županije. Naime, prema podacima koji su izneseni na jučer održanoj tribini "Ja nisam problem, ja sam dijete -kako pomoći? Udomiteljstvo za djecu kao humani oblik skrbi djeci u potrebi", a koju je organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka na području Zadarske županije udomljeno je tek 39 djece, od kojih se samo šestero odnosi na nesrodničke udomiteljske obitelji, dok su ostala djeca smještena u obitelji bliskih rođaka.

U Hrvatskoj smješteno 46 djece migranata bez pratnje roditelja

U posljednjih nekoliko godina pojavio se još jedan problem, koji je uvjetovan migrantskom krizom. Na području Hrvatske u razičitim ustanovama trenutačno je smješteno 46 djece migranata bez pratnje roditelja ili rodbine, a koji su na različite načine prešli međunarodne granice. Problemi ove djece su i u tome što oni nisu u mogućnosti kvalitetno komunicirati s drugima i to zbog toga što ne poznaju jezik, čime se usporava njihova socijalizacija u društvo.

- Već godinu dana provodimo ovaj projekt, a surađujemo aktivno s Centrom za socijalnu skrb iz Osijeka. Ostvarili smo i partnerstvo s Domom za djecu i mladež iz Zadra i to upravo zbog malog broja udomiteljskih obitelji na ovom području, kazala je Vanja Gorjanac, voditeljica ovog projekta. Još uvijek je, ističe ova mlada psihologinja, veliki problem u tome što potencijalni udomitelji nisu dovoljno educirani i zapravo ne znaju koja je glavna razlika između udomiteljstva i posvojenja.

- Sustav je taj koji često zakaže, pa kada se roditeljima oduzme roditeljsko pravo, djeca često završe u domovima za nezbrinutu djecu, umjesto da se aktivira mogućnost udomljavanja. Naša je misija prije svega edukacija, a važno je kazati kako smo u Zadru uspjeli umrežiti Volonterski centar i Centar za socijalnu skrb u Zadru s dvije potencijalne udomiteljice. Na području Centra za socijalnu skrb u Osijeku u godinu dana provođenja našeg projekta zabilježen je porast broja udomiteljstava, naglasila je Gorjanac.

Ozakonjuje se mogućnost profesionalizacije udomiteljstva

Predrasude vezane uz udomiteljstvo još uvijek su raširene, a kako ističe ova psihologinja, važno je naglasiti da je udomiteljstvo privremeno, ali isto tako da uvjeti koje potencijalni udomitelji trebaju imati ne moraju biti ekstremno dobri.

- Stabilni životni uvjeti su najvažniji, ali na prvom mjestu su zapravo volja i motivacija, odnosno želja da potencijalni udomitelj pomogne djetetu. U pripremi je i novi Zakon o udomiteljstvu koji će, nadamo se, biti usvojen sljedeće godine, a ono što je definitivno potrebno je da u njemu bude uvedena mogućnost profesionalizacije udomiteljstva. Radi se o tome da se treba utvrditi koliko je financijski isplativo djecu smještati u domove za nezbrinutu djecu, u odnosu na udomiteljsku obitelj. S druge strane, emocionalni kontakt koji se ostvaruje u udomiteljskoj obitelji je daleko dublji nego što je to moguće u domovima za nezbrinutu djecu, a to je i razumljivo s obzirom na broj odgajatelja koji o njima brinu, naglasila je Gorjanac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)